Telstar

Velsen-IJmuiden

Prijzenkast Telstar

Geen

Laatste nieuws over Telstar

Telstar is een Nederlandse voetbalclub uit Velsen-IJmuiden. Thuiswedstrijden van De Witte Leeuwen worden afgewerkt in het 711 Stadion

  • Telstar werd in 1963 opgericht als fusieclub
  • Sinds 1978 is de club onafgebroken actief in de Eerste Divisie
  • In de jaren zestig en zeventig speelde het team in de Eredivisie
  • Het 711 Stadion is de vaste thuisbasis van de club

Telstar in nationaal clubverband

Telstar ontstond op 17 juli 1963 dankzij een fusie tussen VSV (Velsen) en Stormvogels (IJmuiden). Beide clubs besloten als amateurclubs verder te gaan, waar de fusieclub het betaald voetbal instroomde. De naam refereert aan de communicatiesatelliet Telstar 1, dat een jaar voor de oprichting werd gelanceerd. Deze satelliet had maar een levensduur van zeven maanden, maar draait tot op de dag van vandaag om de aarde.

Tussen 2001 en 2008 was de club actief onder de naam Stormvogels Telstar. De profclub fuseerde destijds met amateurclub Stormvogels. De profclub dacht op deze manier meer spelers te kunnen laten doorstromen naar de A-selectie, waar de amateurclub van zou profiteren in de vorm van opleidingsvergoedingen. Het gewenste succes bleef echter uit.

Promotie naar de Eredivisie

In het seizoen 1963-1964 eindigde Telstar achter kampioen Sittardia als tweede in de Eerste Divisie. Die klassering volstond voor promotie naar de Eredivisie. Met een tiende plaats wisten de Noord-Hollanders zich te handhaven. In de jaren daarna zakte Telstar wel iets af op de ranglijst, maar lager dan een veertiende plaats (1969 en 1970) liet men het niet komen.

Telstar draaide halverwege de jaren zeventig zelfs mee in het linkerrijtje van de Eredivisie. In 1974 werd de beste klassering uit de clubgeschiedenis behaald: zesde. Met een zevende en negende plaats verliepen ook de twee daaropvolgende seizoenen naar wens, maar de sportieve terugval kon vervolgens geen halt toegeroepen worden. Na de veertiende plaats van 1977 volgde in 1978 de onvermijdelijke terugkeer naar de Eerste Divisie door als hekkensluiter te eindigen. Louis van Gaal behoorde destijds tot de selectie van Telstar.

Eerste Divisie als thuisbasis

Een snelle terugkeer in de Eredivisie bleek niet haalbaar voor Telstar. In de eerste drie seizoenen na de degradatie eindigden De Witte Leeuwen achtereenvolgens als tiende, dertiende en elfde in de Eerste Divisie. In de jaren tachtig eindigde de club wel driemaal tussen plek vier en zes, maar die klasseringen werden telkens afgewisseld met een serieuze terugval (tweemaal vijftiende en negentiende). Van enige stabiliteit was dan ook geen enkele sprake bij Telstar.

Aan het einde van de jaren tachtig daalde Telstar helemaal af naar de onderste regionen van het betaald voetbal. Deze sportieve malaise hield aan in de jaren negentig, op een paar redelijke seizoenen na. De vijfde klassering van 1994 volstond voor deelname aan de nacompetitie (de derde keer sinds de degradatie), maar in een groep met RKC Waalwijk, FC Den Haag en AZ eindigde het team als tweede. Promovendus RKC behaalde welgeteld één punt meer.

In het seizoen 1991-1992 maakte Telstar nog wel een behoorlijke indruk in de KNVB Beker. De eerstedivisionist wist verrassend door te stoten naar de halve finale door clubs als RKC, FC Eindhoven en HFC Haarlem uit te schakelen, maar Roda JC bleek uiteindelijk een maatje te groot (3-0). De Limburgers verloren de bekerfinale overigens met dezelfde cijfers van Feyenoord.

Ploeteren in het rechterrijtje

Telstar opende de 21ste eeuw met een dertiende plaats op de ranglijst. In 2001 steeg de club naar de zevende plaats van de Eerste Divisie. Vier jaar later werd die klassering opnieuw behaald, maar het bleef bij incidentele uitschieters. Tussen 2008 en 2017 eindigde Telstar niet hoger dan de twaalfde plaats (2016). Zelfs een periodetitel bleek teveel gevraagd. Als nummer twee van de derde periode mocht de club in het seizoen 2008-2009 wel deelnemen aan de play-offs om promotie/degradatie. MVV Maastricht beëindigde de Eredivisie-droom al in de eerste ronde.

Jerdy Schouten (Telstar)
Jerdy Schouten in het shirt van Telstar (Pro Shots)

In het seizoen 2017-2018 speelde Telstar eindelijk weer een rol van betekenis. Onder leiding van trainer Mike Snoei eindigden De Witte Leeuwen als zesde in de Eerste Divisie. Spelers als Jerdy Schouten, Mohamed Hamdaoui, Melvin Platje en Andrija Novakovic behoorden dat seizoen tot de smaakmakers. Men kwalificeerde zich daarmee voor de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie, maar verloor over twee duels nipt van De Graafschap (5-6). De Superboeren promoveerden in de finale ten koste van Almere City FC.

Pieter de Waard

Pieter de Waard fungeerde tussen 2006 tot 2023 als voorzitter van Telstar. Hij bedacht verschillende manieren om de club op de kaart te zetten. In 2019 werd Louis van Gaal in het kader van het goede doel voor één wedstrijd gestrikt als hoofdtrainer (1-0 zege op Jong AZ). De Waard ontving lof voor zijn bijdrage, maar promotie leverde dat niet op. Bij zijn afscheidsinterview in de Volkskrant sprak hij klare taal over dat feit: “Ik heb het nooit erg gevonden dat we niet in de Eredivisie speelden, want wij zijn een typische club voor de Eerste Divisie.”

In de eindfase van zijn voorzitterschap bleef Telstar in sportief opzicht een grijze muis. In 2022 tikte de club onder leiding van Andries Jonker een dieptepunt aan door als negentiende te eindigen in de Eerste Divisie. Na dit seizoen maakte Jonker plaats voor oude bekende Snoei, die in 2023 een negende plaats tot stand bracht. In het daaropvolgende jaar sneuvelde hij echter als hoofdtrainer. Met een zeventiende plaats bleek de club weer terug bij af.

Rivaliteit

HFC Haarlem was jarenlang de aartsrivaal van Telstar. Vanwege de geringe afstand (circa zes kilometer) werd deze wedstrijd betiteld als de Kennemer Derby. Begin 2010 ging de Haarlemse club failliet, waardoor de rivaliteit ten einde kwam.


Telstar in Europees clubverband

Telstar heeft nog nooit deelgenomen aan een Europees hoofdtoernooi. In 1975 mocht de toenmalig eredivisionist wel deelnemen aan de Intertoto Cup, dat in die tijd vooral een vriendschappelijk karakter had. In een groep met SK Sturm Graz (Oostenrijk), Holbaek B&L (Denemarken) en Zaglebie Sosnowiec (Polen) won de club twee wedstrijden. Een gelijkspel bracht het totale puntenaantal op vijf, waardoor men als derde eindigde. In die tijd leverde een overwinning nog twee punten op in plaats van drie.


Het stadion van Telstar

Telstar ontstond in 1963 dankzij een fusie. Thuisbasis van de club werd het Gemeentelijk Sportpark Schoonenberg, dat in maart 1948 was geopend met een wedstrijd tussen VSV en Stormvogels. Sinds het ontstaan van de huidige voetbalclub heeft het onderkomen meerdere renovaties doorgemaakt. Zo kreeg de toenmalige staantribune aan de oostzijde in 1981 een volledige overkapping, waar in 2009 een geheel nieuwe hoofdtribune verrees.

Het stadion heeft door de jaren heen een aantal commerciële namen gehad. Tegenwoordig draagt het onderkomen, goed voor een capaciteit van 5.200 plaatsen, de naam 711 Stadion.


Veelgestelde vragen over Telstar

Wanneer is Telstar opgericht?

Op 17 juli 1963

Wat is het adres van het 711 Stadion?

711 Stadion
Minister van Houtenlaan 123
1981 EK Velsen-Zuid

Wat is de capaciteit van het 711 Stadion?

5.200 plaatsen

Wat is de website van Telstar?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik Telstar vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 3 juni 2024

Meer nieuws over Telstar

08:00
1910+
‘Matchfixing in KKD-ontknoping’
23:33
628+
Kraaij vreest voor Roda: “He-le-maal gek”
23:12
68+
Roda-speaker zit fout: “Ben ook maar een mens”
22:36
175+
Bizarre beelden: Roda-euforie valt in het water
22:02
84+
Willem II promoveert naar de Eredivisie
11:32
66+
Telstar stelt ‘kind van de club’ aan als hoofdtrainer
21:59
44+
Roda JC geeft kostbare zege uit handen
22:02
102+
Willem II en Roda JC slaan belangrijke slag
21:56
47+
Wereldgoal Henk Veerman nekt Cambuur
21:56
66+
FC Groningen slaat grote slag in Den Haag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie