Antony

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Antony

Antony is een Braziliaanse rechtsbuiten. De aanvaller verruilde Ajax in de zomer van 2022 voor Manchester United, dat inclusief bonussen honderd miljoen euro voor hem neertelde.

  • Antony speelt momenteel voor Manchester United
  • De Braziliaan werd voor zo’n 100 miljoen euro gekocht van Ajax
  • Hij werd tweemaal landskampioen in Amsterdam
  • Antony groeide op in een sloppenwijk
  • In 2021 debuteerde hij als international van Brazilië

Clubcarrière

Antony werd op 24 februari 2000 geboren onder de volledige naam Antony Matheus dos Santos. Hij werd geboren in Ocasco, een wijk in de buitenrand van de miljoenenstad São Paulo. Hij groeide op in de sloppenwijk Inferninho en dat had een grote impact. “De sloppenwijk was héél gevaarlijk toen ik er woonde”, vertelde hij jaren later op Ajax.nl. “Precies tegenover ons huis zat er een punt waar men drugs dealde. Als klein jongetje zag ik vuurgevechten tussen de gangsters en politie. Mijn ouders zeiden iedere dag: ‘blijf weg van die plek’.”

Menigeen in zijn situatie raakte op het verkeerde pad, maar het voetbal bleek voor Antony de ultieme redding. De aanvaller begon zijn loopbaan in het shirt van Grêmio Esportivo Osasco. Al snel speelde hij zich in de kijker bij het grote São Paulo, maar op dat moment was er nog geen team beschikbaar en dus duurde het tot 2010 alvorens hij de overstap maakte. Met horten en stoten, meermaals dreigde hij weggestuurd te worden, lukte het hem om de volledige jeugdopleiding te doorlopen.

Doorbraak bij São Paulo

In september 2018 werd Antony officieel overgeheveld naar de A-selectie van São Paulo. De buitenspeler moest vervolgens nog tot 15 november wachten op zijn debuut, maar tegen Grêmio (1-1) was het grote moment daar. Een hoogtepunt voor de aanvaller, die São Paulo ‘de club van mijn dromen noemde. Uiteindelijk speelde hij 37 officiële wedstrijden voor de Braziliaanse club, waar hij vier goals en zes assists liet aantekenen. Als getalenteerde aanvaller wekte hij meteen de aandacht van clubs uit Europa.

(Pro Shots)

Transfer naar Ajax

Ook Ajax kreeg Antony op de korrel. De Amsterdamse club had eerder David Neres al opgepikt bij São Paulo en besloot ver te gaan om ook diens landgenoot naar Nederland te halen. In de winterse transferperiode van het seizoen 2019-2020 mislukte een poging van Ajax, maar enkele weken later werd de overstap alsnog bekrachtigd met ingang van de zomer van 2020. Ajax betaalde zo’n 15,75 miljoen euro voor Antony, die São Paulo aan de hand van bonussen zelfs 21,75 miljoen kon opleveren. Daarmee geldt hij als een van de duurste Ajacieden aller tijden.

Antony maakte in september 2020 zijn debuut voor Ajax. In de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam maakte hij, met enige hulp van Benjamin van Leer, meteen het winnende doelpunt (0-1). De Zuid-Amerikaan had het goede gevoel snel te pakken in Amsterdam, waar hij in het seizoen 2020-2021 uiteindelijk tien goals en tien assists produceerde in 46 officiële wedstrijden. Op 10 januari 2021 maakte Antony de gelijkmaker in de competitietopper tegen PSV. Mede door die treffer won Ajax in zijn eerste seizoen de dubbel.

In de zomer van 2021 keerde Antony door zijn deelname aan de Olympische Spelen pas laat terug bij de Ajax-selectie. Met Steven Berghuis had de club net een serieuze concurrent aangetrokken, maar hun klasse deed trainer Erik ten Hag besluiten om een plekje te vinden voor beide spelers. Antony bleef rechtsbuiten, waar Berghuis als middenvelder kwam te spelen. Er ontstond een prachtige dynamiek in Amsterdam, met zelfs een foutloze reeks in de groepsfase van de Champions League. Antony had een groot aandeel in dit succes middels twee goals en vier assists.

Antony werd in zijn tweede Ajax-seizoen opnieuw landskampioen, hoewel hij de laatste maanden moest missen door een blessure. In de zomer van 2022 werd de Braziliaanse spits volop gelinkt aan Manchester United. Vlak voor de transferdeadline werd de overstap een feit. Ajax verdiende een recordbedrag aan Antony: honderd miljoen euro, inclusief bonussen.

(Pro Shots)

Manchester United

Antony maakte op 4 september 2022 zijn debuut in het shirt van Manchester United. In de Premier League-topper tegen Arsenal (3-1 overwinning) schoot de Braziliaan meteen de openingstreffer op het scorebord. Hij beleefde een grillig debuutseizoen in Engelse dienst en kreeg nogal eens kritiek vanwege zijn manier van spelen. Antony eindigde op acht doelpunten en drie assists in 43 officiële wedstrijden, waaronder de Carabao Cup-finale tegen Newcastle United (2-0 zege).


Interlandcarrière

Antony maakte niet alleen indruk op iedereen binnen Ajax, want ook in zijn geboorteland werden de prestaties opgepakt. In de zomer van 2021 werd de aanvaller olympisch kampioen met de Onder 23-ploeg van Brazilië. In september van dat jaar mocht hij in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Venezuela zelfs debuteren in de fameuze Seleção. Antony beleefde een droomdebuut door in blessuretijd de eindstand op 1-3 in Braziliaans voordeel te bepalen.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie