David Neres

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over David Neres

David Neres is een Braziliaanse vleugelaanvaller. Sinds de zomer van 2022 speelt de Zuid-Amerikaan voor de Portugese topclub Benfica.

  • Neres speelt momenteel voor Benfica
  • De aanvaller brak in Europa door bij Ajax
  • Door de oorlog in Oekraïne speelde hij geen minuut voor Shakhtar Donetsk
  • Hij werd landskampioen in Nederland (driemaal) en Portugal
  • In 2019 debuteerde Neres als international van Portugal

Clubcarrière

David Neres Campos werd op 3 maart 1997 geboren in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo. Op tienjarige leeftijd sloot hij zich aan bij de jeugdopleiding van de gelijknamige voetbalclub. Neres fungeerde aanvankelijk als verdedigende middenvelder, maar al snel werd zijn potentieel ontdekt en werd hij in de voorhoede gepositioneerd. Zelfs tegen oudere voetballers liet hij zich zien. “Hij speelde ze weg, dribbelde er flink op los”, vertelde Cicero de Farias in 2019 aan de NOS.

Eerste stappen als prof

Neres debuteerde op 17 oktober 2016 in de hoofdmacht van São Paulo, dat een 1-2 overwinning behaalde op het veld van Fluminense. In de Braziliaanse Serie Á mocht de buitenspeler in de daaropvolgende maanden nog zeven keer opdraven voor de sportieve trots van zijn geboortestad. Neres scoorde in deze periode meteen drie keer, waaronder de bevrijdende 2-0 bij diens basisdebuut tegen Ponte Preta.

Transfer naar Ajax

Al na acht wedstrijden vertrok Neres bij São Paulo om zijn geluk te beproeven in Europa. Voor maximaal vijftien miljoen euro maakte de Braziliaan de overstap naar Ajax, waar hij na Miralem Sulejmani de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis werd. Neres maakte onder leiding van trainer Peter Bosz zijn debuut op 26 februari 2017 in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (4-1 zege). Met drie doelpunten en drie assists in zijn eerste twaalf optredens werd de winteraankoop meteen belangrijk voor Ajax. Zijn belangrijkste treffer? De winnende tegen aartsrivaal Feyenoord (2-1) op 2 april 2017.

Neres verloor in zijn eerste seizoen bij Ajax de Europa League-finale tegen Manchester United. In de finale mocht hij invallen. De Amsterdammers wilden doorpakken na deze Europese campagne, maar het seizoen 2017-2018 viel behoorlijk tegen. Neres groeide desalniettemin uit tot smaakmaker door veertien doelpunten en veertien assists te produceren in 37 officiële optredens. Op bezoek bij Feyenoord (1-4 overwinning) eiste de Braziliaan maar liefst drie assists op.

Ajax had Neres voor ruim veertig miljoen euro verkopen aan een Chinese club, maar weigerde. Op dat moment zorgde dat voor verbazing gezien zijn reserverol. Het vertrouwen van de technische leiding in Amsterdam bleek echter terecht. Neres knokte zich terug in de basis en ontpopte zich zelfs tot één van de smaakmakers in de Champions League-campagne van het seizoen 2018-2019. Mede dankzij diens treffers tegen Real Madrid (1-4 zege) en Juventus (1-1) bereikte Ajax de halve finale van het miljoenenbal. Neres, die twaalf doelpunten en vijftien assists produceerde, won bovendien de dubbel.

In de zomer van 2019 verlengde Ajax het contract van Neres. In de eerste maanden van het seizoen 2019-2020 bleef de vleugelaanvaller van waarde, maar in de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea (4-4) liep hij een vervelende knieblessure op. Door zijn trage herstel en de uitbraak van de coronacrisis zou Neres na 5 november 2020 zelfs helemaal geen wedstrijd meer spelen. Pas op 13 september 2020 kon trainer Erik ten Hag hem weer inzetten tegen Sparta Rotterdam (0-1 zege). Landgenoot Antony maakte het winnende doelpunt op Het Kasteel.

Neres had moeite om weer aan te haken bij Ajax. De Braziliaan maakte nog wel het winnende doelpunt in de bekerfinale tegen Vitesse (2-1), maar met acht doelpunten en vijf assists was zijn aandeel minder groot dan in zijn beginperiode in Amsterdam. Mede dankzij de komst van Steven Berghuis nam zijn perspectief in de zomer van 2021 verder af. Neres probeerde het nog wel een half jaar, maar na nog 22 wedstrijden (vier doelpunten) trok hij alsnog de deur achter zich dicht.

Via Shakhtar Donetsk naar Benfica

In januari 2022 maakte Neres de overstap van Ajax naar Shakhtar Donetsk. De club uit Oekraïne overtuigde de Amsterdammers met een bod van maximaal zestien miljoen euro (inclusief bonussen), maar hij speelde er geen enkele wedstrijd. Nog voor de start van de competitie viel Rusland het buurland binnen, waardoor alle competitieve verplichtingen werden afgelast. Neres vluchtte eind februari 2022 naar Roemenië.

Neres had weinig trek in een terugkeer naar Shakhtar Donetsk. In de zomer van 2022 bracht Benfica een oplossing door hem los te weken, waardoor hij de eerste grote aankoop van trainer Roger Schmidt werd. In Portugese dienst hervond Neres zijn zelfvertrouwen en dat leidde tot overtuigende statistieken: 48 wedstrijden, twaalf doelpunten en zestien assists. Benfica veroverde de landstitel en maakte een positieve indruk in de Champions League.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Neres doorliep verschillende jeugdelftallen van Brazilië. Op 26 maart 2019 mocht de toenmalig Ajax-aanvaller voor het eerst in actie komen voor de nationale ploeg van Brazilië, dat Tsjechië in een oefeninterland met 1-3 wist te verslaan. Neres mocht na 63 minuten invallen voor Richarlison en producerde twintig minuten later de assist op de winnende treffer van Gabriel Jesus. Laatstgenoemde nam overigens ook het derde doelpunt voor zijn rekening.

In de zomer van 2019 behoorde Neres tot de Braziliaanse selectie voor de Copa América. In de groepswedstrijden tegen Bolovia (3-0 zege) en Venezuela (0-0) mocht hij nog in de basis starten, maar overtuigen deed de aanvaller niet. De Ajacied werd naar de reservebank verwezen en moest de rest van de Zuid-Amerikaanse eindronde toekijken. Zonder nieuwe inbreng van Neres won Brazilië de Copa América-finale tegen Peru (3-1). In september 2019 voegde Neres daar nog twee interlands aan toe, maar sindsdien is zijn aandeel bleven steken op negen duels voor De Gele Kanaries.

Laatste update: 14 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie