Cyril Ngonge

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Cyril Ngonge

Cyril Ngonge is een Belgische aanvaller van Congolese afkomst. In januari 2024 maakte hij de transfer van Hellas Verona naar Napoli.

  • Ngonge speelt momenteel voor Napoli
  • In Nederland speelde de aanvaller voor PSV, RKC Waalwijk en FC Groningen
  • De Belg speelde daarnaast voor Club Brugge en Hellas Verona
  • Ngonge is een voormalig Belgisch international
  • Zijn vader was ook profvoetballer

Clubcarrière

Ngonge werd op 26 mei 2000 geboren in het Belgische Ukkel. Hij is de zoon van Felix Michel Ngonge, die onder meer in België en Engeland voetbalde. De linksbenige aanvaller trapte zijn voetbalcarrière af in de jeugdopleiding van Anderlecht en maakte in 2014 de overstap naar Club Brugge. In het shirt van Blauw-Zwart doorliep hij de hoogste jeugdelftallen.

Debuut voor Club Brugge

Op 2 december 2018 debuteerde Ngonge in de Eerste Klasse-wedstrijd tegen Standard Luik (3-0 overwinning). De aanvaller van Club Brugge mocht later die maand eveneens debuteren in de Champions League tijdens de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid. Na vier officiële wedstrijden in december verdween Ngonge uit het vizier, maar in de laatste play-offwedstrijd van het seizoen maakte hij zijn rentree tegen Royal Antwerp FC (3-2 overwinning). Zijn teller liep op naar 208 speelminuten in Club-tenue.

Verhuur aan PSV

Ngonge werd in het voortijdig afgebroken seizoen 2019-2020 uitgeleend aan PSV, dat hem onderbracht in Jong PSV. Op 13 september 2019 debuteerde de aanvaller in de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd tussen Jong PSV en Jong AZ (3-2) middels een assist op Richard Ledezma. Veertien dagen later maakte de Belg zijn eerste doelpunt op Nederlandse bodem tegen Excelsior, dat wel met duidelijke cijfers te sterk bleek (5-2).

Met zeven doelpunten en drie assists in 22 officiële wedstrijden groeide Ngonge uit tot een smaakmaker van Jong PSV. Minuten in de hoofdmacht maakte de linkspoot niet, waardoor de Eindhovense club besloot om de optie tot koop à 750.000 euro niet te lichten.

Eén jaar bij RKC

Club Brugge zocht in 2020 een nieuwe oplossing voor Ngonge en vond deze in RKC Waalwijk. Op 27 september debuteerde de aanvaller op bezoek bij FC Utrecht (3-1 nederlaag) voor de Brabanders. Zijn eerste Eredivisie-doelpunt maakte hij op 25 oktober in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-2). Door een enkelblessure moest Ngonge enige tijd toekijken bij RKC, maar met vijf doelpunten en twee assists verdiende hij desondanks al na één seizoen de overstap naar FC Groningen.

In schietpositie tegen PSV (Pro Shots)

Controversieel in Groningen

In het shirt van FC Groningen debuteerde Ngonge op 15 augustus 2021 met een 1-2 overwinning op het veld van SC Cambuur. Dertien dagen later maakte hij op bezoek bij PSV (5-2 nederlaag) twee doelpunten. De aanvaller scoorde vervolgens ook in de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen (1-1), maar hij viel vooral op door tussen 1 en 24 oktober in drie opeenvolgende Eredivisie-duels toe te slaan. Vooral zijn treffer tegen AZ, een zogenoemde scorpion kick, maakte indruk.

Na de winterstop slaagde Ngonge er niet in om te scoren, waardoor zijn teller bleef steken op acht Eredivisie-doelpunten. Met drie doelpunten en vier assists in twaalf officiële wedstrijden herstelde de Belg zich prima. Zijn gedrag viel echter slecht bij de technische staf. Ngonge werd zelfs uit de A-selectie gezet en mocht in januari 2023 uitkijken naar een nieuwe werkgever.

Smaakmaker in Italië

Ngonge debuteerde op 30 januari 2023 in de Serie A-wedstrijd tegen Udinese (1-1) voor zijn nieuwe werkgever Hellas Verona. Een week later trof de aanvaller in het thuisduel met SS Lazio (opnieuw 1-1) voor het eerst doel op Italiaanse bodem. In de daaropvolgende maanden bleef de Belg prima presteren. Ngonge sloot zijn eerste half jaar af met vijf doelpunten en één assist in vijftien officiële wedstrijden, waaronder een dubbelslag in de cruciale play-offwedstrijd tegen Spezia (1-3 zege).

Als speler van Hellas Verona (Pro Shots)

Met doelpunten en assists bleef Ngonge in het seizoen 2023-2024 van grote waarde voor Hellas Verona. Dat bleef niet onopgemerkt bij andere clubs. In januari 2024 verhuisde de aanvaller naar Napoli, dat naar verluidt zeker achttien miljoen euro voor hem neertelde. Nog diezelfde maand debuteerde Ngonge in de doelpuntloze Serie A-wedstrijd tegen SS Lazio.


Interlandcarrière

Ngonge doorliep verschillende jeugdelftallen van België. In september 2018 debuteerde de aanvaller voor de Onder 19-selectie van zijn geboorteland.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie