Giacomo Raspadori

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Giacomo Raspadori

Giacomo Raspadori is een Italiaanse spits. De international van Italië maakte in de zomer van 2023 de overstap van Sassuolo naar Napoli.

  • Raspadori speelt momenteel voor Napoli
  • In 2023 werd de aanvaller kampioen van Italië
  • Hij brak door in het shirt van Sassuolo
  • In 2021 debuteerde Raspadori voor de Italiaanse ploeg
  • Die zomer won hij meteen de Europese titel

Clubcarrière Giacomo Raspadori

Raspadori werd op 18 februari 2000 geboren in Bentivoglio, in de Italiaanse provincie Bologna. De aanvaller speelde voor Progesso alvorens hij in 2009 de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Sassuolo. Hier doorliep hij het volledige traject.

Doorbraak bij Sassuolo

Op 26 mei 2019 werd Raspadori beloond voor zijn ontwikkeling. In de laatste minuut van het Serie A-seizoen gunde de technische staf van Sassuolo hem een invalbeurt tegen Atalanta Bergamo (3-1 nederlaag). In het daaropvolgende seizoen bleef zijn rol aanvankelijk zeer bescheiden, maar in de eindfase wist hij door te breken. Op 11 juli 2020 maakte Raspadori zijn basisdebuut voor Sassuolo en prompt maakte hij tegen SS Lazio (1-2 overwinning) de gelijkmaker. Later dat seizoen trof hij ook doel tegen Genoa, dat met 5-0 opzij werd gezet.

Raspadori werd gaandeweg steeds belangrijker voor Sassuolo. In de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 scoorde hij respectievelijk zes en tien keer voor zijn Italiaanse broodheer. De spits begon in 2022 aan een nieuw seizoen met I Neroverdi, maar al na twee wedstrijden werd hij overgenomen door Napoli. Beide clubs kwamen een huurovereenkomst met verplichte optie tot koop overeen.

Giacomo Raspadori
Raspadori met een geconcentreerde blik (Pro Shots)

Kampioen met Napoli

Op 28 augustus 2022 debuteerde Raspadori voor Napoli. In de uitwedstrijd tegen Fiorentina bleef zijn nieuwe team steken op een 0-0 gelijkspel. De spits moest tot 10 september wachten op zijn eerste doelpunt, die hem tegen Spezia wel meteen de status van matchwinner opleverde (1-0). Met twee doelpunten en twee assists bleef zijn aandeel in het kampioenschap van 2023 relatief bescheiden, maar Raspadori groeide alsnog uit tot een smaakmaker. Dat ondervond vooral Ajax, dat in de Champions League drie doelpunten van zijn voet moest incasseren. Vooral in Amsterdam deelde Napoli een ongekend pak slaag uit (1-6).

Raspadori werd medio 2023 volgens afspraak permanent overgenomen. De Serie A-kampioen betaalde zo’n 26 miljoen euro aan Sassuolo. Met zes doelpunten en drie assists in 47 officiële wedstrijden bleef zijn aandeel in het seizoen 2023-2024 bescheiden, maar ook collectief draaide Napoli een zeer moeizaam seizoen.


Interlandcarrière Giacomo Raspadori

Raspadori speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Zijn debuut voor de A-selectie van Italië maakte de aanvaller op 4 juni 2021 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Tsjechië (4-0 overwinning). Aanvankelijk viel hij af voor het EK van 2021, maar bondscoach Roberto Mancini besloot hem alsnog op te nemen in de definitieve selectie. Tijdens de eindronde maakte Raspadori alleen speelminuten in de laatste groepswedstrijd tegen Wales (1-0 overwinning). Hij zat op de bank tijdens de na strafschoppen EK-finale tegen Engeland.

Giacomo Raspadori (Italië)
Als Italiaans international (Pro Shots)

Met Italië ontbrak Raspadori op het WK van 2022 in Qatar. In 2021 en 2023 mocht hij zijn voetbalkunsten wel vertonen op de Final Four van de Nations League, waar zijn team beide edities brons behaalde. In de troostfinale van 2023 scoorde de aanvaller zelfs ten koste van het Nederlands elftal (2-3 overwinning). Het EK van een jaar later verliep daarentegen teleurstellend met uitschakeling in de achtste finale.

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie