Federico Chiesa

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Federico Chiesa

Federico Chiesa is een Italiaanse vleugelaanvaller van beroep. Hij is international van Italië en speelt sinds oktober 2020 voor Juventus.

  • Chiesa speelt momenteel voor Juventus
  • In 2021 won de aanvaller de Coppa Italia
  • Eerder kwam hij uit voor Fiorentina
  • Chiesa debuteerde in 2018 als A-international van Italië
  • In 2021 werd hij Europees kampioen

Clubcarrière

Chiesa werd op 25 oktober 1997 geboren in Genua. Hij is de zoon van Enrico Chiesa, die 22 interlands afwerkte in het shirt van Italië (zeven doelpunten). De rechtsbenige linksbuiten begon in 2002 zijn voetbalcarrière in het shirt van Settignanese en bleef hier actief tot 2007. In het laatstgenoemde jaar maakte Chiesa de overstap naar de jeugdopleiding van Fiorentina.

Doorbraak bij Fiorentina

Op 20 augustus 2016 debuteerde Chiesa in de eerste selectie van Fiorentina. In de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Juventus mocht de getalenteerde buitenspeler in de basis starten om halverwege te worden afgelost door Cristian Tello. Ruim een maand later, op 29 september, mocht Chiesa ook zijn Europese debuut maken in het Europa League-duel met FK Qarabag (5-1 overwinning). Tegen diezelfde opponent maakte hij op 8 december zijn eerste doelpunt als prof, met ditmaal een 1-2 overwinning als resultaat.

Chiesa noteerde vier doelpunten en drie assists in het seizoen 2016-2017 (34 officiële wedstrijden). De aanvaller werd in de daaropvolgende seizoenen steeds belangrijker voor Fiorentina en dat was terug te zien in zijn statistieken. Tot zijn vertrek in oktober 2020 werd in alle competities in 153 officiële wedstrijden een beroep op hem gedaan, met 34 doelpunten en 25 assists als rendement.

(Pro Shots)

Transfer naar Juventus

In oktober 2020 werden Juventus en Fiorentina het eens over de transfer van Chiesa. De aanvaller werd voor twee seizoenen uitgeleend aan De Oude Dame, dat tien miljoen euro neertelde voor deze constructie. Beide partijen kwamen eveneens voorwaarden overeen voor een permanente overstap na deze twee seizoenen. Voor veertig miljoen euro stapte Chiesa medio 2022 definitief over naar Turijn.

Chiesa debuteerde op 17 oktober 2020 in het shirt van Juventus. In de uitwedstrijd tegen Crotone (1-1) maakte de nieuwkomer meteen zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club, maar hij pakte eveneens een rode kaart. Zijn controversiële start kon niet verhinderen dat hij een uitstekend seizoen doormaakte door veertien doelpunten en tien assists af te leveren in 43 officiële wedstrijden.

(Pro Shots)

Juventus was jarenlang oppermachtig in de Serie A, maar uitgerekend na de komst van Chiesa bleek de succesformule uitgewerkt. Zowel in 2021 (Internazionale), 2022 (AC Milan) als 2023 (Napoli) grepen andere clubs de macht in de Italiaanse Serie A. Chiesa won in 2021 wel de eerste trofeeën als clubvoetballer door zowel de Italiaanse Supercoppa als de Coppa Italia binnen te slepen. In de bekerfinale tegen Atalanta Bergamo maakte de aanvaller het winnende doelpunt.


Interlandcarrière

Chiesa kwam uit voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Italië. Op 23 maart 2018 volgde de ultieme bekroning in de vorm van zijn debuut voor de Italiaanse ploeg, dat in een vriendschappelijke wedstrijd ten onder ging door toedoen van Argentinië (2-0). Zijn eerste doelpunt als A-international volgde op 18 november 2019 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Armenië. Chiesa bepaalde de eindstand op 9-1 in Italiaans voordeel.

(Pro Shots)

Italië ontbrak op de WK’s van 2018 en 2022. Tussendoor was het team nog wel actief op het EK, dat door de coronapandemie naar de zomer van 2021 werd verplaatst. Chiesa kwam in alle wedstrijden in actie, waaronder de na strafschoppen finale tegen Engeland. Op Wembley werd de vleugelaanvaller na 86 minuten vervangen vanwege fysieke problemen. Zijn vervanger Federico Bernardeschi wist één van de Italiaanse strafschoppen te verzilveren.

Laatste update: 12 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie