Sandro Tonali

Leeftijd: 15

Het laatste nieuws over Sandro Tonali

Sandro Tonali is een Italiaanse middenvelder van beroep. De international van Italië speelt sinds de zomer van 2023 voor het Engelse Newcastle United.

  • Tonali speelt momenteel voor Newcastle United
  • In 2023 werd hij voor tien maanden geschorst vanwege gokken
  • In 2022 werd de middenvelder Italiaans kampioen met AC Milan
  • Eerder speelde hij voor Brescia
  • Tonali is sinds 2019 A-international van Italië

Clubcarrière

Tonali werd op 8 mei 2000 geboren in het Italiaanse Lodi, op circa twintig kilometer van Milaan. De defensieve middenvelder begon zijn voetbalcarrière in het shirt van Lombardia Uno. Zijn potentieel werd ontdekt door Piacenza, maar de laatste stappen richting een professionele carrière zette hij in het shirt van Brescia.

Doorbraak bij Brescia

Op 26 augustus 2017 debuteerde Tonali in het Italiaanse profvoetbal. In de Serie B-wedstrijd tegen US Avellino (2-1 nederlaag) mocht de middenvelder twintig minuten voor tijd invallen. In de daaropvolgende maanden maakte hij vooral zijn minuten bij het tweede team van de club, maar vanaf eind januari 2018 werd Tonali definitief opgenomen in de A-selectie. Zijn teller liep nadien op naar negentien officiële wedstrijden en twee doelpunten. Uit bij Salernitana (4-2 nederlaag) maakte hij zijn eerste treffer als prof.

In het seizoen 2018-2019 speelde Tonali 34 keer in de Italiaanse Serie B (drie doelpunten). Hij leverde daarmee een significante bijdrage aan de promotie naar de hoogste afdeling van Italië. Ook op Serie A-niveau bleef de middenvelder goed presteren, hoewel hij niet kon verhinderen dat Brescia al na één seizoen alweer degradeerde naar de Serie B.

Kampioen met AC Milan

Tonali bleef een daadwerkelijke terugkeer naar de Serie B bespaard. In september 2020 werd hij door Brescia uitgeleend aan AC Milan, dat naast een huursom à tien miljoen euro ook een optie tot koop bedong. Tonali speelde zich in sneltreinvaart in de basisopstelling en speelde in zijn debuutjaar voor de Rossoneri meteen 37 officiële wedstrijden. De clubleiding besloot de koopclausule van vijftien miljoen euro exclusief bonussen dan ook te lichten.

In het seizoen 2021-2022 werd Tonali nóg belangrijker voor AC Milan. Hij speelde ditmaal 45 wedstrijden, waarin hij vijfmaal doel wist te treffen. Mede dankzij diens doelpunten werd de club eindelijk weer kampioen van Italië. Milan verdedigde deze status met verve door in 2023 de halve finale van de Champions League te bereiken, maar uitgerekend Internazionale wist de weg naar ultieme glorie te dwarsbomen. Tonali maakte zelf indruk door naast twee doelpunten maar liefst tien assists af te leveren.

(Pro Shots)

Newcastle United

AC Milan liet Tonali ondanks diens prestaties vertrekken in de zomer van 2023. De Serie A-gigant accepteerde een aanbod van Newcastle United, dat zeventig miljoen euro neertelde voor diens handtekening. Voor beide clubs betrof het een recordbedrag. Tonali vierde zijn debuut voor The Magpies meteen met een doelpunt én een 5-1 overwinning op Aston Villa. In oktober 2023 werd hij echter schuldig bevonden in een gokschandaal, waardoor de Italiaan voor de duur van tien maanden werd geschorst.


Interlandcarrière

Tonali doorliep verschillende jeugdelftallen van Italië. De middenvelder debuteerde op 15 oktober 2019 onder bondscoach Roberto Mancini in de nationale ploeg, dat in de EK-kwalificatiefase geen moeite ondervond met Liechtenstein (0-5 overwinning). Zijn teller liep vervolgens gestaag op, maar in 2021 speelde hij geen enkele A-interland. Een domper voor Tonali, die zodoende de Europese titel aan zich voorbij zag gaan.

Voor Italië speelde Tonali nog geen eindtoernooi. In 2022 ontbrak het team op het WK in Qatar.

Laatste update: 29 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie