Albert Gudmundsson

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Albert Gudmundsson

Albert Gudmundsson is een IJslandse aanvaller. De international van IJsland maakte in januari 2022 de overstap van AZ naar het Italiaanse Genoa.

  • Gudmundsson speelt momenteel voor Genoa
  • De aanvaller heeft een verleden bij sc Heerenveen, PSV en AZ
  • Hij debuteerde bij KJ Reykjavik als profvoetballer
  • Gudmundsson was met IJsland actief op het WK van 2018

Clubcarrière

Gudmundsson werd op 15 juni 1997 ter wereld gebracht in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. In zijn geboortestad trapte de aanvaller, wiens vader Gudmundur Benediktsson en opa Ingi Björn Albertsson eveneens professioneel voetbalden, zijn loopbaan af bij KR Reykjavík. In februari 2013 maakte hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen KF Fjallabyggdar (3-0 overwinning). Gudmundsson maakte in de zomer van dat jaar de overstap naar de jeugdopleiding van sc Heerenveen.

Debuut voor PSV

In Friesland kwam Gudmundsson niet verder dan het tweede team. Medio 2015 stapte de IJslander over naar PSV, waar hij op 25 september debuteerde in Jong PSV (1-1 tegen FC Emmen). Zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal maakte de rechtspoot op 11 maart 2016 in de thuiswedstrijd tegen Telstar (eveneens 1-1). Gudmundsson speelde in het seizoen 2015-2016 in totaal veertien duels in de Eerste Divisie, waarin hij één doelpunt en twee assists afleverde.

Gudmundsson bleef in de seizoenen 2016-2017 (achttien doelpunten, drie assists) en 2017-2018 (negen doelpunten, acht assists) van grote waarde voor Jong PSV. Hij droeg zelfs enige tijd de aanvoerdersband. Zijn debuut in de hoofdmacht van PSV maakte de aanvaller op 20 augustus 2017 in de Eredivisie-wedstrijd tegen NAC Breda (1-4 overwinning). Zijn aandeel voor het eerste team bleef beperkt tot twaalf officiële wedstrijden, waarin hij viermaal een assist afleverde.

Smaakmaker bij AZ

Na drie seizoenen besloot Gudmundsson zijn contract met PSV niet open te breken. Een jaar voor het aflopen van zijn contract vertrok de aanvaller daarom naar AZ, dat circa twee miljoen euro neertelde. De Alkmaarse club liet hem op 19 augustus 2018 debuteren in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Emmen (1-4). Zijn eerste doelpunt maakte hij op 16 september in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Met zes doelpunten en drie assists in 27 officiële wedstrijden beleefde de IJslander een acceptabel eerste contractjaar bij AZ.

Onder leiding van Arne Slot maakte AZ veel indruk in het seizoen 2019-2020. De Alkmaarse club stond ‘slechts’ op doelsaldo tweede achter Ajax, maar door de coronapandemie werd de laatste fase niet afgewerkt. Door een enkelblessure bleef Gudmundsson steken op acht schamele wedstrijden (één doelpunt en één assist). Hij herstelde zich voortreffelijk in het seizoen 2020-2021 door elf keer te scoren en viermaal als aangever te fungeren. Tot en met januari 2022 voegde hij daar zes doelpunten en twee assists aan toe.

Blijdschap als speler van Genoa (Pro Shots)

Transfer naar Genoa

Gudmundsson stemde begin 2022 in met een transfer naar Genoa, dat zo’n anderhalf miljoen euro voor hem betaalde. Voor de Italiaanse club debuteerde de aanvaller op 13 februari in de Serie A-wedstrijd tegen Salernitana (1-1). Zijn eerste doelpunt volgde op 6 mei in de thuiswedstrijd tegen Juventus, dat met 2-1 werd verslagen. Gudmundsson kreeg de smaak te pakken in het seizoen 2022-2023 door in 38 officiële wedstrijden veertien doelpunten en vijf assists af te leveren.


Interlandcarrière

Gudmundsson speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Zijn debuut als A-international van IJsland maakte de rechtspoot op 10 januari 2017 tijdens de oefeninterland tegen China (0-2 overwinning). Bondscoach Heimir Hallgrímsson liet hem één minuut voor tijd invallen voor Björn Sigurdarson. Een tweede interland liet meer dan een jaar op zich wachten, maar op 14 januari 2018 maakte Gudmundsson wel meteen een hattrick tegen Indonesië (1-4 overwinning).

In de zomer van 2018 behoorde Gudmundsson tot de WK-selectie van IJsland. Tegen Argentinië (1-1) en Nigeria (0-2 nederlaag) maakte de aanvaller geen speelminuten, maar in de laatste groepswedstrijd werd hem een invalbeurt van vijf minuten gegund. Een 1-2 nederlaag tegen Kroatië betekende de definitieve uitschakeling.

Laatste update: 31 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie