IJsland

Reykjavik

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over IJsland

Het nationale team van IJsland geniet de bijnaam Strákarnir okkar (‘Onze jongens’). De IJslanders zijn twee keer actief geweest op een eindronde: het EK van 2016 en het WK van 2018.

  • Het nationale team van IJsland maakt deel uit van de KSI
  • De bijnaam van het team luidt ‘Strákarnir okkar’
  • De eilandbewoners debuteerden op EURO 2016 op een groot eindtoernooi
  • Twee jaar later volgde het WK-debuut

IJslandse vikingkreet klinkt op twee toernooien

Met ruim 350.000 inwoners is IJsland één van de kleinste UEFA-landen. Het nationale team speelde voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog al de eerste interland, maar pas na de oorlog werd het nationaal team officieel erkend door de Europese voetbalbond en de FIFA. De eerste officiële interland dateert van 17 juli 1946. Tegen Denemarken werd een roemloze 0-3 nederlaag geleden. In de daaropvolgende jaren steeg het aantal interlands slechts gestaag.

EK-geschiedenis

In 1960 werd het allereerste EK voetbal georganiseerd. IJsland was geen deelnemer aan het kwalificatietraject, maar besloot vier jaar later wel een eerste gooi te doen naar een ticket. De eilandbewoners slaagden er niet in om voor een stunt te zorgen. In de eerste kwalificatieronde ging het nationale team ten onder tegen Ierland, dat 4-2 overwinning in Dublin voldoende had aan een 1-1 gelijkspel in Reykjavik.

Kolbeinn Sigthórsson

IJsland ontbrak in het kwalificatietoernooi voor de EK’s van 1968 en 1972. Vanaf de editie van 1976 is het land onafgebroken actief geweest in deze fase, maar decennialang lukte het niet om het felbegeerde ticket voor de eindronde te bemachtigen. Pas in 2015 lukte het eindelijk om door te stoten. In Groep A van de kwalificatiefase lukte het om in een groep met Tsjechië, Turkije, Nederland, Kazachstan en Letland als tweede te eindigen. De confrontaties met Oranje eindigden allebei in een zege: 2-0 thuis, 0-1 uit.

Met (voormalig) Eredivisie-spelers als Hannes Halldórsson, Jóhann Berg Gudmundsson, Kolbeinn Sigthórsson, Alfred Finnbogason en Eidur Gudjohnsen verscheen IJsland in 2016 aan de aftrap van het EK. De eilandbewoners bleven overeind als nummer twee door te gaan in de groepsfase. Het team van bondscoach Lars Lagerbäck eindigde zelfs boven Portugal, dat uiteindelijk Europees kampioen werd. IJsland werd in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere finalist Frankrijk (2-5), na in de achtste finale Engeland te hebben verrast (2-1).

WK-geschiedenis

Het WK-verhaal van IJsland is bijna identiek aan de EK-geschiedenis. Sinds de jaren zeventig zijn de IJslanders onafgebroken actief in de kwalificatiefase, maar slechts één keer lukte het daadwerkelijk om het wereldkampioenschap te bereiken. Na de EK-boost van 2016 lukte het de nationale ploeg om kwalificatie af te dwingen voor het WK van 2018. IJsland werd zelfs groepswinnaar door Kroatië, Oekraïne, Turkije, Finland en Kosovo voor te blijven in dit traject.

Alfred Finnbogason

Voor het WK van 2018 werd IJsland ingedeeld bij Argentinië, Nigeria en Kroatië. De debutant zorgde voor een stunt door de Argentijnen in de eerste groepswedstrijd op 1-1 te houden dankzij een treffer van voormalig sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason, maar daarna stokte het. Nederlagen tegen Nigeria (0-2) en Kroatië (1-2) stonden deelname aan de knock-outfase in de weg.

Laatste update: 21 maart 2023

Internationals IJsland

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie