Kosovo

Pristina

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Kosovo

Kosovo is één van de jongste leden van de UEFA en FIFA. Het land mag sinds 2016 deelnemen aan de Nations League alsmede kwalificatiewedstrijden voor EK’s en WK’s. De bijnaam luidt Dardanët.

In de jaren negentig brak de Kosovo-oorlog uit. In februari 2008 besloot Kosovo, destijds een autonome provincie van de Republiek Servië in de Federale Republiek Joegoslavië, eenzijdig onafhankelijkheid uit te roepen. Niet alle landen erkennen Kosovo, maar in 2014 besloot de FIFA om vertegenwoordigende elftallen en clubteams uit het land permissie te verlenen om internationale oefenwedstrijden te spelen tegen andere FIFA-landen.

Kosovo speelde op 5 maart 2014 de eerste officiële interland. De wedstrijd tegen Haïti eindigde in een 0-0 gelijkspel. De eerste overwinning van de Kosovaren werd op 7 september van datzelfde jaar behaald. Oman werd in Pristina met 1-0 verslagen dankzij een treffer van Imran Bunjaku, die in de 85ste minuut een strafschop verzilverde.

Lid van UEFA en FIFA

Op 3 mei 2016 werd Kosovo officieel toegelaten tot de UEFA. Twee weken later werd ook het lidmaatschap van de FIFA officieel bekrachtigd. Er gelden overigens wel beperkingen voor Kosovo, dat vanwege de politiek gevoelige status niet gekoppeld mag worden aan Servië, Bosnië & Herzegovina en Rusland.

Kosovo is er vooralsnog niet in geslaagd om een groot eindtoernooi te bereiken. Het land heeft een gooi gedaan naar twee WK’s (2018 en 2022) en één EK (2021), maar tevergeefs. In de kwalificatiefase voor het in 2021 afgewerkte EURO 2020 wist Kosovo door te dringen tot de halve finale van de play-offs. Noord-Macedonië bleek in Skopje met 2-1 te sterk.

Laatste update: 21 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie