Alfons Sampsted is een IJslandse rechtsback. De international van IJsland speelt sinds januari 2023 voor eredivisionist FC Twente.

• De rechtsback werd bij FK Bødo/Glimt tweemaal kampioen van Noorwegen
  • Hij speelde eveneens voor Breidablik Kópavogur, Thór Akureyri, IFK Nörrkoping, IF Sylvia en Landskrona BoIS
  • Sampsted debuteerde in 2020 als A-international van IJsland

Clubcarrière

Sampsted werd op 6 april 1998 geboren in het IJslandse Kópavogur. In zijn geboorteplaats zette hij zijn eerste stappen als voetballer bij Breidablik Kópavogur, waar hij op 2 april 2015 zijn debuut maakte in het betaald voetbal. In de Lengjubikarinn-wedstrijd tegen BI/Bolungarvík (0-4 overwinning) mocht de rechtsback meteen negentig minuten opdraven.

Doorbraak in IJsland

In de zomer van 2015 werd Sampsted voor een jaar uitgeleend aan Thór Akureyri. Hij speelde negen wedstrijden voor deze club, waarna de rechtsback terugkeerde bij Bredablik Kópavogur. De rechtsback werkte in 2016 in totaal wedstrijden af bij de club uit zijn geboorteplaats.

Transfers binnen Scandinavië

Sampsted verliet de vertrouwde grond in januari 2017 door over te stappen naar IFK Nörrkoping. Voor de Zweedse club speelde de IJslander slechts vijf wedstrijden in alle competities. Hij werd tijdens dit dienstverband uitgeleend aan achtereenvolgens IF Sylvia (zestien wedstrijden, één doelpunt), Landskrona BoIS (twaalf wedstrijden, één doelpunt) en zijn oude liefde Breidablik Kópavogur (negen wedstrijden, één doelpunt).

In februari 2020 vertrok Sampsted definitief bij IFK Nörrkoping. Hij verliet Zweden om aan de slag te gaan in Noorwegen, waar de rechtervleugelverdediger neerstreek bij FK Bodø/Glimt. Hier ontwikkelde hij zich tot een smaakmaker door 134 officiële wedstrijden in actie te komen. Met vier doelpunten en veertien assists bewees Sampsted zijn waarde voor het team, dat in 2020 en 2021 de landstitel behaalde.

(Pro Shots)

FC Twente

Eind 2022 werd bekend dat Sampsted was ingelijfd door FC Twente. De Tukkers haalden hem met ingang van januari 2023 binnen als potentiële opvolger van Joshua Brenet. Op 6 januari 2023 debuteerde de rechtsback meteen in het shirt van zijn nieuwe club, in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Emmen. Trainer Ron Jans wisselde hem na 62 minuten ten faveure van Michel Vlap.

Sampsted werkte zestien officiële wedstrijden af in zijn eerste half jaar bij FC Twente. Zijn eerste doelpunt voor de club maakte de IJslander op 10 augustus 2023 in de voorronde Conference League-return tegen Riga FC (2-0 overwinning).

Interlandcarrière

Sampsted debuteerde op 16 januari 2020 in de nationale ploeg van IJsland, dat een oefenwedstrijd tegen Canada met 0-1 wist te winnen. Hij viel één minuut voor tijd in voor Mikael Anderson. In het restant van 2020 maakte hij geen minuten meer als A-international, maar in de daaropvolgende jaren werd hij een vaste waarde in de selectie.

Laatste update: 19 oktober 2023