Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Poland

-

Netherlands
16 juni 15:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Spotify-lijsten FC Twente: smartlappen en Ibiza-house

Foto: Spotify-lijsten FC Twente: smartlappen en Ibiza-house

De innige relatie tussen profvoetballers en muziek is niets nieuws. Johan Cruijff bracht in 1969 het nummer ‘Oei Oei Oei’ uit, Ruud Gullit heeft twee singles op zijn naam staan en tegenwoordig hebben we de rappers Memphis Depay en Noa Lang in de gelederen. Uitvoerende artiesten zijn er dus genoeg, maar waar luisteren voetballers in hun vrije tijd naar? SoccerNews analyseerde de Spotify-profielen van vijf Eredivisieclubs. In deze aflevering: de muzieksmaak van de spelers van FC Twente.

SN onderzoekt de playlists van de spelers van FC Twente

Enschede, het thuis van de Tukkers. In Overijssel stroomt er Grolsch door de aderen en een beetje Tukker is dan ook met enige regelmaat in of rondom De Grolsch Veste te vinden. Op Vak P houden de fans van Twente zich dan ook zelden in. Hardstyle en hardcore is wat de klok slaat. Wanneer er wordt gescoord; een van Nederlands meest catchy goaltunes. Nunca met Movin’ Train.

Achter het rauwe randje gaat nog meer schuil. Behalve die energieke stampgeluiden, is er in De Grolsch Veste ook ruimte voor de gevoelige plaat. Een wedstrijd bij FC Twente is niet compleet zonder een luidkeels meegezongen Sweet Caroline. Net zoals in Liverpool kunnen de rode Twentenaren er met You’ll Never Walk Alone ook wat van.

Dan is er natuurlijk nog het levenslied. Dat mag niet ontbreken. Zeker niet nu Joseph Oosting — een hele trotse kamper — aan het roer staat bij de Twentse club. Een graag geziene gast in het Twente-stadion is Jannes, een neef van Oosting. Zijn nummer Eleonora is daarom één van Oostings favoriete Twente-liedjes. “Ik vind het heel mooi dat we dat nummer na de wedstrijd horen”, vertelde de oefenmeester aan 1Twente Voetbaltijd.

Waar luisteren de selectiespelers van FC Twente naar?

Al die muziek, van de beukers tot de tranentrekkers, ís FC Twente. Maar de spelers, ook zij zijn FC Twente. En waar luisteren de spelers van De Trots van het Oosten onder de douche, in de auto en in de kleedkamer naar?

Ondanks de Twentse voorliefde voor het levenslied, is het vooral Nederlandse en Amerikaanse hiphop dat de boventoon voert binnen de selectie van de Tukkers. Zo luistert verdediger Alec van Hoorenbeeck graag naar Eminem. Mitchell van Bergen, Mees Hilgers, Juliën Mesbahi, Sam Karssies en Max Bruns vinden elkaar in hun liefde voor Nederlandse rapartiesten zoals Frenna, Broederliefde en Dopebwoy. Verder zijn de Amerikaanse rappers Lil Baby en Gunna graag geziene artiesten binnen de Twente-selectie.

Buitenlandse spelers luisteren naar andere muziek bij FC Twente

De buitenlandse spelers van FC Twente hebben minder op met Nederlandse hiphop, laat staan het levenslied. Alfons Sampsted en Mathias Kjølø gaan (zoals we misschien wel gewend zijn van eigenzinnige Scandinaviërs) hun eigen weg.

Zonnebril op, blouseje open, handjes in de lucht. Wie het Spotify-profiel van Alfons Sampsted opent, ziet het misschien helemaal voor zich. De IJslander doet geen moeite om zelf een afspeellijst samen te stellen, maar volgt er een heleboel. Vrijwel al die lijsten staan vol met house en andere elektronische genres. Sampsted kan daarin bonden met Sem Steijn, die in zijn playlists veel Ibiza-house heeft staan. Misschien dat de familie Steijn Sampsted eens kan uitnodigen voor een tripje naar het party-eiland?

Mathias Kjølø is uitzonderlijk in de selectie van Twente. Zijn muzieksmaak valt niet in één zin te omschrijven. De ene keer luistert hij naar afrobeats, vervolgens naar soulmuziek. Ook vinden we The King Of Pop, Michael Jackson, terug in zijn lijsten. Verder zien we wat klassieke muziek. Luistert de middenvelder dat voor het slapengaan? Of motiveert Mozart hem juist voor een grote wedstrijd?

Opvallende platen bij FC Twente

Natuurlijk is de muzieksmaak van de selectiespelers van FC Twente niet zo zwart-wit als hier geanalyseerd wordt. Ja, hiphop is het genre dat het vaakst in de playlists van de spelers voorkomt. Dat neemt niet weg de mannen van Oosting ook een heleboel andere nummers door de speakers jagen. Zo vinden we in een playlist van Mitchell van Bergen De Toreador van Opgeblazen en Wilbert Pigmans tegen — tóch weer dat levenslied. Ook sfeermaker Michel Vlap heeft hier en daar een verdwaalde smartlap in zijn afspeellijst, zoals bijvoorbeeld Kali van Django Wagner.

Issam El Maach, reservekeeper, blijft dichtbij zijn roots. Op zijn Spotify komen we twee playlists tegen vol met Arabische muziek. Rabah Salam, Fares Shaker, Mohamed El Berkani. Zomaar een paar namen uit die playlists. El Maach moet een groot liefhebber zijn: de meeste artiesten hebben minder dan 30.000 maandelijkse luisteraars!

Big up the mandem! Sam Karssies, geboren in Enschede, brengt de chill-vibes naar de Twentse kleedkamer. Geen Jannes-playlist voor deze geboren Tukker, maar een playlist vol met reggae-platen! Van Bob Marley tot Sammy Johnson; Karssies heeft het voorhanden!

SN onderzoekt

In SN onderzoekt gaat SoccerNews dieper in op actuele thema’s in de voetballerij. De (onderzoeks)journalisten van SoccerNews.nl bijten zich vast in een complex dossier en zetten dit in heldere taal op jouw scherm. In de serie SN onderzoekt de muzieksmaak in de Eredivisie duikt SoccerNews de Spotify-lijsten in van Eredivisie-spelers.

Disclaimer:

Dit verhaal is gebaseerd op een analyse van openbare Spotify-profielen van selectiespelers van verschillende Eredivisieclubs. Bij het zoeken naar spelers zijn verschillende zoektermen gebruikt. Wanneer niet met zekerheid gezegd kon worden of het gevonden profiel écht van de beoogde speler was, is de speler buiten beschouwing gelaten in deze analyse. Ter verificatie hebben we de betreffende club gevraagd de profielen te controleren.

FC Twente heeft de vetste goaltune van Nederland.

  • Dat vind ik wel, tudududududu!
  • Er zijn vettere goaltunes.
73+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:49
0+
Wijffels: ‘Nederland mist dat type speler’
16:37
11+
VIDEO: Memphis verrast met nieuw detail op zijn haarband
16:23
33+
“Ik zei altijd gekscherend tegen hem: heb jij aandelen in Beelen?”
16:06
16+
Aké weet: ‘Er kunnen kleine irritaties ontstaan’
15:53
36+
Theo Hernández blikt vooruit op EK-clash met ‘rivaal’ Dumfries
15:37
46+
Dudek noemt drie spelers Polen die ‘meekunnen bij Oranje’
15:21
53+
Simons onthult welke Oranje-verdediger meeste indruk op hem maakt
15:05
335+
Kijkers EK zijn NOS-coryfee nu al spuugzat: ‘Weg ermee!’
14:50
207+
Verweij: Ajax ‘aan het bidden’ voor interesse in miskoop
14:35
169+
Derksen noemt twee Oranje-routiniers die ‘niets toevoegen’
14:20
540+
‘Bizarre vraagprijs Ajax voor Borna Sosa’
14:04
189+
Verweij deelt dringend transferadvies aan Feyenoord
13:52
28+
Twee oud-Eredivisiespelers aan aftrap bij Hongarije tegen Zwitserland
13:38
572+
Frimpong reageert op ‘transfer naar Barça’
13:20
207+
‘Nachtmerrie voor Wilfred Genee’
13:03
436+
‘Opstelling Polen tegen Nederlands elftal uitgelekt’
12:47
348+
Meer duidelijkheid over ernst blessure Brobbey
12:32
1990+
‘PSV krijgt transferstunt op presenteerblaadje’
12:15
29+
Polen beter ZONDER Lewandowski | Aads Voorspelling EK 2024 #1
12:00
47+
Waarom Oranje Frenkie de Jong moet missen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie