Willum Willumsson

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Willum Willumsson

Willum Willumsson is een IJslandse middenvelder of vleugelaanvaller. De international van IJsland speelt sinds de zomer van 2022 voor Go Ahead Eagles.

  • Willumsson speelt momenteel voor Go Ahead Eagles
  • De IJslander speelde eerder voor Breiðablik en BATE Borisov
  • In Wit-Rusland won hij twee bekers en een Supercup
  • Willumsson debuteerde in 2019 voor IJsland

Clubcarrière

Willum Thór Willumsson zag op 23 oktober 1998 het levenslicht in de IJslandse hoofdstad Reykjavík. In Kópavogur, dat grenst aan zijn geboorteplaats, doorliep hij de jeugdopleiding van zijn eerste voetbalclub: Breiðablik. Op 1 oktober 2016 maakte de aanvallend ingestelde linkspoot zijn debuut in het eerste elftal tijdens de thuiswedstrijd tegen Fjölnir Reykjavík (0-3 nederlaag).

Willumsson maakte op 10 maart 2017 zijn eerste treffer als profvoetballer. In de Lengjubikarinn-wedstrijd tegen Throttur Reykjavík (0-4 overwinning) nam de middenvelder de openingstreffer voor zijn rekening. Zijn eerste doelpunt in competitieverband volgde pas op 28 april 2018 in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen ÍBV Vestmannaeyjar. Willumsson bleef tot eind 2018 werkzaam voor Breiðablik, waar hij zeven doelpunten maakte in 43 wedstrijden.

Succesvol met BATE

Begin 2019 maakte Willumsson voor zo’n 250.000 euro de overstap van Breiðablik naar BATE Borisov. In zijn debuutwedstrijd tegen Islock Minsk (1-1) wist de IJslander meteen doel te treffen, maar hij kon niet verhinderen dat zijn nieuwe team in de returnwedstrijd werd uitgeschakeld in het bekertoernooi. In 2020 en 2021 had BATE meer succes door de Wit-Russische beker te veroveren. Zijn prijzenkast werd in 2022 aangevuld met de Supercup.

Willumsson speelde 79 officiële wedstrijden voor BATE Borisov, waar hij veertien doelpunten maakte. In februari 2022 accepteerde hij een aanbieding van de Wit-Russische topclub, maar in de zomer van datzelfde jaar nam hij er alsnog afscheid.

Willumsson in een kansrijke situatie tegen Fortuna Sittard (Pro Shots)

Smaakmaker bij Go Ahead

In de zomer van 2022 stapte Willumsson over naar Go Ahead Eagles. Op 7 augustus maakte de IJslander zijn debuut in de uitwedstrijd tegen AZ (2-0 nederlaag). Hij raakte in deze wedstrijd meteen geblesseerd, waardoor hij niet kon voorkomen dat de competitiestart geheel in de soep liep. Gaandeweg het seizoen herstelden de Deventenaren zich. Dat was mede te danken aan Willumsson, die Go Ahead op 1 oktober zelfs een fraai gelijkspel bezorgde in de uitwedstrijd tegen Ajax (1-1).

Met acht doelpunten in 29 wedstrijden beleefde Willumsson een prima eerste seizoen bij Go Ahead Eagles. De boomlange middenvelder annex aanvaller viel ook op bij de analisten. ESPN-presentator Jan Joost van Gangelen omschreef hem als ‘de vleitige viking van de Vetkampstraat’, waar Hans Kraaij jr. hem betitelde als een ‘prachtige nummer tien met een heerlijk linkerbeen’. “Werkelijk alles is mooi aan Willumsson”, aldus de voormalig profvoetballer.

Scorend tegen Vitesse in 2023 (Pro Shots)

Interlandcarrière

Op 15 januari 2019 debuteerde Willumsson als A-international van IJsland, dat in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Estland op 0-0 bleef steken. Pas op 17 juni 2023 speelde hij tegen Slowakije (1-2 nederlaag) zijn tweede interland. Als smaakmaker van Go Ahead Eagles bleef de middenvelder in de tweede helft van het kalenderjaar zijn wedstrijden afwerken voor de nationale ploeg.

Laatste update: 4 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie