Voorbeschouwing Nederland – IJsland: Wie spelen er in de uitzwaaiwedstrijd?

Foto: Voorbeschouwing Nederland – IJsland: Wie spelen er in de uitzwaaiwedstrijd?

De eerste oefenwedstrijd van Oranje in aanloop naar het Europees kampioenschap in Duitsland is succesvol verlopen. Op donderdagavond werd Canada met 4-0 verslagen in De Kuip. Bondscoach Ronald Koeman verraste met zijn opstelling, waardoor er nieuwsgierigheid is ontstaan over het elftal dat zal aantreden tegen IJsland in de uitzwaaiwedstrijd van Oranje. Hieronder wordt vooruitgeblikt op de ontmoeting tussen Nederland en IJsland.

🇳🇱 Nederland: teaminfo en vorm

Koeman had voorafgaand aan de wedstrijd tegen Canada aangekondigd dat hij veel verschillende spelers aan het werk wilde zien. Toch was het basiselftal verrassend te noemen. Onder andere Brian Brobbey, Ryan Gravenberch, Jerdy Schouten en Micky van de Ven begonnen in de basis. Van de Ven werd bij FC Volendam opgeleid als linksback. In de laatste jaren is hij uitgegroeid tot een centrale verdediger, maar bij Tottenham Hotspur speelde hij vorige maand regelmatig als linksachter. Tegen Canada kreeg hij de kans op deze positie. Hoewel hij in het begin wat onwennig oogde, kwam hij na een half uur goed in de wedstrijd en creëerde hij met zijn rushes langs de zijlijn het nodige gevaar.

Jeremie Frimpong en Memphis Depay blonken ook uit. Frimpong, wingback van Bayer Leverkusen, domineerde de gehele rechterflank en bekroonde zijn optreden met een doelpunt en een assist. Memphis speelde ditmaal vanaf de linkerflank in plaats van in het centrum en deed dit met verve. Hij creëerde meerdere grote kansen en was belangrijk met een doelpunt. Verder viel het op dat Memphis gedurende zijn speelminuten actief meeverdedigde.

Het is te verwachten dat bondscoach Koeman tegen IJsland veel wisselingen zal doorvoeren. Hij wil iedereen een kans geven en heeft hier nog maar negentig minuten voor. Spelers als Cody Gakpo, Xavi Simons, Teun Koopmeiners, Tijjani Reijnders en Nathan Aké lijken een basisplaats te moeten veroveren tegen IJsland. De ‘wisselspelers’ die tegen Canada in actie kwamen, maakten immers een prima indruk.

Blessures en schorsingen

Frenkie de Jong is nog altijd geblesseerd en zal de wedstrijd tegen IJsland niet halen. Er bestaan zelfs twijfesl of hij fit genoeg zal zijn voor de eerste poulewedstrijd tegen Polen. Naast De Jong kregen ook Koopmeiners en Reijnders rust van Koeman en ontbraken zij tegen Canada, maar die twee zullen er nu weer bij zijn.

🇮🇸 IJsland: teaminfo en vorm

Het team van bondscoach Åge Hareide heeft moeite gehad om zich voor grote toernooien te plaatsen. IJsland is er dan ook niet bij in Duitsland, maar de spelers waren deze keer dicht bij kwalificatie. Het land bereikte de play-offs voor het toernooi, versloeg Israël in de halve finale, maar moest in de finale het hoofd buigen voor Oekraïne. Hoewel IJsland op voorsprong kwam in dit duel, konden de spelers de voorsprong niet verdedigen.

IJsland mag echter niet onderschat worden. Op vrijdagavond speelde de selectie een oefenwedstrijd tegen Engeland en verraste door met 0-1 te winnen van de EK-favoriet. Jón Dagur Thorsteinsson scoorde al snel en doelman Hákon Valdimarsson hield vervolgens knap zijn doel schoon. Dit toont aan dat Nederland het niet makkelijk zal hebben tegen IJsland. De IJslanders verdedigen goed en benutten hun kansen effectief.

In de selectie van IJsland bevinden zich enkele bekende namen. Albert Gudmundsson speelde in Nederland voor PSV en AZ en vertrok daarna naar Genoa. Hier maakt hij indruk en wordt hij gevolgd door de Italiaanse (sub)top. Bondscoach Hareide kan ook rekenen op Kristian Hlynsson (Ajax) en Alfons Sampsted (FC Twente).

Blessures en schorsingen

Of Willum Thór Willumsson, speler van Go Ahead Eagles, inzetbaar zal zijn, is nog onzeker vanwege een blessure.

Onderlinge ontmoetingen

Oranje heeft geen prettig recent verleden tegen IJsland. De laatste twee ontmoetingen in de EK-kwalificatiewedstrijden voor 2016 eindigden in nederlagen voor Nederland. Onder leiding van Guus Hiddink werd met 2-0 verloren, en Danny Blind verloor daarna met 0-1. Van de huidige selectie waren Daley Blind, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay toen al van de partij.

Conclusie

IJsland verraste tegen Engeland en vormt een geduchte tegenstander voor Oranje op weg naar het EK in Duitsland. Tijdens de uitzwaaiwedstrijd in De Kuip zullen veel andere spelers in actie komen. Tegen Canada bleven veel topspelers op de bank. Het niveau van Nederland ziet er momenteel goed uit en er lijkt niets in de weg te staan voor een succesvol vervolg.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je ook onze voorspelling voor Nederland – IJsland bekijken.

Wie weet deze wedstrijd te winnen?

  • Nederland rolt IJsland op
  • Gelijkspelletje
  • IJsland verrast tegen Oranje
269+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie