Nederlands elftal toont klasse in uitzwaaiwedstrijd

Het Nederlands elftal heeft maandagavond zelfvertrouwen getankt richting het EK. In de laatste oefeninterland voorafgaand aan de openingswedstrijd tegen Polen won het keurkorps van Ronald Koeman met 4-0 van IJsland.

Oranje tankt vertrouwen in laatste oefenduel

Koeman voerde maar liefst negen veranderingen door ten opzichte van de oefeninterland tegen Canada (4-0 overwinning). Dat was althans de bedoeling van de bondscoach, die vlak voor de aftrap echter een streep moest zetten door Teun Koopmeiners. Door een liesblessure moest de middenvelder van Atalanta Bergamo vervangen worden door PSV’er Jerdy Schouten.

In De Kuip vormde Schouten een koppeltje met Veerman. De Volendammer maakte in de eerste helft een weergaloze indruk. Niet alleen noteerde hij de eerste mogelijkheid van de avond (net over), maar hij strooide ook met fraaie passes. In de 23ste minuut leidde dat tot de dikverdiende openingstreffer. Veerman bereikte de opgestoomde Denzel Dumfries, die op zijn beurt Xavi Simons een niet te missen kans gunde: 1-0.

Ook Memphis Depay maakte aanspraak op een doelpunt. De geroutineerde aanvaller stichtte meermaals gevaar in de eerste 45 minuten,maar hij wist doelman Hákon Valdimarsson niet te passeren. Hij maakte in de afronding een ongelukkige indruk. Aan de andere kant wist IJsland vrijwel niets te creëren, mede dankzij goed ingrijpen van Nathan Aké.

Van Dijk slaat toe

Het Nederlands elftal had maar vier minuten nodig in de tweede helft om de voorsprong te verdubbelen. Virgil van Dijk onderstreepte andermaal zijn klasse in de lucht en kopte de 2-0 tegen de touwen. De Oranje-fans dachten op dat moment wellicht aan een grotere zege in deze uitzwaaiwedstrijd, maar IJsland wist zich beter in de wedstrijd te knokken. Dit leidde tot een dreigend moment na een slordigheidje van Tijjani Reijnders.

IJsland kreeg meer kansen om de marge te verkleinen. Vooral Stefán Teitur Thórdarson dacht de 2-1 op zijn schoen te hebben, maar doelman Bart Verbruggen zag diens schot op de paal uiteen spatten. Luttele minuten later kopte Sverrir Ingason vanuit een vrije trap maar net naast. De eilandbewoners, vorige week nog te sterk voor Engeland (0-1), deelden daarmee meerdere waarschuwingen uit.

Oranje loopt uit

Koeman voerde in de tweede helft verschillende wijzigingen door. De bondscoach gunde ook Donyell Malen speeltijd en de aanvaller van Borussia Dortmund beschaamde dit vertrouwen niet. In de 79ste minuut werd Malen gelanceerd door door Memphis en oog in oog met de IJslandse sluitpost faalde hij niet: 3-0.

Pal na de treffer van Malen dacht Oranje uit te lopen naar een 4-0 voorsprong. Memphis wist de bal dan toch tegen de touwen te werken, maar had de pech dat de arbitrage zijn doelpunt afkeurde op VAR-advies. In aanloop naar deze treffer maakte Veerman ongelukkig hands. In blessuretijd viel de vierde Oranje-treffer dan toch: Wout Weghorst profiteerde ditmaal juist van de VAR.

Scoreverloop: 1-0 (23′) X. Simons, 2-0 (49′) V. Van Dijk, 3-0 (79′) D. Malen, 4-0 (90′) W. Weghorst