Xavi Simons

Leeftijd: 20

Het laatste nieuws over Xavi Simons

Xavi Simons is een aanvallende middenvelder uit Nederland. In de zomer van 2023 keerde de Oranje-international na één seizoen bij PSV terug naar Paris Saint-Germain, dat hem vervolgens verhuurde aan RB Leipzig.

  • Simons speelt momenteel voor RB Leipzig
  • De Duitse club huurt hem in het seizoen 2023-2024 van Paris Saint-Germain
  • Eerder kwam hij uit voor FC Barcelona en PSV
  • Tijdens het WK van 2022 debuteerde Simons voor het Nederlands elftal
  • Zijn vader Regillio Simons was ook profvoetballer

Clubcarrière

Simons werd op 21 april 2003 geboren in Amsterdam als zoon van Regillio Simons, die ook profvoetballer was. Opgroeien deed hij in het Spaanse Alicante. Zijn voetbalcarrière ging ook in Spanje van start bij CD Tháder Rojales. In 2010 werd Simons opgepikt door de voetbalacademie van FC Barcelona, waar hij tot en met 2019 als jeugdspeler actief bleef.

(Pro Shots)

Paris Saint-Germain

FC Barcelona zag het potentieel in Simons, maar in 2019 besloot hij transfervrij over te stappen naar Paris Saint-Germain. Bij de Franse topclub maakte hij op 10 februari 2021 zijn officiële debuut in de Coupe de France-wedstrijd tegen SM Caen (0-1 overwinning). Door de gigantische concurrentiestrijd kwam de Amsterdammer niet verder dan elf officiële wedstrijden voor PSG, waarvan zeven in de Franse Ligue 1.

PSV

In de zomer van 2022 liep de verbintenis van Simons in Parijs af. De aanvallende middenvelder leek te kiezen voor een contractverlenging plus een verhuurbeurt aan PSV, maar eind juni werd bekend dat hij permanent vertrok uit Parijs om zich voor vijf seizoenen te verbinden aan de Eindhovenaren. Simons maakte zijn PSV-debuut in de met 3-5 gewonnen wedstrijd tegen Ajax om de Johan Cruijff Schaal en maakte prompt zijn eerste treffer in Nederland.

Simons groeide vroeg in het seizoen al uit tot smaakmaker van PSV, hoewel hij niet meteen alle duels mocht starten. In de tweede én derde speelronde wist de middenvelder tweemaal te scoren, respectievelijk tegen Go Ahead Eagles (2-5 zege) en Excelsior (1-6 zege). Simons groeide in no-time uit tot dé ster van het elftal. In het seizoen 2022-2023 produceerde hij 22 doelpunten en twaalf assists. Met negentien doelpunten werd de PSV’er topscorer van de Eredivisie, samen met Anastasios Douvikas van FC Utrecht.

Xavi Simons
(Pro Shots)

RB Leipzig

In mei 2023 werd bekend dat Simons een nieuw management in de arm heeft genomen. Er werd gesproken over een nieuw contract bij PSV of een transfer naar de Engelse Premier League, maar op 16 juli werd een optie in zijn clausule geactiveerd. Simons keerde terug naar Paris Saint-Germain, dat drie dagen later een huurdeal met RB Leipzig aankondigde.

Simons maakte op 12 augustus 2023 zijn officiële debuut voor RB Leipzig. De PSG-huurling stond meteen in de basis tegen Bayern München, dat in de strijd om de Duitse Supercup met duidelijke cijfers werd verslagen: 0-3. Zijn eerste doelpunt maakte hij op 25 augustus in de Bundesliga-wedstrijd tegen VfB Stuttgart (5-1 zege).


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Dankzij zijn bloedvorm in PSV-shirt werd Simons in november 2022 opgenomen in de WK-selectie van het Nederlands elftal. De aanvallende middenvelder, die ook voorin uit de voeten kan, had op dat moment nog geen enkele interland gespeeld en behoorde zelfs nog niet eerder tot de selectie van bondscoach Louis van Gaal. In Qatar mocht Simons alleen als invaller opdraven in de achtste finale tegen de Verenigde Staten (3-1 zege)

Laatste update: 25 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie