Gianluigi Donnarumma

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Gianluigi Donnarumma

Gianluigi Donnarumma is een Italiaanse doelman. Sinds de zomer van 2021 staat hij op de loonlijst van de Franse topclub Paris Saint-Germain.

  • Donnarumma speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • De doelman won in 2024 zijn derde Ligue 1-titel
  • Hij brak door in het keeperstenue van AC Milan
  • Donnarumma debuteerde in 2016 als Italiaans international
  • In 2021 veroverde hij de hij Europese titel met Italië

Clubcarrière Gianluigi Donnarumma

Donnaruma werd op 25 februari 1999 geboren in het Italiaanse Castellammare. Hij groeide op in Napels, waar hij in de jeugdopleiding van ASD Club Napoli voor het eerst zijn voetbalkicksen droeg. Als jonge tiener trok Donnarumma maakte hij voor een kwart miljoen euro de overstap naar AC Milan. Het was al snel duidelijk dat er een goudhaantje onder de lat stond en dat resulteerde ertoe dat hij al in 2015 op zestienjarige leeftijd zijn debuut maakte voor de Serie A-gigant (2-1 zege op Sassuolo).

Doorbraak bij AC Milan

Donnarumma werd betiteld als ‘de toekomst van Italië’. Nadat de doelman zijn concurrent uit de basis speelde, verdiende hij in 2016 een nieuw, driejarig contract. In deze periode stond ook de eerste klassieker op het programma, de Milanese derby tegen Internazionale. Nadat hij een fabuleuze redding verrichtte op een schot van Éder, won zijn ploeg de burenruzie met 3-0. Een legende was geboren.

Nu Donnarumma onbetwist de eerste keeper was van AC Milan en zijn toekomst er rooskleurig uitzag, wilde het bestuur van de Rossoneri hem zo snel mogelijk een verbeterd contract aanbieden. Het had er namelijk alle schijn van dat hij een paar jaar later, gratis de deur uit zou lopen. Na een soap en veel speculeren over transfers naar Europese topclubs, lukte het de club toch om de keeper te behouden. Onder opmerkelijke voorwaarden, dat wel. Mino Raiola, zijn zaakwaarnemer, lukt het om na lang onderhandelen een nieuw jaarsalaris van zes miljoen euro te krijgen én een mondelinge overeenkomst met zijn broer Antonio. Die zou als tweede doelman moeten worden aangesteld en een jaarsalaris van één miljoen moeten gaan verdienen.

Breuk in Milaan

In het jaar 2018-2019 haalde trainer Gennaro Gattuso de gelouterde Pepe Reina naar AC Milan. De technische staf gunde de Spanjaard een basisplaats in het Europa League-toernooi, waar Donnarumma het doel bleef verdedigen in de Serie A. Op basis van zijn goede prestaties wist hij een oproep voor de nationale ploeg van Italië binnen te slepen.

Kamp-Donnarumma zinspeelde op basis van diens prestaties op een verbeterde verbintenis ter waarde van één miljoen euro per maand. In 2021 ontving de doelman de Speler van het Jaar-trofee, maar dat bleek niet voldoende om de leiding van AC Milan te overtuigen. Na ruim 250 wedstrijden voor de Rossoneri en 88 clean sheets kwam de relatie ten einde.

Gianluigi Donnarumma (PSG)
In het keeperstenue van PSG (Pro Shots)

Transfer naar PSG

In juni 2021 tekende Donnarumma een vijfjarig contract bij de Franse topclub Paris Saint-Germain. Volgens geruchten zou hij hier acht miljoen per seizoen gaan verdienen. De doelman debuteerde op 11 september 2021 tegen Clermont Foot en hield meteen zijn doel schoon (4-0 overwinning). PSG-manager Mauricio Pochettino rouleerde voortdurend tussen Donnarumma en Keylor Navas, waardoor de Italiaan in zijn eerste seizoen op 24 wedstrijden bleef steken. In de uitwedstrijd tegen Real Madrid (3-1 nederlaag) leidde hij Champions League-uitschakeling in middels een enorme blunder.

In de zomer van 2022 vertrok Navas, waardoor Donnarumma uitgroeide tot de vaste nummer één van Paris Saint-Germain. De Italiaanse sluitpost kwam 48 keer in actie (veertien clean sheets) en had daarmee een aandeel in de titelprolongatie van de Parijzenaars. Zijn team veroverde in 2024 niet alleen de derde landstitel op rij, maar kroonde zich eveneens tot Coupe de France-winnaar. Met zestien clean sheets in 42 officiële wedstrijden liet de sluitpost zich opnieuw gelden.


Interlandcarrière Gianluigi Donnarumma

Als getalenteerde doelman kwam Donnarumma terecht bij Italië onder zeventien jaar. Hij deed mee in het Europese kampioenschap van die leeftijdscategorie, maar nog datzelfde jaar zou hij promoveren naar de leeftijdscategorie onder 21. Een indrukwekkende prestatie voor een keeper die amper zeventien jaar was. Het was dan ook niet of hij zou debuteren bij het vlaggenschip van Italië, maar wanneer.

Even leek het er op dat hij al in 2016 mee zou doen op het EK, maar bondscoach Antonio Conte koos toch voor meer ervaring bij Italië en dus moest Donnarumma langer wachten op zijn debuut. Dat kwam er in 2018, in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk mocht spelen. Een wedstrijd later mocht hij als jongste keeper aller tijden opdraven voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël. In de rust werd Gianluigi Buffon gewisseld. Het was een symbolische wissel. Het land zag in Donnarumma de troonopvolger van Buffon, die natuurlijk onbetwist de belangrijkste keeper is geweest in de geschiedenis van het Italiaanse voetbal.

Gianluigi Donnarumma (Italië)
Als Italiaans international (Pro Shots)

EK-held in 2021

Donnarumma was op het EK in 2021 een van de uitblinkers aan Italiaanse zijde. Mede dankzij de doelman werd Italië Europees kampioen, hetgeen werd onderstreept door hem te verkiezen tot beste doelman van het toernooi. Tijdens het EK van 2024 onderscheidde hij zich opnieuw onder de lat, maar ditmaal strandde het avontuur al in de achtste finale door Zwitserland (0-2). Italië was tussendoor niet van de partij op het WK in Qatar.

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie