Gianluigi Donnarumma

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Gianluigi Donnarumma

Gianluigi Donnarumma is een Italiaanse doelman. Sinds de zomer van 2021 staat hij op de loonlijst van de Franse topclub Paris Saint-Germain.

  • Donnarumma speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • De doelman werd in 2022 en 2023 Frans kampioen
  • Hij brak door in het keeperstenue van AC Milan
  • Donnarumma debuteerde in 2016 als Italiaans international
  • In 2021 werd hij Europees kampioen met Italië

Clubcarrière

Donnaruma werd op 25 februari 1999 geboren in het Italiaanse Castellammare. Hij groeide op in Napels, waar hij in de jeugdopleiding van ASD Club Napoli voor het eerst zijn voetbalkicksen droeg. Als jonge tiener trok Donnarumma maakte hij voor een kwart miljoen euro de overstap naar AC Milan. Het was al snel duidelijk dat er een goudhaantje onder de lat stond en dat resulteerde ertoe dat hij al in 2015 op zestienjarige leeftijd zijn debuut maakte voor de Serie A-gigant (2-1 zege op Sassuolo).

Doorbraak bij AC Milan

Donnarumma werd betiteld als ‘de toekomst van Italië’. Nadat de doelman zijn concurrent uit de basis speelde, verdiende hij in 2016 een nieuw, driejarig contract. In deze periode stond ook de eerste klassieker op het programma, de Milanese derby tegen Internazionale. Nadat hij een fabuleuze redding verrichtte op een schot van Éder, won zijn ploeg de burenruzie met 3-0. Een legende was geboren.

Nu Donnarumma onbetwist de eerste keeper was van AC Milan en zijn toekomst er rooskleurig uitzag, wilde het bestuur van de Rossoneri hem zo snel mogelijk een verbeterd contract aanbieden. Het had er namelijk alle schijn van dat hij een paar jaar later, gratis de deur uit zou lopen. Na een soap en veel speculeren over transfers naar Europese topclubs, lukte het de club toch om de keeper te behouden. Onder opmerkelijke voorwaarden, dat wel. Mino Raiola, zijn zaakwaarnemer, lukt het om na lang onderhandelen een nieuw jaarsalaris van zes miljoen euro te krijgen én een mondelinge overeenkomst met zijn broer Antonio. Die zou als tweede doelman moeten worden aangesteld en een jaarsalaris van één miljoen moeten gaan verdienen.

In het jaar 2018-2019 haalde trainer Gennaro Gattuso de Spaanse goalie Pepe Reina naar de club. Afgesproken werd dat beide keepers hun plek zouden delen. Reina mocht opdraven in de Europa League, waar Donnarumma nog steeds de nummer één zou zijn in de Italiaanse competitie. Donnarumma behaalde dit jaar uitermate goede resultaten en werd daarvoor beloond met een oproep voor de Italiaanse nationale ploeg.

Doordat zijn contract opnieuw dreigde af te lopen zinspeelde kamp-Donnarumma op een verbeterde verbintenis. Hij en diens zaakwaarnemer eisten een contractverbetering van maar liefst één miljoen euro per maand. Terwijl de keeper werd benoemd tot Speler van het Jaar en hij wekelijks de sterren van de hemel keepte, lukte het de club niet om tot een overeenkomst te komen. Aan het einde van het seizoen 2020-2021 zou duidelijk worden dat de keeper de club zou verlaten, na ruim 250 duels voor AC Milan (88 clean sheets).

Paris Saint-Germain

In juni 2021 tekende Donnarumma een vijfjarig contract bij de Franse topclub Paris Saint-Germain. Volgens geruchten zou hij hier acht miljoen per seizoen gaan verdienen. De doelman debuteerde op 11 september 2021 tegen Clermont Foot en hield meteen zijn doel schoon (4-0 overwinning). PSG-manager Mauricio Pochettino rouleerde voortdurend tussen Donnarumma en Keylor Navas, waardoor de Italiaan in zijn eerste seizoen op 24 wedstrijden bleef steken. In de uitwedstrijd tegen Real Madrid (3-1 nederlaag) leidde hij Champions League-uitschakeling in middels een enorme blunder.

In de zomer van 2023 vertrok Navas, waardoor Donnarumma de vaste nummer één van Paris Saint-Germain werd. De Italiaanse sluitpost kwam in totaal 48 keer in actie en was daarmee mede verantwoordelijk voor de titelprolongatie.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Als getalenteerde doelman kwam Donnarumma terecht bij Italië onder zeventien jaar. Hij deed mee in het Europese kampioenschap van die leeftijdscategorie, maar nog datzelfde jaar zou hij promoveren naar de leeftijdscategorie onder 21. Een indrukwekkende prestatie voor een keeper die amper zeventien jaar was. Het was dan ook niet of hij zou debuteren bij het vlaggenschip van Italië, maar wanneer.

Even leek het er op dat hij al in 2016 mee zou doen op het EK, maar bondscoach Antonio Conte koos toch voor meer ervaring bij Italië en dus moest Donnarumma langer wachten op zijn debuut. Dat kwam er in 2018, in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk mocht spelen. Een wedstrijd later mocht hij als jongste keeper aller tijden opdraven voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël. In de rust werd Gianluigi Buffon gewisseld. Het was een symbolische wissel. Het land zag in Donnarumma de troonopvolger van Buffon, die natuurlijk onbetwist de belangrijkste keeper is geweest in de geschiedenis van het Italiaanse voetbal.

Donnarumma was op het EK in 2021 een van de uitblinkers aan Italiaanse zijde. Mede dankzij de doelman werd Italië Europees kampioen, hetgeen werd onderstreept door hem te verkiezen tot beste doelman van het toernooi.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie