AFC Bournemouth

Bournemouth

Prijzenkast AFC Bournemouth

1x Championship

1x League One

Het laatste nieuws over AFC Bournemouth

AFC Bournemouth is een Engelse voetbalclub uit Bournemouth. Thuiswedstrijden van The Cherries worden afgewerkt op Dean Court.

  • AFC Bournemouth werd in 1899 opgericht
  • Dean Court is de thuisbasis van de club
  • In 2008 degradeerde de club bijna uit het Britse profvoetbal
  • Nadien vond Bournemouth de weg omhoog naar de Premier League
  • De bijnaam luidt ‘The Cherries’

AFC Bournemouth in nationaal clubverband

AFC Bournemouth werd in 1899 opgericht als Boscombe Football Club. De exacte oprichtingsdatum is niet bekend, maar het eerste bewijs dateert uit dat jaar. In het seizoen 1899-1900 was de voetbalclub te bewonderen in de Bournemouth and District Junior League. Zes jaar later stroomde de club uit Bournemouth door naar het amateurvoetbal voor senioren. Het team was jarenlang te bewonderen in de Hampshire League, met het kampioenschap van 1907 als eerste hoogtepunt.

In 1920 besloot de Football League een nieuwe competitie te introduceren: de Third Division. The Cherries wisten dit niveau in 1923 te bereiken na een derde plaats in de Southern League. Datzelfde jaar besloot Boscombe Football Club de naam te veranderen in Bournemouth & Boscombe Athletic Football Club. Onder deze naam groeide men uit tot een grijze muis door tot 1970 geen enkele keer van divisie te wisselen. Een tweede plaats in 1948 was een spaarzaam hoogtepunt, net als het winnen van de Third Division South Cup twee jaar eerder.

Logo AFC Bournemouth
Het logo van AFC Bournemouth op Dean Court (Pro Shots)

Jojo-club

Bournemouth & Boscombe Athletic Football Club degradeerde in 1970 voor het eerst in de clubgeschiedenis uit de Third Division. Al na één jaar keerde de club terug op dit niveau door als tweede te eindigen achter Notts County. In 1971 nam de club ook een nieuwe naam aan: AFC Bournemouth. The Cherries degradeerden in 1975 opnieuw naar het vierde niveau van Engeland, maar ditmaal bleef een snelle rentree uit. In 1979 eindigde het team zelfs als achttiende in de Fourth Division.

AFC Bournemouth verliet de Fourth Division in 1982 na als vierde te zijn geëindigd. In de Third Division stonden de eerste seizoenen vooral in het teken van lijfsbehoud, maar in het seizoen 1986-1987 zorgde het team voor een stunt door het kampioenschap binnen te slepen. Met 97 punten eindigde Bournemouth op drie punten van runner-up Middlesbrough. Op het tweede niveau van Engeland speelde men geen rol van betekenis. Na een zeventiende en twaalfde plaats volgde in 1990 een terugkeer naar de Third Division.

In 1992 voerde Engeland een nieuwe competitie in: de Premier League. Voor Bournemouth was deelname aan de hoogste divisie in die jaren niet meer dan een ultieme droom. In 2002 en 2008 kregen The Cherries opnieuw te maken met degradatie. AFC Bournemouth eindigde in 2009 zelfs als 21ste in de League Two (vierde niveau), maar in de daaropvolgende jaren begon het als een tierelier te draaien op Dean Court. In een tijdsbestek van zes seizoenen promoveerde de club maar liefst driemaal.

Eerste Premier League-jaren

Na een uitstapje bij Burnley keerde Eddie Howe in 2012 terug als manager van AFC Bournemouth. Hij verwierf een plaats in de geschiedenisboeken door de club in het seizoen 2014-2015 naar het kampioenschap van het Championship te loodsen. Dat succes was deels te danken aan Callum Wilson, die twintig competitietreffers voor zijn rekening wist te nemen. Bournemouth debuteerde op 8 augustus 2015 in de Premier League met een nipte thuisnederlaag tegen Aston Villa (0-1). Ook tegen Liverpool (1-0) scoorde men niet, maar op 22 augustus volgde een nieuw hoogtepunt: een 3-4 zege bij West Ham United.

AFC Bournemouth stuntte in december 2015 met een 2-1 overwinning op Manchester United. Mede dankzij dit resultaat eindigden de manschappen van Howe als zestiende in de Premier League, waardoor men zich verzekerde van een langer verblijf op het hoogste niveau. In de daaropvolgende seizoenen handhaafden The Cherries zich wederom door achtereenvolgens als negende (2017), twaalfde (2018) en veertiende (2019) te eindigen. Het Premier League-avontuur eindigde in 2020 alsnog door een achttiende plaats op de ranglijst.

Vertrek van Howe

Op 1 augustus 2020 maakte AFC Bournemouth het vertrek van Howe wereldkundig. In een open brief aan de fans schreef de manager: “Dit is een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven. Als speler en als trainer heb ik in totaal 25 jaar bij deze club gezeten. Hoewel ik altijd liefde voor Bournemouth zal voelen, voelen we allemaal dat het ‘t juiste moment is voor de club om een nieuwe weg in te slaan. Het is tijd voor verandering.” Howe maakte plaats voor Jason Tindall, maar hij werd in februari 2021 alweer ontslagen.

AFC Bournemouth besloot het seizoen 2020-2021 als nummer zes van het Championship. Die plaats volstond voor deelname aan de play-offs, maar een nipte thuiszege (1-0) volstond niet in de return tegen Brentford (3-1 nederlaag). Een jaar later promoveerde de club alsnog door achter kampioen Fulham als tweede te eindigen. Bournemouth keerde daarmee terug op Premier League-niveau. De rentree werd in 2023 gevierd met lijfsbehoud door als vijftien te eindigen. Dat succes was onder meer te danken aan een 1-0 overwinning op Liverpool.

Justin Kluivert (AFC Bournemouth)
Justin Kluivert als speler van AFC Bournemouth (Pro Shots)

In de zomer van 2023 versterkte AFC Bournemouth zich met Justin Kluivert. De aanvaller had een waardevol aandeel in de twaalfde plaats in het seizoen 2023-2024.

Rivaliteit

AFC Bournemouth heeft geen uitgesproken aartsrivaal. Southampton komt het meest naar voren als potentiële rivaal. Onderlinge wedstrijden worden soms betiteld als de South Coast Derby, maar gezien de geringe geschiedenis daarvan is er geen sprake van een verhitte strijd.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van AFC Bournemouth gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Nathan Aké2016-2020
Arnaut Danjuma2019-2021
Lorenzo Davids2012-2013
Frank Demouge2012
Justin Kluivert2023-heden

Het stadion van AFC Bournemouth

Dean Court is sinds 1910 de thuishaven van AFC Bournemouth. De familie Cooper-Dean gunde Boscombe FC, zoals de voetbalclub destijds heette, destijds een lap grond om de thuiswedstrijden op af te werken. Op 1 september 1923 speelde men voor zevenduizend toeschouwers de eerste Football League-wedstrijd in dit onderkomen (0-0 tegen Swindon Town).

AFC Bournemouth noteerde op 2 maart 1957 een toeschouwersrecord. Op die dag bezochten 28.799 voetbalfans de FA Cup-wedstrijd tegen Manchester United. Sindsdien is het stadion meermaals gerenoveerd, waarbij de hedendaagse capaciteit naar 11.307 is gebracht.


Veelgestelde vragen over AFC Bournemouth

Wanneer is AFC Bournemouth opgericht?

In 1899

Wat is het adres van Dean Court?

Dean Court
Kings Park, Bournemouth BH7 7AF
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van Dean Court?

11.307 plaatsen

Wat is de website van AFC Bournemouth?

Klik hier om de club online te bezoeken

Waar kan ik AFC Bournemouth vinden op sociale media?

De club is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 juni 2024

Populaire spelers AFC Bournemouth

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie