Wat zeg jij nou, Justin Kluivert?

Foto: Wat zeg jij nou, Justin Kluivert?

Als ik aan Patrick Kluivert denk, visualiseer ik meestal een dikke teen. Waarmee hij Ajax ooit de Champions League bezorgde. Een van zijn nazaten, Justin, hoopt ook nog altijd op zulks een grote carrière als vaderlief. Alleen is er bij hem sprake van enige stagnatie. Dát heeft éminence grise van het vaderlandse trainersgilde Dick Advocaat onlangs goed gezien.

Opinie: Justin Kluivert moet goed nadenken of hij niet toch voor Curaçao kiest om historie te kunnen schrijven

Nog niet zo heel lang geleden was Justin Kluivert één van de grotere uitschieters van (toen nog) talentenfabriek Ajax. Samen met iemand overigens die dit seizoen, mits hij fit is, de pannen van het dak speelt bij aanstaand en vrijwel ongenaakbaar kampioen van Nederland PSV: Noa Lang.

Noa Lang

Justin en Noa zijn goede vrienden. Op afstand welteverstaan, sinds enige tijd. Omdat de Kluivert-telg alweer een ruim aantal seizoenen in het buitenland actief is. In de zomer van 2018, de aanvaller was toen nog geen twintig jaar, besloot hij om te verkassen naar traditieclub AS Roma, in de stad waar de Romeinen ooit heersten.

De rechtspoot heerste er zelf echter niet echt, daar in de prestigieuze Serie A van ooit Marco, Frank en Ruud. Hierdoor kreeg hij uiteindelijk het predicaat ‘huur’ opgeplakt. Justin Kluivert ging achtereenvolgens aan de slag bij het Duitse RB Leipzig, het Franse OGC Nice en het Spaanse Valencia.

Clubhopper

Hij werd hierdoor een beetje een clubhopper. Op zoek naar speelminuten en bijbehorende successen. Omdat ook in zijn spreekwoordelijke dikke teen, niet zoveel als zijn uiterst getalenteerde vader in het verleden op absoluut topniveau maar dan nog, wel degelijk voetbalgevoel zit.

De competities waarin Justin Kluivert speelde waren zeker van een hoog level, maar op de een of andere manier wilde het voor de voormalige Ajacied nergens echt vlotten. De wil was er wel, maar het echte doorstomen verliep maar mondjesmaat tot soms bijna helemaal niet. Een teleurstelling, op die momenten.

Net zoals hij, na een langgerekte reis via verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen, zijn plekje bij Oranje na een handvol interlands was kwijtgeraakt. Uit beeld geraakt, zo klinkt dat doorgaans in het Zeister jargon.

Maar Justin Kluivert weigert, en dat valt hem zeker prijzen, op te geven. Heeft daarom gekozen voor die ándere grote competitie in Europa: de Premier League. Om die speur- en tevens zoektocht naar erkenning weer de goeie richting te kunnen geven.

AFC Bournemouth

Met een wilde pennenstreek zette hij zijn handtekening onder een langjarig contract bij AFC Bournemouth. Niet de meest bekende naam qua club, maar dat zegt natuurlijk niks. Kluivert kon eindelijk weer eens vooruit gaan kijken, voetballen op niveau.

Een soort herstart van zijn loopbaan. Niet meer in de top van een land, maar meer in de onderste regionen. Er is dus sprake van stagnatie, zo zelfkritisch zal Justin Kluivert moeten zijn. Maar daarmee is zeker nog niks verloren.

Van de in totaal 28 mogelijke wedstrijden deed hij er in 22 mee en scoorde daarin vier keer. Geen exorbitant goede cijfers, maar zeker ook geen slecht gemiddelde. Komt het dan toch nog allemaal goed met deze Amsterdamse twintiger? vraag ik me nu af.

Opmerkelijke uitspraak

Ik weet het nog niet helemaal zeker. In de voorbije dagen las ik namelijk een interview met hem in het Algemeen Dagblad. Waarin ook zijn gestagneerde interlandcarrière ter sprake kwam. Voor Nederland voor alle duidelijkheid.

Kluivert toonde hierin zijn ambitie, maar verloor wat mij betreft de realiteitszin daarentegen enigszins uit het oog. “Ik hoorde dat Dick Advocaat laatst zei dat ik al 24 ben en voor Curaçao kan kiezen. Ik dacht: wat zeg jij nou? Ik ben pás 24, kan nog veel beter worden en wil weer voor Oranje spelen.”

Oranje

Ik las deze zinsneden met enige verbazing. Wat zeg jij nou, Justin Kluivert? Allemaal mooie woorden, maar je moet – ook als voetballer – wel je plaats kennen vind ik. De twintiger maakte in 2018 zijn debuut voor het Nederlands elftal en deed daarna in nóg een tweede interland mee.

Daarna bleef het op dat gebied stil. Al speelde Kluivert wel nog wedstrijden mee met Jong Oranje. Dromen mag iedereen natuurlijk, al blijkt nu nergens uit dat bondscoach Ronald Koeman de zoon van in het vizier heeft voor, bijvoorbeeld, het komende EK in Duitsland.

Dick Advocaat

En eerlijk gezegd vraag ik me af of dat in de verdere toekomst ook nog gaat gebeuren. Mede daarom vind ik het een beetje raar dat Justin Kluivert bijkans verbijsterd reageerde op de woorden, een verkapte uitnodiging, van Dick Advocaat om voor diens Curaçao uit te gaan komen.

Als ik Justin was, zou ik me daarvoor zeker niet te groot voelen. In de verre Caraïben leeft men namelijk ook een droom: die van een WK in 2026. Met al zijn ervaring, kan hij daar dan zeker een belangrijke rol gaan spelen. Maar dan moet hij nu eerst toch even ‘ja’ zeggen tegen Dickie.

En dan misschien met de dikke teen een eiland naar groot succes op een groot voetbaltoneel schieten. History repeats?

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Justin Kluivert heeft geen kans meer op plek in Oranje?

  • Ja
  • Nee
312+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie