Armenië

Jerevan

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Armenië

Het nationale team van Armenië is actief onder de bijnaam Azgayin Havaqakan. Het land is nog nooit actief geweest op een grote eindronde (EK of WK).

  • Het nationale team van Armenië maakt deel uit van de FFA
  • Eerder behoorde het land tot de Sovjet-Unie
  • Het team speelde de eerste interland in 1992
  • Armenië speelde nog nooit op een EK of WK

Dromen van een grote eindronde

Het Armeense voetbalteam maakt onderdeel uit van de Hayastani Futboli Federatsia (FFA). De voetbalbond werd opgericht in 1992. Deze oprichting volgde twee jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Armenië, dat eerder tot de Sovjet-Unie behoorde. Het nationale team werkte op 12 oktober 1992 de eerste interland uit de voetbalgeschiedenis af (0-0 tegen Moldavië).

Armenië werd in 1992 lid van de UEFA en de FIFA, maar dat kwam te laat om nog deel te kunnen nemen aan de kwalificatie voor het WK van 1994. Na het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten werd het team wel toegelaten tot de kwalificatie voor het EK van 1996. In een groep met Spanje, Denemarken, België, Macedonië en Cyprus bleef de opbrengst beperkt tot vijf punten. Alleen de uitwedstrijd tegen Macedonië kon in winst worden omgezet (1-2).

Het nationale team van Armenië heeft wisselende prestaties neergezet. Meermaals eindigde het team onderaan in de groep, maar voor de Europese eindronde van 2012 werd een serieuze gooi gedaan. Armenië won vijf keer en speelde twee keer gelijk, waardoor het zeventien punten behaalde. Dat was niet toereikend voor een toptwee-klassering. Rusland en Ierland eindigden op één en twee, waardoor de Armeense droom sneuvelde.

Henrikh Mkhitaryan (hier in Roma-shirt) is de topscorer aller tijden van Armenië

Namens Armenië is Henrikh Mkhitaryan uitgegroeid tot de grote ster. Hij speelde voor clubs als Borussia Dortmund, Manchester United, Arsenal, AS Roma en Internazionale. Tot maart 2022 noteerde de aanvallende middenvelder 95 interlands en 32 doelpunten namens Armenië. Mkhitaryan geldt in zijn thuisland als topscorer aller tijden.

Balans tegen Oranje

Armenië en Nederland hebben elkaar vooralsnog twee keer ontmoet. De primeur vond plaats op 30 maart 2005 in de WK-kwalificatiefase, met een 2-0 overwinning voor Oranje als resultaat. Romeo Castelen en Ruud van Nistelrooij maakten in deze wedstrijd het verschil. Laatstgenoemde besliste ook het weerzien in september van datzelfde jaar: 0-1.

Laatste update: 25 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie