Napoli bezorgt Ajax opnieuw dreun in CL

Foto: Napoli bezorgt Ajax opnieuw dreun in CL

Ajax heeft voor de tweede keer in een week van Napoli verloren. Ook in Italië liepen de Amsterdammers al snel achter de feiten aan, al kwam het nog wel twee keer terug. Door de 4-2 nederlaag lijkt overwintering in de Champions League een utopie.

Ajax had een duidelijke opdracht in Zuid-Italië: het flink beschadigde blazoen na de grootste Europese nederlaag ooit, moest opgepoetst zien te worden. Afgelopen weekend wist het ternauwernood te winnen bij FC Volendam, waar het vertrouwen er niet bepaald van afspatte. De rol van Dusan Tadic, die het treffen met Napoli moest missen door een schorsing, werd na dat duel flink onder de loep genomen. Als een bezetene coachte hij in het vak naast Alfred Schreuder. Op verzoek van de technische staf reisde de Serviër wel mee naar Napoli. Davy Klaassen kreeg een basisplaats, waardoor Steven Bergwijn naar de linkerkant verhuisde. Jorge Sánchez maakte zijn basisdebuut, hij verving de geblesseerd geraakte Devyne Rensch. 

De goede bedoelingen van Ajax ten spijt, al snel liepen de Amsterdammers weer achter de feiten aan. In de vierde minuut zette Hirving Lozano een aanval op. De Mexicaanse aanvaller sneed vanaf de rechterkant naar binnen en ging de één-twee aan met Piotr Zielinski. De Poolse controleur stuurde met een boogbal Lozano weg, die achter de rug van Daley Blind opdook. Met een geplaatste kopbal verschalkte Lozano doelman Remko Pasveer. Zo stonden de Italianen razendsnel op 1-0. Ajax kreeg vervolgens kansen vlak achter elkaar via Steven Bergwijn en Steven Berghuis, maar die gingen er niet in.

Sánchez had het moeilijk met uitblinker Khvicha Kvaratskhelia. De Georgiër was er na een kwartier spelen weer voorbij en gaf de assist op spits Giacomo Raspodori, die feilloos afwerkte. Het betekende de snelste 2-0 achterstand ooit voor Ajax in Europa. Daarna zakten de gastheren iets terug: het grote aantal kansen van vorige week werd niet gecreëerd en ook de percentages qua balbezit waren meer in evenwicht. 

Ajax krijgt toch nog hoop

Met dezelfde elf namen maakte Ajax al snel in de tweede helft de aansluitingstreffer. De mee opgekomen back Calvin Bassey zette voor vanaf links, waarna Davy Klaassen boven de rest uit toornde. Zijn kopbal was doelman Alex Meret te machtig, die er nog wel even aanzat.

Sein voor de Serie A-koploper om weer wat gas bij te zetten. Tanguy Ndombélé en Victor Osimhen kwamen in de ploeg. De Nigeriaanse aanvaller kreeg al snel kansen, maar bleek niet scherp in de afronding. Na een uur spelen maakte Jurriën Timber in de eigen zestienmeter hands, nadat hij de bal van dichtbij tegen de hand kreeg geschoten. Na het bekijken van de beelden wees Felix Zwayer naar de stip en kreeg Timber geel. Kvaratskhelia benutte het buitenkansje: 3-1. Schreuder ging wisselen en haalde onder meer de onzichtbare Mohamed Kudus eraf en bracht Brian Brobbey. De fysiek sterkere spits gebruikte even later het lichaam en werd licht naar beneden getrokken door Juan Jesus. Een makkelijke penalty voor Ajax, benut door Bergwijn. 

Over en uit

Zo gloorde er toch weer hoop voor de bezoekers, maar die werd in de laatste minuut de kop ingedrukt. Blind probeerde rustig terug te draaien, om Pasveer te bereiken. Osimhen kwam er als een duveltje uit een doosje bij, om de bal af te snoepen. Zo kon hij in het lege doel de 4-2 binnenschuiven. Zo verliest Ajax opnieuw en lijkt overwinteren in de Europa League het hoogste haalbare. Napoli is oppermachtig en bereikte de laatste zestien met vier zeges.

Scoreverloop: 1-0 (4′) H. Lozano, 2-0 (16′) G. Raspadori, 2-1 (49′) D. Klaassen, 3-1 (62′) K. Kvaratskhelia (pen.), 3-2 (83′) S. Bergwijn (pen.), 4-2 (89′) V. Osimhen

Ajax opnieuw zwak?

  • Ja
  • Nee
224+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:47
13+
Gaat Excelsior handhaven? ‘Heb gekkere dingen meegemaakt’
23:18
34+
ADO zet eerste stap richting promotie met winst op De Graafschap
22:58
60+
Manchester City klopt Tottenham en zet grote stap richting historische titel
22:33
108+
Van der Gijp reageert vol ongeloof op KNVB-besluit: ‘Dan denk ik bij mezelf…’
22:15
84+
Frank de Boer tipt ‘ideale speler’ voor Koemans EK-selectie
21:48
71+
‘Wolfsburg aast op felbegeerde smaakmaker AZ’
21:30
138+
Oud-speler uit bezorgdheid over Ajax: ‘Geen Ajax-DNA’
21:10
143+
Wim Kieft looft oud-PSV’er: ‘Echt een grootheid’
20:41
37+
FC Emmen en FC Dordrecht houden play-offs spannend na doelpuntrijke eerste wedstrijd
20:28
18+
Van de Ven start namens Tottenham in kraker tegen ManCity, Aké begint op de bank
20:15
219+
KNVB verklaart bijzondere Nijhuis-aanstelling: ‘Alle vertrouwen’
19:53
69+
‘Manchester United bereidt bod op oud-PSV’er voor’
19:27
74+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
19:14
75+
Hato blikt terug op moeizaam seizoen Ajax: ‘Deed iets met me’
18:50
92+
Ultee over verrassende job: “Zo’n trainer haal je met mij binnen”
18:30
15+
‘Absolute Premier League-smaakmaker had nu voor Brighton kunnen spelen’
18:10
408+
‘Groot nieuws uit Spanje: Real Madrid neemt afscheid van Modric’
17:50
167+
Farioli krijgt vragen over Ajax: “Of ik me kan focussen op Nice?”
17:30
75+
Gigantische flater voor Arsenal-fans die Spurs toejuichen
17:10
91+
‘Nagelsmann laat twee grote namen buiten EK-selectie’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie