Heimwee hield Ajax-beul tegen: “Had naar PSV gekund”

Foto: Heimwee hield Ajax-beul tegen: “Had naar PSV gekund”

Na een afwezigheid van acht jaar keerde Bryan Smeets afgelopen zomer terug op het oude nest bij MVV, waar hij als geboren Maastrichtenaar een kind van de club is. In gesprek met SoccerNews bespreekt hij onder andere de financiële problemen bij MVV, zijn huidige seizoen en de herinneringen aan zijn loopbaan: “Ik zal last blijven houden van die goal tegen Ajax.”

Interview met Bryan Smeets over MVV, zijn huidige seizoen en het jeugd-WK 2009

Voordat Smeets het door heeft gehad, is hij alweer in de laatste fase van zijn loopbaan beland. Toch ziet hij wel voordelen van 31 jaar zijn en op niveau voetballen. “Door mijn ervaring zie ik het spelletje wat sneller dan de rest. Maar ik ben niet iemand die iedereen eruit loopt,” beseft de Maastrichtenaar. “ik merk wel dat ik niet meer twintig ben.”

Problemen bij MVV

Bij MVV is het op dit moment erg onrustig, de club heeft te maken met financiële problemen. Onlangs zijn Amerikaanse investeerders die de Limburgse club wilden overnemen afgehaakt. Als kind van de club doet het Smeets het veel. “Dat merk je en dat en dat voel je natuurlijk iedere week.” Wat de toekomst biedt voor MVV, is nog niet zeker. “Het is echt zoeken binnen de club en dat het eigenlijk afwachten is waar het naartoe gaat”, zegt Smeets. In totaal is er een kwart miljoen euro nodig om MVV dit seizoen te kunnen redden.

Onlangs steunde de Limburgse rivaal Fortuna Sittard een crowdfunding, die door een supporter van MVV is opgezet, door die te delen op sociale media. “Normaal zou je zeggen dat een rivaal dat niet doet, maar zo zie je maar.”

Het enige positieve wat Smeets op dit moment kan noemen bij MVV, zijn de sportieve prestaties. “We doen het gewoon goed op het veld. Als dat slecht was geweest dan zou het helemaal een drama zijn geweest.” Dit seizoen heeft MVV nét de play-offs misgelopen, op doelsaldo is de Limburgse club op negende plaats geëindigd. Het verschil met nummer acht NAC Breda bedroeg drie doelpunten.

Smeets is bij MVV opgegroeid. De eerste zes jaar van zijn carrière heeft hij in Maastricht gespeeld. Na een periode van acht jaar waarin hij bij verschillende Nederlandse en Belgische clubs speelde, keerde Smeets afgelopen zomer terug op het oude nest. “Ik had zelf niet verwacht dat ik terug zou komen.”

Huidig seizoen

Voor Smeets zelf loopt het seizoen goed. “Zeker na de winterstop heb ik mijn goals en assists kunnen maken en ben ik belangrijk.” Voor de winterstop was er voor de Maastrichtenaar een periode van wennen, vooral aan het kunstgrasveld. Het speelt ook mee dat hij een aantal maanden niet heeft gevoetbald. “Ik was niet fit doordat ik in België niet speelde, ook waren er een aantal momenten in mijn privéleven wat zwaar voor mij was, waardoor ik niet mijn stempel kon drukken.” Na de winterstop gaat het dus een stuk beter voor Smeets, die met elf doelpunten en vijf assists een groot aandeel had in het seizoen van MVV.

Waar de toekomst licht van Smeets is nog onduidelijk. “Ik heb voor drie jaar getekend. Met de gesprekken die ik heb gehad, ook met de Amerikanen die de club zouden overnemen, zag de toekomst er mooi uit.” Nu de overname van MVV is mislukt, is het vooruitzicht van Smeets bij de Maastrichtse club onzeker. Zelf houdt de Limburger zijn toekomst open. “Ik word binnenkort 32, zolang ik fit ben en er zijn mogelijkheden dat er iets op mijn pad komt, is MVV niet mijn eindstation.”

Beul van Ajax

In zijn tijd bij De Graafschap, waar hij twee seizoenen heeft gevoetbald, is er bij veel mensen één moment bijgebleven: dat Smeets in de laatste speelronde van het seizoen 2015-2016 scoorde tegen Ajax. Door deze goal werden niet de Amsterdammers, maar PSV kampioen van Nederland. “Ik heb daar vooral in het begin veel reacties op gehad, zowel positief als negatief.” Soms wordt Smeets gek van die reacties. “Ik zal er de komende tien jaar nog wel last van krijgen. Op dat moment is Ajax toevallig niet kampioen geworden. De één mag mij daarom wel en de ander mag mij niet.”

Hoogtepunten

Smeets vindt het lastig om hoogtepunten uit zijn carrière op te noemen. “Bij iedere club waar ik heb gezeten heb ik mooie wedstrijden gespeelt en belangrijke goals gemaakt.” Wat hij een mooi jaar vond, was toen Smeets bij Sparta play-offs ging spelen voor Europees voetbal in 2021. Dit avontuur was echter van korte duur, Stadsgenoot Feyenoord won met 4-0 van de club uit Spangen. “Verder vond ik mijn debuut bij de profs en later in de Eredivisie mooie momenten.” Een hoogtepunt dat niet iedere speler heeft meegemaakt, is dat hij heeft deelgenomen aan het WK onder zeventien in Nigeria in 2009.

Jeugd-WK 2009

Smeets was van de partij bij Oranje onder zeventien op het Wereldkampioenschap in 2009. Nederland werd toen derde in een groep met Iran, Colombia en Gambia. Het avontuur van Oranje strandde in de groepsfase. “Ik kwam destijds als enige speler uit Limburg toen ik met allemaal grote jongens speelde.” Veel spelers van die selectie hebben een grote carrière gehad of voetballen nog steeds op hoog niveau, zoals Stefan de Vrij en Joël Veltman. “Ik heb in mijn loopbaan soms een verkeerde afslag genomen”, geeft Smeets toe. “Ik kon op jonge leeftijd naar PSV of SC Heerenveen, maar ik had toen heimwee, ik wilde graag bij mijn vrienden en familie blijven.” Ondanks dat vindt Smeets dat hij niet mag klagen met zijn het verlopen van zijn loopbaan. “Maar ik had er zeker meer uit kunnen of moeten halen.”

Speelde Bryan Smeets een goed seizoen?

  • Ja
  • Nee
399+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie