Scott McTominay

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Scott McTominay

Scott McTominay is een Schotse middenvelder. De in Engeland geboren international van Schotland speelt momenteel voor Manchester United, waar hij al op jonge leeftijd neerstreek.

  • McTominay speelt momenteel voor Manchester United
  • De middenvelder won in 2023 de Carabao Cup
  • Hij doorliep de volledige jeugdopleiding in Manchester
  • McTominay is international voor Schotland

Clubcarrière Scott McTominay

McTominay werd op 8 december 1996 geboren in de Engelse stad Lancaster, op zo’n zeventig kilometer van Manchester. Op vijfjarige leeftijd bezocht hij in het nabijgelegen Preston een opleidingscentrum van Manchester United en wist een plek in de jeugdopleiding af te dwingen. Aanvankelijk fungeerde McTominay als aanvaller, maar geleidelijk kwam hij op het middenveld terecht.

De opbouw naar een professioneel bestaan ging niet van een leiden dakje. McTominay kreeg te maken met groeiproblemen en ontwikkelde zich moeizaam in deze periode. Door blessures moest hij tussen 2013 en 2015 veel wedstrijden missen, maar Manchester United hield het vertrouwen in hem. De middenvelder knokte zich geleidelijk weer terug en doorliep de resterende jeugdelftallen van The Red Devils.

Doorbraak bij Manchester United

McTominay zat op 30 april 2017 voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Manchester United. Tegen Swansea City kreeg de middenvelder nog geen speeltijd, maar op 7 mei 2017 mocht hij alsnog debuteren. Op bezoek bij Arsenal (2-0 nederlaag) mocht hij zes minuten voor tijd invallen voor Juan Mata. Ook in de laatste competitiewedstrijd tegen Crystal Palace (2-0 zege) deed manager José Mourinho een beroep op hem. McTominay behoorde niet tot de wedstrijdselectie in de Europa League en ontbrak zodoende bij de finale tegen Ajax, dat met 2-0 werd verslagen.

In de eerste maanden van het seizoen 2017-2018 kreeg McTominay nauwelijks speeltijd bij Manchester United. Pas op 13 december 2017 mocht de middenvelder voor het eerst opdraven in de Premier League, maar geleidelijk begon hij vanaf dat moment weer meer te spelen. McTominay sloot zijn eerste volledige seizoen op het hoogste niveau af met een respectabel aantal van 23 gespeelde wedstrijden. In het daaropvolgende seizoen moest hij genoegen nemen met 22 wedstrijden, maar de Schot maakte wel de eerste twee treffers uit zijn profcarrière.

Coachend voor Manchester United (Pro Shots)

Bekersucces in Manchester

McTominay is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde bij Manchester United. Na het seizoen 2022-2023 stond diens teller op 209 officiële wedstrijden en negentien doelpunten. Lange tijd bleef zijn werkgever zonder prijs, mede door de verloren Europa League-finale tegen Villarreal in 2021 (na strafschoppen). Pas in 2023 werd deze periode beëindigd door het winnen van de Carabao Cup. Manchester United bereikte onder Erik ten Hag ook de FA Cup-finale, maar verloor van buurman Manchester City.

Het seizoen 2023-2024 verliep zeer tegenvallend voor Manchester United, maar redde de eer in de nieuwe FA Cup-finale tegen Manchester City (2-1). McTominay realiseerde dubbele cijfers door tien keer te scoren in 43 officiële wedstrijden. In het bekertoernooi scoorde hij zowel tegen Liverpool (kwartfinale) als Coventry City (halve finale).

Scott McTominay (Manchester United)
Juichend voor Manchester United (Pro Shots)

Interlandcarrière Scott McTominay

McTominay is geboren in Engeland, maar koos voor een interlandcarrière namens zijn vaderland: Schotland. In 2017 vond de middenvelder van Manchester United het nog te vroeg om in actie te komen voor Schotland. Op 23 maart 2018 mocht hij tegen Costa Rica (0-1 nederlaag) dan toch een eerste A-interland op zijn erelijst plaatsen. Na 58 minuten werd McTominay vervangen door Stuart Armstrong.

Schotland wist zich in oktober 2020 voor het eerst sinds 1998 te plaatsen voor een eindronde: het EK voetbal. McTominay bewees zijn waarde door in de strafschoppenserie van de finale van de play-offs tegen Israël zijn zenuwen onder bedwang te houden. De rechtspoot speelde tijdens het toernooi in 2021 alle wedstrijden. In 2024 maakte McTominay zijn eerste EK-doelpunt tegen Zwitserland (1-1), maar net als drie jaar eerder sneuvelden de Schotten al in de groepsfase.

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie