Cagliari

Cagliari

Prijzenkast

serie-a-logo

1x landskampioen

1x Serie B

1x Serie C

Het laatste nieuws over Cagliari

Cagliari is een Italiaanse voetbalclub uit de gelijknamige stad op het eiland Sardinië. Thuiswedstrijden worden momenteel gespeeld in de Unipol Domus, dat bijna 16.500 plaatsen telt.

  • Cagliari werd in 1920 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden gespeeld in de Unipol Domus
  • De bijnaam van de club luidt ‘Rossoblu’
  • Cagliari werd één keer kampioen van Italië
  • Ook in lagere divisies werden titels behaald

Landskampioen in 1970

Cagliari werd opgericht op 20 augustus 1920 en werd in 1935 heropgericht. De clubkleuren (blauw en rood) en het embleem zijn gebaseerd op de vlag van Sardinië. Cagliari is actief onder de bijnaam Rossoblu, dat refereert aan diezelfde kleuren.

Op dit moment speelt Cagliari in de Unipol Domus, dat in 2017 in dienst werd genomen als Sardegna Arena. Het betreft een tijdelijk stadion vanwege de grondige verbouwing van het Stadio Sant’Elia. Het laatstgenoemde onderkomen werd als onveilig betiteld en moest om die reden worden gesloten. Het is de bedoeling dat Cagliari in de toekomst weer naar de oude locatie verhuist.

Cagliari werd in 1952 kampioen in de Serie C. De Rossoblu hadden daarmee de primeur: tot die tijd werden de kampioenschappen op het derde niveau van Italië nog gedeeld, aangezien er sprake was van meerdere competities. Cagliari degradeerde in 1960 weer naar de Serie B, maar vanaf dat moment begon het te lopen bij de eilandbewoners. Binnen vier seizoenen lukte het Cagliari om tweemaal te promoveren en daarmee een Serie A-status te bemachtigen.

In de Serie A hield Cagliari zich prima staande. In 1965 en 1967 eindigde de club zelfs op een verdienstelijke zesde plaats, maar de beste seizoenen uit de clubgeschiedenis volgden pas daarna. Na een tweede plaats in 1969 (vier punten achter kampioen Fiorentina) werd Cagliari voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen. De voorsprong op nummer twee Internazionale bedroeg vier punten.

Meerdere degradaties

Het kampioenschap van 1970 is nog altijd hét hoogtepunt uit de geschiedenis van Cagliari. Sindsdien wist de club nooit meer hoger te eindigen dan een zesde plaats (1981 en 1993), maar vaker eindigde het team in het rechterrijtje van de Serie A. Cagliari is zelfs meer dan eens gedegradeerd uit de hoogste divisie van Italië. De jaren tachtig vormen daarbij het dieptepunt met daarbij een afdaling naar de Serie C, waar het twee seizoenen verbleef.

In de 21ste eeuw speelde Cagliari in de meeste seizoenen in de Serie A. Na de degradatie van 2000 speelde de club alleen in de jaren 2000-2004, 2015-2016 en 2022-2023 niet in de hoogste divisie. Cagliari keerde na de laatste twee degradaties binnen één jaar terug in de hoogste divisie van Italië. In 2016 lukte dat de Rossoblu als kampioen van de Serie B.

Cristiano Ronaldo bestookt met Juventus het Cagliari-doel

Europees voetbal

In 1967, 1968 en 1969 mocht Cagliari dankzij de Mitropacup en de Jaarbeursstedenbeker voor het eerst ruiken aan internationale wedstrijden. Succes werd er nauwelijks geboekt in die jaren. In het seizoen 1970-1971 mocht Cagliari als kampioen van de Serie A deelnemen aan de Europacup I, maar na het uitschakelen van Saint-Étienne bleek Atlético Madrid over twee wedstrijden te sterk (2-1 thuis, 3-0 uit).

De UEFA Cup-campagne van 1972 eindigde door toedoen van Olympiakos Piraeus zelfs al in de eerste ronde. Succesvoller was de vooralsnog laatste Europese deelname: de UEFA Cup-deelname van het seizoen 1993-1994. Cagliari schakelde achtereenvolgens Dinamo Boekarest, Trabzonspor, KV Mechelen en Juventus uit, maar ging in de halve finales ten onder door toedoen van Internazionale (3-2 thuis, 3-0 uit).


Nederlandse invloed

Een beperkt aantal Nederlanders heeft het tenue van Cagliari gedragen. Gregory van der Wiel speelde in het seizoen 2017-2018 zes officiële wedstrijden voor de Italiaanse club, waar Kevin Strootman in het seizoen 2021-2022 in totaal elf keer werd ingezet.

Laatste update: 12 juni 2023

Populaire spelers Cagliari

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie