Kevin Strootman

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Kevin Strootman

Kevin Strootman is een Nederlandse middenvelder. De international van het Nederlands elftal speelt sinds de zomer van 2022 opnieuw voor het Italiaanse Genoa.

  • Strootman speelt momenteel voor Genoa
  • De middenvelder kwam in Nederland uit voor Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV
  • Met de Eindhovenaren won hij de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal
  • In het buitenland kwam Strootman eveneens uit voor AS Roma, Olympique Marseille en Cagliari
  • Hij speelde 46 interlands voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Kevin Johannes Willem Strootman werd op 13 februari 1990 op de wereld gezet in Ridderkerk. Op vijfjarige leeftijd sloot de middenvelder zich aan bij de lokale amateurclub VV Rijsoord. Geïnspireerd door toenmalig Oranje-internationals Patrick Kluivert en Edgar Davids droomde Strootman van een topcarrière. Die droom werd versterkt door in 1996 over te stappen naar de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam.

Doorbraak bij Sparta

Strootman doorliep de volledige jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. De Ridderker debuteerde op 15 februari 2008 in de hoofdmacht van De Kasteelheren, in de met 6-2 verloren competitiewedstrijd tegen Ajax. Na 56 minuten mocht de middenvelder bij een 5-1 achterstand invallen voor Edwin van Bueren. In de daaropvolgende maanden mocht Strootman eveneens opdraven in de verloren uitwedstrijden tegen NEC (4-2) en AZ (1-0). Tijdens het duel in Alkmaar maakte hij zijn basisdebuut.

Op 30 november 2008 maakte Strootman zijn eerste doelpunt als profvoetballer. In de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen NAC Breda zette de Spartaan op aangeven van Arne Slot de eindstand op het scorebord. De linkspoot veroverde een basisplaats op Het Kasteel. Tot en met januari 2011 werd Strootman in 84 officiële wedstrijden ingezet bij Sparta, waarin hij elf doelpunten en zestien assists liet aantekenen. In zijn laatste half jaar speelde hij met zijn team in de Eerste Divisie.

Korte periode bij FC Utrecht

Strootman verliet Sparta Rotterdam een half jaar na de degradatie uit de Eredivisie voor FC Utrecht. In de Domstad werd de middenvelder in razend tempo één van de sterkhouders. Op 19 januari 2011 debuteerde hij in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. Nadien mocht Strootman nog vijftien keer in actie komen voor de Utrechters, waarin hij twee doelpunten en vier assists opeiste.

Met Mertens naar PSV

In de zomer van 2011 vertrok Strootman alweer bij FC Utrecht. Samen met teamgenoot Dries Mertens verhuisde hij in een dubbeldeal naar PSV, dat zo’n dertien miljoen euro neertelde voor beide spelers. Zijn debuut voor de Eindhovenaren maakte de linkspoot op 7 augustus 2011 in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen AZ. Strootman veroverde meteen een basisplaats bij de bespeler van het Philips Stadion, waar hij op 25 augustus in het voorronde Europa League-duel met SV Ried (5-0) zijn eerste doelpunt voor de club produceerde.

Strootman speelde 46 officiële wedstrijden voor PSV in het seizoen 2011-2012. Met zes doelpunten en zeventien assists groeide de middenvelder uit tot een gevestigde waarde. In zijn debuutseizoen in Eindhovense dienst won hij meteen de eerste hoofdprijs uit zijn carrière: de KNVB Beker. In de finale tegen Heracles Almelo werd een 3-0 zege behaald. De bekerwinnaar won enkele maanden later ook de Johan Cruijff Schaal door af te rekenen met landskampioen Ajax (4-2).

Ook in zijn tweede seizoen bleef Strootman een belangrijke schakel in het elftal van PSV. In 42 officiële wedstrijden was de middenvelder goed voor acht doelpunten en elf assists. In de Eredivisie bleef het team gedurende zijn verblijf steken op een respectievelijk derde en tweede plaats.

Gemengde gevoelens in Rome

Na twee seizoenen besloot Strootman te vertrekken bij PSV. Voor maximaal twintig miljoen euro maakte de middenvelder in juli 2013 de overstap naar het Italiaanse AS Roma. Hij debuteerde op 1 september in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Hellas Verona, waarna de Nederlander op 16 september zijn eerste doelpunt opeiste in de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Parma. Strootman noteerde 29 officiële wedstrijden, zes doelpunten en zeven assists in zijn eerste seizoen in Rome.

Strootman sloot zijn eerste contractjaar in mineur af. Op 9 maart 2014 scheurde de middenvelder de voorste kruisband van zijn linkerknie af in de uitwedstrijd tegen Napoli (1-0 nederlaag), waardoor er een streep ging door zijn WK-deelname. Strootman had acht maanden nodig om te herstellen en maakte op 9 november 2014 zijn rentree in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Torino. Na een zevental optredens volgde begin 2015 echter een nieuwe operatie aan de knie, waarbij littekenweefsel werd verwijderd.

Na zijn tweede medische ingreep stond Strootman meer dan een jaar buitenspel. Pas op 21 februari 2018 maakte de middenvelder zijn rentree tegen Palermo, dat met 5-0 opzij werd gezet door AS Roma. Het lukte de Ridderker niet meteen om zijn basisplaats te heroveren. De technische staf van de Serie A-club deed in het seizoen 2017-2018 slechts vijfmaal een beroep op Strootman, maar in het daaropvolgende seizoen lukte het hem om zijn draai te hervinden. Zijn teller liep dat jaar op naar 45 officiële wedstrijden (zes doelpunten, acht assists).

Het seizoen 2017-2018 bleek het laatste wapenfeit van Strootman in het shirt van AS Roma. Met 44 optredens (één doelpunt en één assist) bleef de middenvelder een waardevolle kracht in de Italiaanse hoofdstad. Hij stuntte dat seizoen door FC Barcelona uit te schakelen door een 4-1 nederlaag te repareren in Stadio Olimpico (3-0), maar in de halve finale kwam het Champions League-avontuur alsnog ten einde door toedoen van Liverpool.

Frustrerende periode in Marseille

In de zomer van 2018 werd Strootman voor 25 miljoen euro verkocht aan het Franse Olympique Marseille. Hij werd herenigd met voormalig AS Roma-coach Rudi Garcia. De middenvelder debuteerde op 2 september in de uitwedstrijd tegen AS Monaco (2-3 overwinning) en trof op 16 januari 2019 voor het eerst doel in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Saint-Étienne. Strootman noteerde naast dit doelpunt vijf assists in zijn eerste seizoen bij Marseille (34 wedstrijden).

Strootman stond het gros van de wedstrijden in de basis, maar dat veranderde in het voortijdig afgebroken seizoen 2019-2020. Onder de nieuwe coach André Villas-Boas raakte hij gaandeweg op een zijspoor. In zijn tweede contractjaar noteerde Strootman nog wel een respectabel aantal van dertig gespeelde wedstrijden (twee doelpunten), maar in zijn laatste maanden betrof het vooral invalbeurten. Die lijn zette zich door in het seizoen 2020-2021: de Nederlander mocht tot januari 2021 maar veertien keer in actie komen, waarvan dertien keer als invaller.

Terugkeer naar Italië

Olympique Marseille wilde graag af van Strootman, die als grootverdiener bekend stond in de Franse Ligue 1. In januari 2021 besloot de middenvelder terug te keren naar Italië door op huurbasis aan te sluiten bij Genoa. Het bleek een gedurfde keuze gezien de stand op de ranglijst, maar hij slaagde erin om het team in de Serie A te houden door een opmars in te zetten richting de elfde plaats. Strootman mocht in dat half jaar achttien keer opdraven namens Il Grifone.

(Pro Shots)

Strootman werd in de zomer van 2021 opnieuw uitgeleend door Olympique Marseille. Ditmaal koos de middenvelder voor Cagliari, maar door een nieuwe operatie aan zijn knie bleef zijn aandeel beperkt tot elf wedstrijden. Na zijn terugkeer op het veld bleek zijn situatie in Frankrijk onveranderd. Strootman koos eieren voor zijn geld door opnieuw als huurling neer te strijken bij Genoa, dat inmiddels alsnog was afgedaald naar de Serie B.

Met 31 optredens en twee doelpunten had Strootman in het seizoen 2022-2023 een aandeel in de snelle Serie A-comeback van Genoa. De club uit Genua besloot hem medio 2023 definitief over te nemen van Olympique Marseille.


Interlandcarrière

Strootman speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. In 2013 verloor hij met laatstgenoemde ploeg de halve finale van het jeugd-EK. Op dat moment was de middenvelder al gedebuteerd als A-international. Op 9 februari 2011 liet bondscoach Bert van Marwijk de toenmalig PSV’er na 72 minuten invallen bij het Nederlands elftal, dat Oostenrijk in een vriendschappelijke wedstrijd met 3-1 wist te verslaan. Zijn eerste interlandtreffer volgde op 6 september 2011 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (0-2 zege).

In 2012 behoorde Strootman tot de selectie voor het EK. De middenvelder bleef in de groepsfase op de bank en moest met lede ogen toezien hoe het Nederlands elftal werd verslagen door achtereenvolgens Denemarken (0-1), Duitsland (1-2) en Portugal (1-2). Van Marwijk stapte na de eindronde op als bondscoach en werd opgevolgd door Louis van Gaal. De nieuwe bondscoach maakte Strootman belangrijk, maar uitgerekend enkele maanden voor het WK in Brazilië liep hij een zware kruisbandblessure op.

Pas in mei 2016 maakte Strootman zijn rentree in het Nederlands elftal. De oranjehemden slaagden er niet in om een WK-ticket te bemachtigen, waardoor de nieuwe bondscoach Ronald Koeman de opdracht kreeg om voor nieuw elan te zorgen. Strootman kwam op 6 september 2018 nog in actie tijdens de oefeninterland tegen Peru (2-1 zege), maar daarna werd hij vooral belangrijk binnen de kleedkamer. Er werd alleen nog een beroep op hem gedaan in de oefenwedstrijd tegen België (1-1, oktober 2018) en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland (november 2019).

Sinds november 2019 staat de teller van Strootman stil op 46 A-interlands, waarin hij driemaal als afmaker fungeerde. De middenvelder speelde nooit een wedstrijd op een grote eindronde.

Laatste update: 19 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie