Costa Rica

San José

Prijzenkast

3x Gold Cup

8x Copa Centramericana

Het laatste nieuws over Costa Rica

Costa Rica heeft sinds de jaren twintig van de twintigste eeuw een eigen nationale ploeg. De bijnaam van dit team luidt Los Ticos, dat is afgeleid van de geuzennaam Hermaniticos.

  • Het nationale team van Costa Rica maakt deel uit van de FCF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Los Ticos’
  • Het land was zesmaal actief op een WK
  • In 2014 werd Costa Rica door Oranje uitgeschakeld in de kwartfinale
  • De Gold Cup werd driemaal gewonnen

Regelmatige WK-deelnemer

Costa Rica speelde op 14 september 1921 de eerste interland tegen El Salvador (7-0 overwinning). In de eerste decennia speelde het nationale team weinig wedstrijden in competitief verband, maar dat veranderde in de jaren vijftig. Vanaf 1957 mocht Costa Rica deelnemen aan kwalificatiewedstrijden voor het WK. Dat leverde overigens niet meteen succes op. Tot en met de jaren tachtig ging het WK-ticket telkens voorbij aan de Costa Ricanen.

In 1990 lukte het Costa Rica voor de eerste keer om deel te nemen aan het WK. Het land overleefde meteen de groepsfase, maar sneuvelde door toedoen van Tsjecho-Slowakije (4-1) in de achtste finale. In 2002 volgde een tweede WK-deelname voor Costa Rica, dat vervolgens ook in 2006, 2014, 2018 en 2022 mocht deelnemen aan het eindtoernooi. Het WK 2014 in Brazilië was met een kwartfinaleplaats het meest succesvol. Nederland was dat jaar pas na strafschoppen te sterk voor het land uit Centraal-Amerika.

Costa Rica kroonde zich driemaal tot kampioen van de CONCACAF. Na de eindzege in 1989 maakte dit landentoernooi plaats voor de hedendaagse Gold Cup, met een tweede plaats in 2002 als beste prestatie. Costa Rica won de Copa Centroamericana (in 2017 opgeheven) acht keer en mocht op uitnodiging vijfmaal deelnemen aan de Copa América van Zuid-Amerika.


Bryan Ruiz

Bekende internationals

Met 137 interlands is Walter Centeno de recordinternational van Costa Rica. Hij was volgens menigeen de beste voetballer aller tijden van het land. Van de spelers uit de 21ste eeuw is Bryan Ruiz (ex-FC Twente) ongetwijfeld de meest bekende naam in Nederland, maar ook doelman Keylor Navas en Joel Campbell zullen bij menigeen een belletje doen rinkelen.

Laatste update: 26 november 2022

Populaire spelers Costa Rica

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie