WK-spektakel: Duitsland exit, Spanje ontsnapt

Duitsland is donderdagavond uitgeschakeld op het WK. In de afsluitende groepswedstrijd tegen Costa Rica bleek een 4-2 zege op Costa Rica niet toereikend, waardoor Spanje en Japan naar de achtste finale gaan. Japan is de verrassende groepswinnaar geworden dankzij een 2-1 zege op Spanje.

Duitsland pakte maar één punt uit de eerste twee groepswedstrijden. De opdracht voor de Duitsers was duidelijk: winnen van Costa Rica (bij voorkeur met een hoge uitslag) en hopen op een gunstige uitslag in de andere groepswedstrijd. Bondscoach Hansi Flick zag zijn elftal furieus uit de startblokken schieten en na negen minuten resulteerde dat in de dikverdiende voorsprong: Serge Gnabry kopte op aangeven van David Raum de 1-0 binnen.

Met de voorsprong op zak ging Duitsland op zoek naar meer doelpunten. Doelman Keylor Navas werd meermaals getest, maar aan de andere kant moest Manuel Neuer ook aan de bak om Keysher Fuller van scoren af te houden. Het bleek een waarschuwing die Duitsland onvoldoende oppakte. In de tweede helft lukte het Costa Rica om de wedstrijd in eigen voordeel om te draaien.

Yeltsin Tejeda bezorgde Costa Rica de gelijkmaker. Jamal Musiala had de Duitsers vervolgens op voorsprong kunnen zetten, maar tot twee keer toe raakte hij de paal. Aan de andere kant bleek Costa Rica wel effectief: doelman Neuer zat mis en daardoor kreeg Juan Vargas de kans om zijn team naar een 1-2 voorsprong te schieten. Op dat moment waren Duitsland én Spanje virtueel uitgeschakeld.

Kort na de 1-2 maakte Duitsland alweer gelijk: Kai Havertz bracht de Duitsers op gelijke hoogte. Niclas Füllkrug had zelfs voor de 3-2 kunnen zorgen, maar Navas redde op schitterende wijze. Het bleek uitstel van executie. Opnieuw Havertz zorgde voor de Duitse voorsprong op Costa Rica. Füllkrug maakte zijn doelpunt alsnog na ingrijpen vanaf de kant: 4-2. Duitsland hoopte daarna op Spaanse hulp, maar tevergeefs.

Spanje ontsnapt

Spanje begon het WK met een imposante 7-0 zege op Spanje, maar door het 1-1 gelijkspel tegen Duitsland moest ook het team van Luis Enrique nog vol aan de bak in deze groep. Een 2-1 nederlaag tegen Japan werd de Spanjaarden uiteindelijk niet fataal.

Spanje had elf minuten nodig om op voorsprong te komen. Álvaro Morata kopte uit een voorzet van César Azpilicueta de 0-1 tegen de touwen. Spanje ging zodoende met een lekker gevoel de rust in, maar Japan toonde net als tegen Duitsland (2-1 zege) veerkracht in de tweede helft. Oud-PSV’er Ritsu Doan bracht Japan langszij en met hulp van Ao Tanaka werd het zelfs 2-1 voor de Japanners.

In de bloedstollende slotfase maakten alle teams nog kans op de achtste finale en een enkele reis huiswaarts. Uiteindelijk grepen Japan (als verrassende groepswinnaar) en Spanje aan het langste eind.