‘SS-shirt’ zorgt voor veel ophef in Duitsland: meteen uit schappen gehaald

Foto: ‘SS-shirt’ zorgt voor veel ophef in Duitsland: meteen uit schappen gehaald

In Duitsland is er veel commotie ontstaan om het shirt van de nationale ploeg voor het komende EK in eigen land. Zo lijkt het tricot met rugnummer 44 verdacht veel op het symbool van de SS. Adidas greep al snel in na de ophef die er ontstond.

Nieuwe rel rond Adidas: shirt met rugnummer 44 lijkt veel op symbool van SS

Tijdens de eindronde zal er geen Duitse speler met rugnummer 44 gaan lopen, maar mensen konden via de website van Adidas wel hun eigen shirt zo bestellen. Het bekende sportmerk was zich aanvankelijk van geen kwaad bewust, maar schrok van alle reacties op sociale media. Ondertussen is de verkoop van het nieuwe shirt van het Duitse nationale elftal met rugnummer 44 per direct geblokkeerd.

Diversiteit en inclusiviteit

“Mensen uit ongeveer honderd landen werken bij Adidas. Ons bedrijf staat voor de bevordering van diversiteit en inclusiviteit, en als bedrijf voeren we actief campagne tegen vreemdelingenhaat, antisemitisme, geweld en haat in alle vormen”, reageerde woordvoerder Oliver Brüggen tegenover persbureau dpa. “Pogingen om verdeeldheid zaaiende of uitsluitende standpunten te bevorderen, maken geen deel uit van onze waarden als merk.” Om de diversiteit te benadrukken ontwierp Adidas juist het felgekleurde nieuwe uitshirt, in roze met paars.

De relletjes rond Adidas stapelen zich in korte tijd op in Duitsland. Het land was in rep en roep toen de nationale voetbalbond bekendmaakte na zeventig jaar te breken met de sponsor. Vanaf 2027 speelt Die Mannschaft voortaan in de kledij van het Amerikaanse Nike. “Een gebrek aan patriottisme”, noemde Robert Habeck, de minister van Economische Zaken, de breuk met de nationale trots.

Snap je dat dit een rel werd?

  • Ja, ligt heel gevoelig
  • Wel wat ver gezocht…
324+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie