Marco Bizot

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Marco Bizot

Marco Bizot is een Nederlandse doelman. Hij is international van het Nederlands elftal en staat sinds de zomer van 2021 onder contract bij het Franse Stade Brest.

  • Bizot speelt momenteel bij Stade Brest
  • De doelman maakte furore bij AZ
  • Hij heeft ook een verleden bij Ajax, SC Cambuur, FC Groningen en KRC Genk
  • In 2020 keepte hij zijn enige A-interland voor Oranje

Clubcarrière

Bizot werd op 10 maart 1991 geboren in Hoorn. Zijn voetbalcarrière ging van start bij SV Westfriezen uit het nabijgelegen Zwaag. Op tienjarige leeftijd werd de doelman gescout door Ajax, waar hij de jeugdopleiding doorliep en zijn eerste profcontract ondertekende. Tot een officieel debuut voor de Amsterdamse club kwam het echter niet.

SC Cambuur

In het seizoen 2011-2012 werd Bizot door Ajax uitgeleend aan SC Cambuur. In november 2011 liep de doelman een handblessure op en daardoor stond hij een aantal maanden buitenspel. Hij speelde dat seizoen desalniettemin 21 wedstrijden voor de club uit Leeuwarden, waaronder vier play-offwedstrijden. In de strijd om promotie naar de Eredivisie werd Cambuur uitgeschakeld in de halve finale.

FC Groningen

Ajax nam in de zomer van 2012 definitief afscheid van Bizot. De doelman keerde terug naar Noord-Nederland om zich aan te sluiten bij de selectie van FC Groningen, dat een bescheiden transfersom voor hem neertelde. Hij begon het seizoen als tweede doelman achter de Braziliaan Luciano da Silva, maar werd na zijn debuut tegen FC Utrecht (1-2 nederlaag) op 20 januari 2023 de nummer één bij de Trots van het Noorden. Die status behield Bizot in zijn tweede contractjaar.

Voor FC Groningen speelde Bizot 59 officiële wedstrijden, waarin hij vijftien keer de nul hield. In mei 2014 incasseerde de doelman maar één tegentreffer in vier play-offwedstrijden. Ten koste van AZ (0-0 en 3-0) wist de club een voorronde Europa League-ticket te bemachtigen.

KRC Genk

Het Europese avontuur met FC Groningen ging voorbij aan Bizot. In de zomer van 2014 maakte de doelman de overstap naar KRC Genk, waar hij debuteerde in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen KV Mechelen. De Noord-Hollander verloor zijn basisplaats al vroeg in het seizoen, maar keerde in december 2015 terug onder de lat van de Belgische club. In totaal speelde Bizot 74 officiële wedstrijden in het keeperstenue van Genk, waarin hij 25 keer zijn doel schoon hield.

AZ

In de zomer van 2017 keerde Bizot terug naar Nederland. Hij sloot zich aan bij AZ. Op 12 augustus maakte de doelman zijn officiële debuut in de met 3-2 verloren uitwedstrijd tegen PSV. De Alkmaarse formatie eindigde in het seizoen 2017-2018 op een derde plaats in de Eredivisie en bereikte de finale van de KNVB Beker, maar bleek een maatje te klein voor Feyenoord (0-3). Bizot speelde alle veertig officiële wedstrijden in zijn eerste contractjaar bij AZ.

Met AZ deed Bizot in het seizoen 2019-2020 mee om het kampioenschap. De Alkmaarse club ging samen met Ajax aan kop, maar door de uitbraak van de coronapandemie werd het seizoen voortijdig afgebroken. Er werd geen landskampioen aangewezen, maar het ticket voor de groepsfase van de Champions League werd toegewezen aan de Amsterdamse rivaal. Dinamo Kiev uit Oekraïne blokkeerde in september 2020 de route naar het hoofdtoernooi.

Gedurende zijn AZ-verblijf pakte Bizot tweemaal een rode kaart en beide keren gebeurde dat op bezoek bij Sparta Rotterdam. De doelman moest als gevolg daarvan twee keer één wedstrijd op de tribune plaatsnemen, maar hoefde verder geen enkele wedstrijd te missen. Bizot werd in totaal 164 keer ingezet bij AZ, waar hij 166 tegentreffers en 72 clean sheets noteerde.

(Pro Shots)

Stade Brest

In de zomer van 2021 vond er een leegloop plaats bij AZ. Ook Bizot verzilverde zijn status door een transfer te maken naar het Franse Stade Brest, waar hij op 7 augustus debuteerde met een verdienstelijk gelijkspel tegen Olympique Lyon (1-1). De sluitpost werd de vaste nummer één van Les Ty’ Zefs. Bizot noteerde in zijn eerste twee seizoenen 75 gespeelde wedstrijden en vijftien clean sheets.


Interlandcarrière

Bizot is een voormalig jeugdinternational van Nederland. In 2018 werd hij voor het eerst geselecteerd voor het grote Oranje, waarvoor hij op 11 november 2020 debuteerde in de oefeninterland tegen Spanje (1-1). Het is vooralsnog zijn enige A-interland. Wel behoorde hij tot de selectie voor het EK van 2021 en de Final Four van de Nations League in 2019.

Laatste update: 4 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie