Stade Brest

Brest

Prijzenkast

1x Ligue 2

Het laatste nieuws over Stade Brest

Stade Brest is een Franse voetbalclub uit Brest. Thuiswedstrijden van Les Ty’ Zefs worden afgewerkt in het Stade Francis-Le Blé.

  • Stade Brest ontstond in 1950 als fusieclub
  • In 1991 werd de club heropgericht na een faillissement
  • Het Stade Francis-Le Blé is de thuisbasis van het team
  • De naam van Stade Brest luidt ‘Les Ty’ Zefs’
  • De club won in lagere divisies meerdere titels

Opgeklommen na faillissement

Stade Brest ontstond op 26 juni 1950 dankzij een fusie tussen een vijftal clubs (Armoricaine de Saint-Louis, Avenir de Saint-Martin, Flamme du Pilier Rouge, Milice de Saint-Michel en Jeune de Saint-Marc). De fusieclub is vooral gebaseerd op Armoricaine de Brest, dat al in 1903 werd opgericht. In de beginjaren van deze voorganger stond de club in het teken van allerlei activiteiten, waaronder meerdere sporten. Dit team wist in de jaren twintig van de vorige eeuw tweemaal de laatste acht van de Coupe de France te bereiken.

Na de fusie van 1950 nam Stade Brest plaats in de hoogste divisie van Bretagne. Het team beleefde een voortreffelijke start door drie opeenvolgende seizoenen promotie af te dwingen. In 1958 maakte men de stap naar de hoogste amateurdivisie van Frankrijk, maar tot en met de jaren zestig bleef de Division 2 buiten bereik. De manschappen uit Brest mochten zich in 1970 dan toch meten op het tweede niveau van Frankrijk. Men profiteerde van de uitbreiding van het aantal clubs.

Logo Stade Brest
Het logo van Stade Brest (Pro Shots)

Historische promotie

Stade Brest wist in het seizoen 1978-1979 een historische promotie naar de Division 1 af te dwingen. Les Ty’ Zefs debuteerden met een 3-0 nederlaag tegen Olympique Marseille. Pas op 28 augustus 1979 raakte men verlost van de hatelijke nul door Paris Saint-Germain op 0-0 te houden, maar fans moesten lang wachten op de eerste driepunter. Pas op 1 december wist men ten koste van Olympique Lyon een overwinning binnen te slepen. Dat gebeurde wel meteen met indrukwekkende cijfers: 5-1.

Tussen april en mei 1980 won Stade Brest eveneens van OGC Nice (1-0), SC Bastia (3-0) en Olympique Marseille (7-2). De eindspurt kwam echter te laat om nog kans te maken op lijfsbehoud. Met vijftien punten degradeerde de club roemloos uit de Division 1. In het daaropvolgende seizoen wist men opnieuw een kampioenschap te bemachtigen op het derde niveau, waardoor een snelle rentree volgde. Met een negende plaats op ranglijst wist Brest zich ditmaal wel te handhaven.

Stade Brest hield het zeven seizoenen vol in de hoogste klasse van Frankrijk. Een jaar na de degradatie in 1989 keerde men opnieuw weer terug in de Division 1, maar ditmaal bleef het verblijf beperkt tot twee schamele seizoenen. Dat had niet zozeer te maken met de sportieve prestaties. De elfde plaats van 1991 had normaliter volstaan voor een derde seizoen in de Division 1, maar financiële problemen zorgden voor reglementaire degradatie. De proftak werd om die reden zelfs opgeheven.

De wederopstanding

In de jaren negentig maakte de voetbalclub een doorstart als Stade Brestois. Aan het einde van de twintigste eeuw bivakkeerde het team op het vierde niveau van Frankrijk, maar in het seizoen 2003-2004 wist men een rentree in de Ligue 2 af te dwingen. Franck Ribéry, de latere ster van Bayern München, groeide uit tot smaakmaker. De getalenteerde aanvaller speelde 37 officiële wedstrijden voor de club (vier doelpunten), waarna hij transfervrije overstap naar FC Metz maakte.

Stade Brest, zoals de club inmiddels weer bekend stond, vierde de Ligue 2-rentree met een negende plaats op de ranglijst. De volgende seizoenen stonden voornamelijk in het teken van lijfsbehoud, maar in het seizoen 2009-2010 begon het plots weer te draaien. Een tweede plaats achter SM Caen volstond voor directe promotie naar de Ligue 1. Na een afwezigheid van negentien seizoenen mocht de selectie van trainer Alex Dupont zich weer meten met de Franse elite.

Met een zestiende en vijftiende plaats op de ranglijst wist Stade Brest zich twee seizoenen te handhaven in de Ligue 1. In het seizoen 2012-2013 moest de club alsnog een stap achteruit zetten na een twintigste plaats. Een forse domper voor het team uit Bretagne, dat weer opnieuw kon beginnen. Les Ty’ Zefs hadden ditmaal zes seizoenen nodig om een terugkeer in de hoogste divisie af te dwingen.

Marco Bizot (Stade Brest)
Marco Bizot als doelman van Stade Brest (Pro Shots)

Opmars naar boven

Tijdens het seizoen 2019-2020 brak de coronapandemie uit. Stade Brest stond op dat moment veertiende, waardoor men het vege lijf wist te redden. In de volgende drie seizoenen lukte dat eveneens door achtereenvolgens zeventiende, elfde en veertiende te eindigen in de Ligue 1. Dat succes was deels toe te schrijven aan Marco Bizot, die een sterke indruk maakte onder de lat. Tijdens het seizoen 2023-2024 draaide men zelfs mee in de bovenste regionen dankzij een ongeslagen reeks van dertien wedstrijden.

Rivaliteit

De Franse regio Bretagne telt verschillende voetbalclubs. Het is dan ook geen verrassing dat Stade Brest meerdere rivalen telt. Vooral de wedstrijden tegen Stade Rennes, FC Lorient en EA Guingamp roepen extra sentiment op.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Stade Brest gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Charlison Benschop2012-2014
Marco Bizot2021-heden
Jos van Herpen1989-1991
Willem Letemahulu1978-1981
Melvin Platje2015

Het stadion

Het Stade Francis-Le Blé is sinds 1922 de thuisbasis van Stade Brest. De naam van het stadion verwijst naar een voormalig burgemeester van Brest: Francis Le Blé (overleden in 1982). Het bouwwerk heeft een capaciteit van 15.931 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Stade Brest

Wanneer is Stade Brest opgericht?

Op 26 juni 1950

Wat is het adres van het Stade Francis-Le Blé?

Stade Francis-Le Blé
26 Rue de Quimper, 29200 Brest
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade Francis-Le Blé?

15.931 plaatsen

Wat is de website van Stade Brest?

Klik hier om Stade Brest online te bezoeken

Waar kan ik Stade Brest vinden op sociale media?

Stade Brest is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 12 mei 2024

Populaire spelers Stade Brest

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie