EK 2024 over:

 • - -
  Dagen
 • - -
  Uur
 • - -
  Min.
 • - -
  Sec.

Wed mee op het EK 2024 bij

EK-hoop voor Taylor en Zirkzee

Foto: EK-hoop voor Taylor en Zirkzee

Ronald Koeman heeft een 30-koppige Oranje-selectie bekendgemaakt voor het EK 2024 en daar ontbreken logischerwijs heel wat namen. Zo staan Kenneth Taylor, Joshua Zirkzee, Marco Bizot, Noa Lang, Calvin Stengs en Mats Wieffer niet op de lijst. Op 29 mei maakt Koeman bekend hoe zijn EK-selectie van 26 man eruit komt te zien. De afvallers hoeven nog niet in huilen uit te barsten, want er is nog hoop voor de randgevallen.

Inside: Oranje-voorselectie is niet in steen gegoten

Een voorselectie is namelijk iets typisch Nederlands. In bijna alle andere landen doen ze niet aan voorselecties en wordt richting de keiharde UEFA-deadline van 7 juni gewoon gelijk de definitieve selecties bekendgemaakt. Aan het definitieve moet je nog niet te veel waarde hechten. Pas na 7 juni kunnen we het UEFA-label van definitief erop plakken en dan nog kunnen er bij blessuregevallen tot 24 uur voor de eerste wedstrijd spelers worden vervangen.

Wat wel opvalt is dat Koeman meteen teruggaat naar een voorselectie van 30 spelers. Hij had er ook, net als Louis van Gaal voor het WK, voor kunnen kiezen om 39 spelers te voorselecteren. Of pak ‘m beet 44, dan heb je gelijk 4 elftallen. Frank de Boer kwam voor het vorige EK nog in de buurt van de strakke voorselectie van Koeman met 34 voorgeselecteerden.

Koeman geeft signaal af aan blessure- en twijfelgevallen

Het lijkt erop dat Koeman een hard signaal wil afgeven. Twijfelgevallen doet hij niet aan. Zirkzee en Wieffer kampen bijvoorbeeld op dit moment met een kwetsuur en het is maar de vraag of ze binnen een paar weken weer (top)fit zijn. Bij andere gevallen heeft hij misschien geen valse hoop willen geven. Koeman is vrij rechtlijnig en heeft een vaste groep waaruit hij werkt. Vandaar ook spelers als Georginio Wijnaldum en Steven Bergwijn. Die hebben hem in Oranje nog nooit teleurgesteld.

Koeman wisselt niet snel en is ook niet de man van vernieuwing. Marten de Roon is in dat licht een goed voorbeeld. De Roon kampt ook met een lichte kwetsuur, maar heeft veel meer krediet bij Koemans Oranje en wordt dus niet direct uit de voorselectie gehouden. Maar vanwege zijn kwetsuur zou het wel zo maar kunnen dat een speler als Taylor of Stengs weer in beeld komt. Er is dus nog hoop.

Koeman houdt vast aan bekende gezichten

Een voorselectie is namelijk slechts een voorselectie. Als Koeman in een psychotische aanval besluit om opeens 26 totaal andere spelers te selecteren, dan kan dat gewoon. Bij dit Nederlands elftal zijn nou eenmaal veel randgevallen. Die liggen dan vooral op het middenveld, vanwege een surplus aan goede middenvelders en in de aanval, waar de kwaliteit juist niet overstroomt. Op aanvallend gebied kiest Koeman er dan voor om vast te houden aan de voor hem zo bekende gezichten Memphis Depay en Wout Weghorst.

Waar elk land op dit moment de 26-koppige EK-selectie alvast bekendmaken heeft Nederland nog twee weken om te filosoferen over welke spelers afvallen en dus ook wie er stiekem nog bij kunnen komen. Want in een paar weken kan heel veel gebeuren. Dat weet ook Koeman die gokt dat er niet nog blessures bijkomen of iets anders gebeurd. En als hij dan noodgedwongen toch iemand van buiten de voorselectie er moet bij roepen heeft hij wat uit te leggen. Taylor, Stengs, Zirkzee en de anderen mogen dus blijven hopen. Totdat het 7 juni is. Dan kunnen de vakantieplannen pas écht gemaakt worden.

Denk jij dat we nog een Oranje-speler van buiten de voorselectie op het EK gaan zien?

 • Ja, dat kan bijna niet anders
 • Nee, Koeman kiest uit die 30
569+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie