Joshua Zirkzee

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Joshua Zirkzee

Joshua Zirkzee is een spits met de Nederlandse nationaliteit. In de zomer van 2022 werd hij door Bologna overgenomen van Bayern München.

  • Zirkzee speelt momenteel voor Bologna
  • De spits maakte zijn profdebuut bij Bayern München
  • In Duitsland won hij twee landstitels en de Champions League
  • Zirkzee speelde in de jeugd voor ADO Den Haag en Feyenoord

Clubcarrière

Zirkzee werd geboren op 22 mei 2001, in Schiedam. Hij is de zoon van een Nederlandse vader en een Nigeriaanse moeder. Zirkzee speelde voor amateurclubs VV Hekelingen en Spartaan’20 alvorens ADO Den Haag hem een plek aanbood in de jeugdopleiding.

Feyenoord

In 2016 werd Zirkzee toegevoegd aan de jeugdopleiding van Feyenoord. In Rotterdam-Zuid beleefde hij een fantastische periode. “Ik werd in Rotterdam kampioen met Onder 16, won de beker met Onder 17 en mocht af en toe zelfs meedoen met Onder 19. Ik was topscorer van de hele jeugdopleiding”, vertelde de spits later in het Algemeen Dagblad. “De mensen binnen de club vertelden tevreden te zijn en eigenlijk wilde ik ook niet weg. Maar dat gevoel veranderde toen de club me geen contract aanbood.”

Bayern München

Zirkzee besloot Feyenoord te verlaten en over te stappen naar Bayern München. Het plan van Der Rekordmeister overtuigde de Nederlander, die in de Regionalliga Bayern zijn debuut maakte door met het tweede team aan te treden tegen FC Pipinsried (1-1). Zirkzee gaf meteen de assist op de gelijkmaker van Kwasi Wriedt, die later nog voor Willem II speelde. Voor Bayern II speelde hij 32 officiële wedstrijden, waarin hij zes doelpunten maakte.

Zijn debuut voor de A-selectie van Bayern maakte Zirkzee op 11 december 2019 in de Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Na zijn invalbeurt van vier minuten kreeg de spits vaker speeltijd bij de Duitse voetbalgrootmacht, waar hij als stand-in voor Robert Lewandowski een totaal van twaalf wedstrijden en vier doelpunten bijeen wist te sprokkelen in het seizoen 2019-2020.

Als speler van Jong Oranje (Pro Shots)

Met Lewandowski als concurrent was het perspectief van Zirkzee al niet groot te noemen, maar in het seizoen 2020-2021 namen zijn kansen af. De technische staf was ontevreden over de houding van de Nederlandse spits, die ook nog eens een rode kaart pakte bij het tweede team. Zijn bijdrage voor de A-selectie van Bayern München bleef daardoor beperkt tot zeventien officiële wedstrijden.

Uitleenperiodes

In februari 2021 werd Lewandowski uitgeleend aan Parma. Het werd een avontuur om snel te vergeten. De aanvaller bleef steken op vier gespeelde wedstrijden, mede vanwege een vervelende knieblessure. In de zomer van 2021 besloot Bayern München de jeugdinternational ditmaal onder te brengen bij Anderlecht. Bij de Belgische club liet hij zich gelden door achttien doelpunten en dertien assists voor zijn rekening te nemen in 43 wedstrijden.

(Pro Shots)

Bologna

Na het seizoen 2021-2022 werd Zirkzee definitief uitgezwaaid door Bayern München. De Duitse club verkocht de spits voor 8,5 miljoen euro aan Bologna, waar hij op 4 september 2022 zijn Serie A-debuut maakte tegen Spezia (2-2). Ruim een maand later maakte hij tegen de voetbalmachine van Napoli (3-2 nederlaag) zijn eerste treffer voor zijn nieuwe werkgever. Pas in zijn 21ste en laatste wedstrijd van het seizoen maakte Zirkzee tegen Lecce een tweede treffer.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie