Tyrell Malacia

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Tyrell Malacia

Tyrell Malacia is een Nederlandse linkervleugelverdediger. De Rotterdammer maakte in de zomer van 2022 de overstap van Feyenoord naar Manchester United.

  • Malacia speelt momenteel voor Manchester United
  • In 2022 speelde hij de Conference League-finale met Feyenoord
  • Bij de Rotterdamse club maakte hij zijn debuut als profvoetballer
  • In 2021 debuteerde Malacia voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Malacia werd op 17 augustus 1999 geboren in Rotterdam. Zijn voetbalcarrière ging van start bij RVV DHZ, waarna hij via Overmaas Rotterdam als negenjarige een kans verdiende in de jeugdopleiding van Feyenoord. Op Varkenoord had Malacia het lastig. Aan ELF Voetbal vertelde hij over zijn moeilijkheden: “Niet vanwege het niveau, maar vanwege de professionaliteit die erbij kwam kijken. Al die regels en serieuze dingen die trainers tegen mij zeiden werden me te veel. Ik wilde gewoon voetballen. Zoals ik dat op het pleintje deed. Het was heel anders dan ik bij Overmaas en DHZ gewend was. Na een jaar bij Feyenoord dacht ik eraan om te stoppen met voetbal. Ik was het plezier kwijt.”

Doorbraak bij Feyenoord

Dankzij een gesprek met zijn vader lukte het Malacia om de knop om te zetten. De verdediger, die een Curaçaose achtergrond heeft, doorliep de jeugdopleiding van zijn geliefde Feyenoord. Malacia maakte in december 2017 zijn debuut in de Champions League-wedstrijd tegen Napoli. Als vervanger van Ridgeciano Haps en Miquel Nelom bleef de Rotterdammer negentig minuten prima overeind, waardoor Feyenoord na vijf verliespartijen op rij toch nog positief afsloot in het miljoenenbal.

Malacia bleef daarna actief in Feyenoord 1. De linksback speelde in het seizoen 2017-2018 veertien officiële wedstrijden in de hoofdmacht, waarmee hij meteen de KNVB Beker wist te winnen. Malacia verbeterde zijn seizoenstotaal door in het daaropvolgende seizoen negentien keer ingezet te worden. De Rotterdammer maakte uit bij sc Heerenveen (3-5 zege) zijn eerste treffer als professional door na een imponerende rush af te ronden. Dat seizoen kwam hij nog twee keer tot scoren.

In het seizoen 2019-2020 verloor Malacia aanvankelijk de concurrentiestrijd van Ridgeciano Haps, maar gaandeweg het seizoen veroverde hij een basisplaats. Met Feyenoord bereikte hij de bekerfinale ten koste van NAC Breda, ware het niet dat het seizoen voortijdig werd stopgezet door de uitbraak van het coronavirus. In de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 werd Malacia definitief een vaste waarde in De Kuip.

(Pro Shots)

Manchester United

Na een sterk seizoen verdiende Malacia in de zomer van 2022 een transfer naar het buitenland. Olympique Lyon lag aanvankelijk op poleposition, maar verloor de strijd uiteindelijk van Manchester United. Malacia maakte voor vijftien miljoen euro (exclusief bonussen) de overstap naar United en tekende voor vier seizoenen plus een optiejaar. Zijn debuut maakte hij in de met 1-2 verloren competitiewedstrijd tegen Brighton & Hove Albion door vlak voor tijd in te vallen.

Malacia veroverde in het seizoen 2022-2023 nog geen vaste basisplaats bij Manchester United. Zo werd hem geen speeltijd gegund in de bekerfinales tegen Newcastle United (2-0 zege, League Cup) en Manchester City (1-2 nederlaag, FA Cup), maar hij eindigde het seizoen alsnog op een respectabel aantal van 39 wedstrijden in alle competities.


Interlandcarrière

Malacia doorliep de jeugdteams van Nederland en mocht op 4 september 2021 debuteren voor het grote Oranje. Tegen Montenegro (4-0, WK-kwalificatiefase) veroorzaakte hij bijna een tegendoelpunt met een verkeerde inspeelpass, maar bondscoach Louis van Gaal hield de Feyenoorder nadien bij de spelersgroep. In de oefeninterlands tegen Denemarken (4-2 zege) en Duitsland (1-1) speelde hij maart 2022 zijn tweede en derde A-interland. Malacia verdiende een plek in de WK-selectie van Oranje, maar kreeg geen speeltijd in Qatar.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie