Hull City

Kingston upon Hull

Prijzenkast

4x League One

Het laatste nieuws over Hull City

Hull City is een Engelse voetbalclub uit Kingston upon Hull. The Tigers, zoals de bijnaam van de club luidt, werken hun thuiswedstrijden af in het MKM Stadium (25.586 zitplaatsen).

  • Hull City speelt momenteel in het Championship
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het MKM Stadium
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Tigers’
  • Hull City speelde nog maar vijf seizoenen op het hoogste niveau
  • In 2014 verloor het team de FA Cup-finale

Zelden actief op het hoogste niveau

Hull City Association Football Club werd opgericht in juni 1904. Inwoners van Kingston upon Hull waren er ondanks de populaire status van de rugbysport al eerder in geslaagd om voetbalclubs uit de grond te stampen (Hull FC en Hull KR), maar desondanks lukte het Hull City om voldoende belangstelling te wekken. Voor het seizoen 1904-1905 kreeg de club geen toestemming om toe te treden tot de Football League, waardoor het team in het beginstadium vooral was aangewezen op vriendschappelijke wedstrijden.

Na 44 vriendschappelijke wedstrijden mocht Hull City in het seizoen 1905-1906 dan toch toetreden tot de Football League. De club werd ingedeeld in de Second Division, net als onder meer Chelsea en Manchester United. Het team debuteerde met een 4-1 overwinning op Barnsley en eindigde het seizoen op een respectabele vijfde plaats. Hull City deed in het seizoen 1909-1910 een serieuze poging om te promoveren naar de First Division, maar Oldham Athletic wist dit ticket afhandig te maken op basis van doelsaldo.

Hull City eindigde in die fase vaker in de bovenste helft van de Second Division, maar promotie zat er niet in. Door de Eerste Wereldoorlog werd het voetbal in Engeland vervolgens voor een aantal seizoenen stilgelegd. Dat had gevolgen voor de sportieve prestaties van Hull City, dat na de herstart in 1919 minder overtuigend voor de dag kwam. De club uit Kingston upon Hull daalde af naar de onderste regionen en degradeerde in het seizoen 1929-1930 daadwerkelijk naar de Third Division. Dat seizoen bereikte men wel de laatste vier van de FA Cup (uitgeschakeld door Arsenal).

Zware jaren

In het seizoen 1932-1933 wist Hull City een terugkeer naar de Second Division af te dwingen door het kampioenschap binnen te slepen. Het team hield het ditmaal drie seizoenen vol in de tweede divisie van Engeland. Na de degradatie van 1936 lukte het niet om een snelle comeback tot stand te brengen, mede door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Pas in 1949 wist Hull City weer promotie af te dwingen.

Na de promotie van 1949 groeide Hull City uit tot een jojo-club. De club ging in de daaropvolgende decennia regelmatig heen en weer tussen de tweede en derde divisie van Engeland, met zelfs een kortstondig verblijf op het vierde niveau als dieptepunt (1981-1983). De magere prestaties van Hull City hadden ook zijn weerslag op de financiële houding van de club, maar een faillissement kon meermaals worden afgewend.

Debuut op het hoogste niveau

Hull City begon de 21ste eeuw op het derde niveau van Engeland. In 2005 promoveerden The Tigers naar het Championship. Het team moest aanvankelijk vooral naar onderen kijken, maar wist zich te handhaven door achtereenvolgens als negentiende en 21ste te eindigen. Daarna verbeterden de prestaties in rap tempo. Hull City verraste vriend en vijand door in het seizoen 2008-2009 als derde te eindigen en de play-offs om promotie naar de Premier League in eigen voordeel te beslissen. Bristol City werd in de finaleronde met 1-0 verslagen.

In 2008, maar liefst 104 jaar na de oprichting, debuteerde Hull City eindelijk op het hoogste niveau van Engeland. De nieuwkomer schoot voortreffelijk uit de startblokken door zes van de eerste negen competitiewedstrijden winnend af te sluiten en slechts één keer te verliezen. Gaandeweg het seizoen verslechterden de prestaties en kwam alles in het teken te staan van lijfsbehoud. Met 35 punten eindigde Hull City uiteindelijk één punt boven de degradatiestreep, ten koste van Newcastle United.

Nieuwe promoties

Hull City won in het seizoen 2009-2010 in totaal maar zes wedstrijden in de Premier League. Ditmaal bleek het team niet bij machte om lijfsbehoud veilig te stellen, waardoor het avontuur in de hoogste divisie al na twee seizoenen ten einde kwam. Het Premier League-verblijf smaakte desalniettemin naar meer. Hull City is sindsdien nog twee keer gepromoveerd naar de hoogste divisie (2013 en 2016), met een verblijf van respectievelijk twee jaar en één jaar als resultaat.

Hull City daalde in 2020 zelfs af naar het derde niveau van Engeland. De schade bleef beperkt door in het seizoen 2020-2021 het kampioenschap te behalen in de League One, maar een Premier League-club werd sindsdien niet meer reëel. In de twee daaropvolgende seizoenen eindigden The Tigers in het rechterrijtje van het Championship.

Rivaliteit

Hull City heeft geen uitgesproken aartsrivaal. Wedstrijden tegen Grimsby Town en Scunthorpe United worden weliswaar getypeerd als de Humber Derby, maar beide clubs zijn afkomstig uit Lincolnshire en beschouwen vooral elkaar als rivalen. In 2003 werd Leeds United door fans van Hull City genoemd als belangrijkste rivaal, maar wederzijds leeft dat eveneens een stuk minder.


Europees voetbal

Hull City won zowel de FA Cup als de League Cup nog nooit. In het seizoen 2013-2014 deed de club wel een voortreffelijke poging in het meest prestigieuze bekertoernooi ter wereld, maar op Wembley verloor de club de FA Cup-finale van Arsenal (na verlenging). De Londenaren verzekerden zich echter van Champions League-voetbal en daardoor ging het voorronde Europa League-ticket naar de verliezend finalist. Een succes werd de Europese campagne niet. Na de moeizame zege op AS Trencín (2-1 over twee duels) bleek het playoff-tweeluik met het Belgische SC Lokeren fataal (1-2).


Bekende spelers

Verschillende Nederlanders hebben een verleden bij Hull City. Voormalig PSV-spits Jan Vennegoor of Hesselink is misschien wel de bekendste naam uit dit lijstje, maar ook George Boateng, Michiel Kuipers, Salah-Eddine Oulad M’Hand, Richard Sneekes en Jordy de Wijs waren er als speler actief. De Engelsman Rob McDonald, die zowel als voetballer als trainer in Nederland werkzaam was, speelde er eveneens.


Het stadion

Hull City is gaandeweg de clubgeschiedenis meermaals van locatie veranderd. Sinds december 2002 speelt de club in het huidige onderkomen, dat sinds de zomer van 2021 de naam van sponsor MKM Building Supplies draagt (MKM Stadium). Het stadion van The Tigers fungeert eveneens als uitvalsbasis van rugbyclub Hull FC en daarnaast zijn er verschillende concerten georganiseerd.

Laatste update: 6 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie