SC Braga

Braga

Prijzenkast

4x Taça de Portugal

2x Taça da Liga

2x Segunda Divisião

Het laatste nieuws over SC Braga

SC Braga is een Portugese voetbalclub uit Braga. Thuiswedstrijden van Os Arcebispos worden afgewerkt in het Estádio Municipal de Braga.

  • SC Braga werd in 1921 opgericht door een groep jongeren
  • De club won zes Portugese bekers, maar geen enkele landstitel
  • Achter de grote drie van Portugal is men uitgegroeid tot een stabiele subtopper
  • Het Estádio Muncipal de Braga is de thuishaven van SC Braga
  • De bijnaam van de club luidt onder meer ‘Os Arcebispos’

Geïnspireerd door Arsenal

Sporting Clube de Braga werd op 19 januari 1921 opgericht door een groep studenten. In de beginjaren speelde de voetbalclub in een groen shirt, maar in het seizoen 1946-1947 kleurde het shirt rood en wit. De exacte beweegreden is niet duidelijk, maar de twee uiteenlopende verhalen hebben wel een overeenkomst: Arsenal. De bijnaam Os Arsenalistas (‘De Arsenalisten’) is daar dan ook aan te danken.

SC Braga draagt meerdere bijnamen, waaronder Os Arcebispos en Os Guerreiros do Minho. In het embleem van de Portugese voetbalclub staat onder meer baby Jezus afgebeeld met moeder Maria. Aanhangers van de Portugese club menen dat Maria geluk brengt. Ook het wapen van de stad Braga maakt onderdeel uit van het clublogo.

Eerste successen

SC Braga promoveerde in 1947 voor het eerst naar de Primeira Liga, de hoogste divisie van Portugal. In de jaren vijftig draaide de club behoorlijk mee in de subtop, maar in de daaropvolgende decennia ging de club op en neer tussen de twee hoogste divisies. In 1975 promoveerde Braga opnieuw naar de Primeira Liga en sindsdien is de club onafgebroken actief in deze competitie.

Fans met logo SC Braga
Fans tonen het logo van SC Braga (Pro Shots)

Benfica, FC Porto en Sporting Portugal worden gezien als de grote drie van het Portugese voetbal. Braga is achter deze clubs uitgegroeid tot een respectabele subtopper. Landskampioen werd de club nooit, maar het team wist al wel viermaal de Taça de Portugal (1966, 2016, 2021 en 2024) en tweemaal de Taça da Liga (2013 en 2020) aan de prijzenkast toe te voegen.

Rivaliteit

SC Braga en Vitória de Guimarães onderhouden een langdurige rivaliteit. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby do Minho.


Europees voetbal

In het seizoen 1966-1967 debuteerde SC Braga op het Europese podium. Als bekerwinnaar wist de Portugese club over twee duels af te rekenen met het Griekse AEK Athene, maar in de achtste finales van de Europacup II ging het team onderuit door toedoen van Raba ETO Győr. In de daaropvolgende decennia mocht Braga vaker de landsgrenzen oversteken voor het spelen van Europese wedstrijden, maar zowel in de Europacup II als de UEFA Cup reikte men niet verder dan de laatste zestien.

SC Braga speelt sinds het seizoen 2004-2005 bijna jaarlijks in Europees verband. Het vooralsnog beste resultaat uit de clubgeschiedenis dateert uit het seizoen 2010-2011. Ten koste van Celtic en Sevilla bereikte Braga de groepsfase van de Champions League. Achter Shakhtar Donetsk en Arsenal eindigden de Portugezen als derde, waardoor het mocht deelnemen aan de Europa League. Hierin rekende men achtereenvolgens af met Lech Poznán, Liverpool, Dinamo Kiev en Benfica, maar een nieuw Portugees onderonsje in de finale bleek fataal: 0-1 voor FC Porto.

Balans tegen Nederlandse clubs

Vooralsnog speelde SC Braga zes wedstrijden tegen een Nederlandse club. In het seizoen 1997-1998 rekende de Portugese club af met Vitesse (2-1 uit, 2-0 thuis). Zowel de heenwedstrijd als de return verliep bijzonder chaotisch, waarbij na de wedstrijd in Braga zelfs complottheorieën werden uitgerold. Met een artikel onder de naam ‘Hoe Vitesse ten onder ging in koude oorlog van Braga‘ schonk de NOS daar in 2015 nog aandacht aan.

AZ won in 2006 eenvoudig van SC Braga (3-0), maar sindsdien is de Portugese club ongeslagen tegen Nederlandse clubs. In 2008 verloor sc Heerenveen met 1-2, waar FC Groningen zich in 2015 eveneens stukbeet op de club uit de Primeira Liga (1-0 uit, 0-0 thuis).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het tenue van SC Braga gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Floris Schaap1995-1996
Nygel Velder2011-2012

Het stadion

SC Braga werkte de thuiswedstrijden tussen 1950 en 2003 af in het Estádio 1º de Maio. In het kader van EURO 2004 realiseerde men een gloednieuw stadion: Estádio Municipal de Braga. Het is één van de meest iconische stadions van Europa geworden, omdat er achter beide doelen geen tribune staat. Eén van de korte zijdes is geplaatst tegen een grote rotswand.

Het Estádio Municipal de Braga heeft een capaciteit van 30.286 plaatsen.


Veelgestelde vragen over SC Braga

Wanneer is SC Braga opgericht?

Op 19 januari 1921

Wat is het adres van het Estádio Municipal de Braga?

Estádio Municipal de Braga
Apartado 12, 4700-087 Braga
Portugal

Wat is de capaciteit van het Estádio Municipal de Braga?

30.286 plaatsen

Wat is de website van SC Braga?

Klik hier om SC Braga online te bezoeken

Waar kan ik SC Braga vinden op sociale media?

SC Braga is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 5 april 2024

Populaire spelers SC Braga

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie