Groep E: SC Heerenveen niet opgewassen tegen Braga

Soccernews

SC Heerenveen kan zich volledig gaan richten op de vaderlandse competitie. De equipe van Trond Sollied strandde donderdagavond in de UEFA Cup na een nederlaag tegen Braga. De Portugezen bleken met 1-2 te sterk, waardoor het Europese avontuur voor de Friezen is afgelopen.

sc Heerenveen – Braga 1-2
In het eigen Abe Lenstra Stadion begon Heerenveen goed aan de wedstrijd, maar was het vasthouden van de voorsprong, zoals vaker dit seizoen, een te moeilijke opgave voor de Friezen. De thuisploeg nam na negentien minuten spelen de leiding door toedoen van Gerald Sibon. De ervaren aanvaller zag zijn inzet vanuit een vrije trap als een streep in de rechterboven hoek verdwijnen. Doelman Eduardo was kansloos.

Braga voelde zich niet kansloos en was in aanvallend opzicht af en toe dreigend. Dit leidde tien minuten later tot een doelpunt. Albert Meyong zag zijn voorzet door Wason Rentería in het doel worden gekopt, die aan de aandacht van Goran Popov ontsnapte: 1-1.

Heerenveen was na de openingstreffer de rust niet de baas, en liep langzamerhand achter de feiten aan. Braga kreeg meer grip op de wedstrijd en nam de leiding. Luis Aguilar zag zijn fraai vrij genomen vrije trap op de lat belanden, maar had het geluk de bal via de rug van doelman Skippe in het doel belandde: 2-1. Paulo Henrique, die bij Heerenveen in de ploeg was gekomen voor de geblesseerd uitgevallen Daniel Pranjic, had de uitgelezen kans om de Noordelingen op gelijke hoogte te brengen. De jonge Braziliaan zag zijn schot echter naast het doel gaan.

Heerenveen was in het vervolg van de wedstrijd niet meer in staat om te scoren. Braga speelde de wedstrijd rustig uit, en boekte zo haar tweede groepsoverwinning. De zege bleek voor de Portugezen voldoende voor het bereiken van de volgende ronde.

Scoreverloop:
1-0 (’19) Gerald Sibon
1-1 (’35) Wason Rentería
1-2 (’56) Luis Aguilar

VFL Wolfsburg – Portsmouth: 3-2
Voor de Engelse subtopper Portsmouth zit het Europese voetbal erop. De ploeg begon ongelukkig aan het duel in de Volkswagen Arena, want na drie minuten spelen stond het al 1-0 voor de thuisploeg. Edin Dzeko tikte de bal langs goalie David James.

Portsmouth was echter al snel weer bij de les en kwam binnen tien minuten tijd zelfs op voorsprong. Jermain Defoe zorgde van dichtbij voor de gelijkmaker en vijf minuten later was het Arnold Mvuema die voor de ommekeer zorgde. De Fransman zag zijn afstandschot via Andrea Barzagli in het doel verdwijnen: 1-2. Wolfsburg liet zich nog niet gewonnen en kwam zeven minuten later op gelijke hoogte. Christian Gentner had ruimte om uit te halen en met succes zag hij zijn inzet achter doelman James gaan.

In de tweede helft zag het er al gauw naar uit dat beide ploegen geen risico’s meer wilde nemen en konden leven met een gelijkspel. Wolfsburg pakte alsnog de overwinning door een fout van James. De doelman schoof de bal zomaar in de voeten van Zvezjdan Misimovic, die de blunder bestrafte: 3-2. Vijf minuten later kon Wolfsburg de wedstrijd definitief beslissen. Misimovic had de mogelijkheid om zijn tweede treffer te maken na een toegekende strafschop. Doelman James hield de bal vanaf elf meter echter tegen en maakte zo zijn eerdere fout op de avond goed.

1-0 (‘3) Edin Dzeko
1-1 (’11) Jermain Defoe
1-2 (’14) Arnold Mvuema
2-2 (’23) Christian Gentner
3-2 (’74) Zvezjdan Misimovic
Bijzonderheden: Zvezjdan Misimovic mist penalty (80′)