Mohamed Ihattaren

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Mohamed Ihattaren

Mohamed Ihattaren is een aanvallende middenvelder, die ook als vleugelaanvaller uit de voeten kan. In december 2023 maakte hij transfervrij de overstap naar Slavia Praag.

  • Ihattaren speelt momenteel voor Slavia Praag
  • In 2023 ketste een transfer naar Samsunspor af
  • In Nederland kwam hij uit voor Ajax en PSV
  • De geboren Utrechter stond in Italië onder contract bij Juventus

Clubcarrière

Ihattaren werd op 12 februari 2002 geboren in Utrecht. Hij is een nakomeling uit een gezin met vijf broers en een zus, waardoor hij automatisch extra in de watten werd gelegd. Zijn eigen voetbalcarrière ging van start bij de amateurs van SV Houten en geïnspireerd door Ibrahim Afellay, die ook in Utrecht werd geboren, maakte hij al als F-pupil de overstap naar PSV.

Doorbraak bij PSV

Ihattaren doorliep de volledige jeugdopleiding van PSV, maar Jong PSV sloeg hij praktisch over. Voor dat team speelde hij welgeteld drie wedstrijden. Al op 26 januari 2019 maakte de middenvelder, die op dat moment nog niet voor de Eindhovense beloftenploeg had gespeeld, zijn officiële debuut in de A-selectie PSV. Tegen FC Groningen (2-1 overwinning) liet trainer Mark van Bommel hem vlak voor tijd invallen voor de Uruguayaan Gastón Pereiro. In het seizoen 2018-2019 mocht Ihattaren in totaal twaalf keer opdraven in de Eredivisie.

In het voortijdig afgebroken seizoen 2019-2020 wist Ihattaren definitief door te breken bij PSV. De Utrechter produceerde zeven doelpunten en negen assists in 33 officiële wedstrijden. Ihattaren bleek daarmee een van de weinige lichtpuntjes aan Eindhovense zijde, aangezien PSV als collectief een waardeloos seizoen doormaakte. Zelf kreeg hij het echter zwaar voor de kiezen. In oktober 2019 overleed zijn vader na enige tijd ziek te zijn geweest, waardoor hij mentaal een grote opdoffer kreeg. Tot overmaat van ramp werd Van Bommel, met wie hij een geweldige relatie had, ook nog eens ontslagen.

Problemen met Schmidt

In het seizoen 2020-2021 kreeg Ihattaren te maken met Roger Schmidt als nieuwe trainer. De Duitser gunde hem in zijn eerste seizoen twintig basisplaatsen, maar zij konden het niet lekker met elkaar vinden. Schmidt zette Ihattaren er ook meermaals naast en liet publiekelijk weten dat hij meer verwachtte van het kroonjuweel van de Eindhovense club. Het duo botste zelfs dusdanig dat de voetballer meerdere malen uit de selectie van PSV werd gezet.

In 2022 vertelde Ihattaren aan De Telegraaf: “Voor mijn gevoel kon hij moeilijk omgaan met jongens zoals ik. Jongens, die zich zo jong als ze zijn, af en toe als mannetjes gedragen. Ja, soms vervelend. Naar mijn idee heb ik er echt veel aan gedaan om dichter tot elkaar te komen, maar wij begrepen elkaar niet. We zochten uiteindelijk naar de verkeerde manieren om elkaar te raken. Zoiets kan gebeuren.”

Na het bekerduel met Ajax (2-1 nederlaag) ging het definitief mis. “In de bus hoorde ik dat Schmidt na afloop had gezegd dat iedereen maar dacht dat ik Messi was en hij mij helemaal niet zo goed vond. Terwijl ik daar als een van de weinigen lef toonde en durfde te voetballen. Dat was voor mij de druppel na alles wat er al aan voorafgegaan was. De volgende dag kwam ik expres te laat. Niet goed, maar ik dacht dat het dé manier zou zijn om hem met mij een praatje te laten maken. Of hij kwam? Nee. Hij meldde het aan directeur John de Jong. Bij Mark van Bommel en Ernest Faber kwam ik nóóit te laat.”

Het bleek het begin van het einde. Ihattaren kwam daarna nog wel in actie, maar op 24 april 2021 speelde hij zijn laatste officiële wedstrijd in het PSV-shirt. De middenvelder weigerde mede door zijn aanvaringen met Schmidt om zijn contract te verlengen en in aanloop naar het seizoen 2021-2022 bleek de samenwerking onhoudbaar te zijn geworden. Uiteindelijk sloeg de Italiaanse topclub Juventus vlak voor de zomerse transferdeadline toe.

Sampdoria-drama

Ihattaren tekende eind augustus 2021 bij Juventus, dat hem meteen verhuurde aan Sampdoria. Ook bij de Italiaanse club lukte het de middenvelder annex aanvaller niet om zijn draai te vinden. Zelf verklaarde Ihattaren dat zijn nieuwe club niet naar hem omkeek en zonder ook maar één minuut te hebben gespeeld besloot hij in oktober al terug te keren naar Nederland. Zonder permissie van Sampdoria bleef hij weg, maar de Serie A-club had er toen al genoeg van en stemde er in januari 2022 officieel mee in om hem te vertrekken.

In betere tijden bij Ajax (Pro Shots)

Controversieel Ajax-jaar

Terug in Nederland verdween Ihattaren maanden van de radar. Er gingen zelfs geluiden dat de Utrechter zou overwegen om te stoppen met voetballen, maar dat verhaal werd al snel naar het rijk der fabelen verwezen. Ihattaren besloot hulp in te schakelen om weer conditioneel fit te worden. Met behulp van Gerald Vanenburg raakte hij de nodige kilo’s kwijt, waardoor Ajax het aandurfde om hem voor de rest van 2022 te huren van Juventus. Daarbij werd ook een optie tot koop bedongen.

In zijn eerste maanden als Ajax-speler ging de focus van Ihattaren volledig op fit worden. Zijn debuut in Amsterdamse dienst maakte hij op 1 april 2022 in de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd tussen NAC Breda en Jong Ajax (0-0). Ihattaren speelde ook de rest van het seizoen voor Jong Ajax, al werd hij gaandeweg het seizoen ook bij de selectie van de Amsterdamse hoofdmacht gehaald. Zijn bijdrage bleef beperkt tot één optreden: een invalbeurt in de met 2-1 verloren bekerfinale tegen uitgerekend PSV. Ihattaren zat ook bij de selectie tijdens de kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (5-0).

(Pro Shots)

Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2022-2023 maakte Ihattaren een goede indruk namens Ajax. De middenvelder annex aanvaller verdween echter vanuit het niets uit beeld. Eind juli, begin augustus meldde De Telegraaf dat Ihattaren bedreigingen uit het criminele circuit zou hebben ontvangen naar aanleiding van een relatie. Ihattaren meldde zich daarna wel weer bij Ajax, maar daadwerkelijk in actie komen deed hij niet. De club besloot hem ook niet in te schrijven voor de groepsfase Champions League.

Ajax besloot de optie tot koop niet te lichten. Ihattaren werd in de periode daarna onder handen genomen door Wesley Sneijder en Mo Nouri, de broer van Abdelhak Nouri, maar ook zij slaagden er niet in om hem weer op het juiste spoor te krijgen. Juventus zou volgens Italiaanse bronnen zelfs bezig zijn om het contract van Ihattaren, die in februari 2023 werd gearresteerd vanwege de vermeende mishandeling van zijn huidige vrouw (Yasmine Driouech), te ontbinden door een dossier aan te leggen.

Slavia Praag

Op 28 juli 2023 werd zijn transfervrije status officieel. Op 1 augustus kondigde het Turkse Samsunspor zijn komst aan, maar die deal ketste een aantal dagen later af. In december vond hij alsnog onderdak bij het Tsjechische Slavia Praag. Ihattaren tekende een contract voor de rest van het seizoen met een driejarige optie.


Interlandcarrière

Ihattaren speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Na zijn doorbraak bij PSV moest hij een keuze maken tussen zijn geboorteland en Marokko, waarbij hij uiteindelijk koos voor Oranje. Zijn beslissing werd enthousiast onthaald in Nederland, maar van een debuut kwam het vooralsnog niet. Sterker nog: zelfs voor Jong Oranje werd hij door alle problemen niet geselecteerd.

Laatste update: 4 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie