Arek Milik

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Arek Milik

Arek Milik is een Poolse spits. De international van Polen speelt sinds de zomer van 2022 voor Juventus, dat hem het eerste seizoen huurde van Olympique Marseille.

  • Milik speelt momenteel voor Juventus
  • De spits kwam eerder uit voor clubs als Bayer Leverkusen, Ajax, Napoli en Olympique Marseille
  • In 2020 won hij de Coppa Italia met Napoli
  • Milik debuteerde in 2012 als A-international van Polen

Clubcarrière

Arkadiusz Krystian Milik, zoals hij voluit heet, werd op 28 februari 1994 geboren in de Poolse stad Tychy. Zijn geboorteplaats ligt op een kilometer of twintig van de stad Katowice. Hier doorliep hij de jeugdopleiding van Rozwój Katowice, waar hij ook de eerste tien wedstrijden als prof afwerkte. Zijn debuut scoorde twee keer bij zijn debuut op 23 oktober 2010 tegen KS Krasiejów (4-0 zege).

Górnik Zabrze

Milik speelde zich bij Rozwój Katowice in de kijker bij andere clubs. In de zomer van 2011 koos de spits voor een dienstverband bij Górnik Zabrze, waar hij op 31 juli 2011 debuteerde tegen Slask Wroclaw (1-1). Met twaalf doelpunten en vier assists in veertig officiële wedstrijden gaf hij opnieuw zijn visitekaartje af.

Bayer Leverkusen

In december 2012 tekende Milik een contract voor vijfenhalf seizoen bij Bayer Leverkusen. Op 3 februari 2013 maakte hij zijn officiële debuut voor de Bundesliga-club tegen Borussia Dortmund (2-3 nederlaag). Trainer Sascha Lewandowski gunde hem speeltijd in acht wedstrijden, waaronder in beide Europa League-confrontaties met het Portugese Benfica.

Bayer Leverkusen verhuurde Milik in het seizoen 2013-2014 aan competitiegenoot FC Augsburg. Op 21 september 2009 maakte de spits tegen Hannover 96 (2-1 nederlaag) zijn debuut voor de Fuggerstädter. Zijn eerste doelpunt maakte de Pool zes dagen later voor eigen publiek tegen Borussia Mönchengladbach (2-2). In februari 2014 mikte hij tegen VfB Stuttgart (1-4 zege) de openingstreffer mee, maar de teller bleef nadien steken op twee doelpunten. In de eindfase van het seizoen werd er überhaupt geen beroep meer op hem gedaan.

Ajax

Milik maakte in anderhalf jaar tijd weinig indruk op Duitse bodem, maar toch durfde Ajax het aan om hem naar Amsterdam te halen. De Eredivisie-topclub huurde hem met optie tot koop van Bayer Leverkusen. Op 3 augustus 2014 maakte de Pool zijn officiële debuut in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen bekerwinnaar PEC Zwolle (0-1 nederlaag). Na 82 minuten werd hij afgelost door de IJslander Kolbeinn Sightórsson. Op 13 september 2019 besliste hij de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo met zijn eerste treffers in Ajax-tenue: 2-1.

In het seizoen 2014-2015 noteerde Milik een totaal van 23 doelpunten en negen assists in 34 gespeelde wedstrijden. De Pool liet zich vooral gelden door zes doelpunten en twee assists te produceren in de met 0-9 gewonnen bekerwedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer. In het bekerduel met SV Urk (0-4) scoorde hij ook twee keer. Ajax vloog er in de achtste finale uit door toedoen van Vitesse (0-4), maar Milik mocht zich desalniettemin topscorer van de KNVB Beker noemen.

Ajax besloot Milik definitief naar Amsterdam te halen door de koopclausule à 2,8 miljoen euro te activeren. Met 24 doelpunten en twaalf assists was de Poolse spits opnieuw van waarde, maar tot ieders verbazing haalde trainer Frank de Boer hem in de laatste speelronde van het Eredivisie-seizoen voortijdig naar de kant tegen De Graafschap. Ajax bleef in Doetinchem steken op een 1-1 gelijkspel en moest het kampioenschap daardoor aan PSV laten. “Ik had het gevoel dat Arek niet lekker in de wedstrijd zat. Vandaar deze keuze”, vertelde De Boer nadien aan FOX Sports.

Napoli

In juli 2016 publiceerde Ajax een statement via de officiële kanalen. De Amsterdamse club beloofde een langer verblijf van de Poolse goalgetter. In het statement liet de leiding optekenen: “Het technisch hart van Ajax en trainer Peter Bosz hechten veel waarde aan het behouden van de topscorer van het afgelopen seizoen. Mocht een club zich formeel bij Ajax melden voor Milik dan zal geen medewerking worden verleend aan een tussentijdse overgang.”

Ajax hield geen woord. Voor 32 miljoen euro maakte de spits nog dezelfde transferzomer de overstap naar het Italiaanse Napoli. Voor de club uit Napels maakte de Pool op 21 augustus 2016 zijn debuut tegen Pescara (2-2). Zes dagen later bewees Milik voor het eerst zijn waarde in Napoli-shirt door twee keer doel te treffen in de met 4-2 gewonnen competitiekraker tegen AC Milan. Hij maakte de 1-0 en de 2-0.

Milik liep in zijn debuutseizoen bij Napoli een kruisbandblessure op, waardoor hij enkele maanden uit de roulatie was. Zijn teller bleef steken op 23 gespeelde wedstrijden en acht doelpunten. In zijn tweede contractjaar werd de Pool opnieuw maandenlang uitgeschakeld door toedoen van een knieblessure. Dit had grote gevolgen voor de prestaties van Milik, die maar zeventien officiële wedstrijden noteerde. Met zes doelpunten bereikte de oud-Ajacied nog wel een aardig moyenne.

In het seizoen 2018-2019 bleef Milik gevrijwaard van blessureleed. De Poolse spits speelde 47 officiële wedstrijden voor Napoli en scoorde twintig keer. Door een aantal kleine blessures bleef zijn aandeel in het seizoen 2019-2020 beperkt tot 35 wedstrijden en veertien doelpunten, waarvan vijf doelpunten in een reeks van vier Serie A-wedstrijden.

Olympique Marseille

Na 122 officiële wedstrijden en 48 doelpunten vertrok Milik bij Napoli. De Serie A-club verhuurde de spits in januari 2021 aan het Franse Olympique Marseille, dat ook een optie tot koop verkreeg. Hij debuteerde op 23 januari in de uitwedstrijd tegen AS Monaco (3-1 nederlaag). Met tien doelpunten in zestien wedstrijden beleefde Milik een droomstart in zijn eerste maanden, waaronder een hattrick tegen Angers SCO.

Milik scoorde twintig keer in het seizoen 2021-2022. De Poolse spits werd in 37 officiële wedstrijden ingezet door Olympique Marseille, waaronder beide Conference League-confrontaties met Feyenoord. Over twee duels verloor de Franse club met 3-2 en daardoor ging de finale van het Europese clubtoernooi voorbij aan Milik en consorten.

(Pro Shots)

Juventus

Olympique Marseille betaalde acht miljoen euro om Milik in de zomer van 2022 permanent aan boord te halen. De Ligue 1-club accepteerde meteen een aanbod van Juventus, dat hem voor een seizoen huurde met een optie tot koop. In het shirt van De Oude Dame debuteerde Milik op 27 augustus 2022 in de thuiswedstrijd tegen AS Roma (1-1). In de daaropvolgende competitieduels met Spezia en Fiorentina maakte de huurling zijn eerste doelpunten in Italiaanse dienst.

Het seizoen 2022-2023 verliep teleurstellend voor Juventus. De Italiaanse topclub presteerde moeizaam en kreeg ook nog eens te maken met puntenaftrek, waardoor er niet meer in zat dan een zevende plaats in de Serie A. Milik maakte in totaal negen doelpunten in 41 officiële wedstrijden. Voor 7,3 miljoen euro werd de koopoptie gelicht.


Interlandcarrière

Milik debuteerde op 12 oktober 2012 in de nationale ploeg van Polen, dat Zuid-Afrika in een vriendschappelijke wedstrijd met 1-0 klopte. Op 14 december van datzelfde jaar maakte hij tegen Macedonië (1-4 overwinning) zijn eerste treffer. Polen wist de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap van 2014 niet te overleven.

Milik speelde in 2016 zijn eerste wedstrijd op een grote eindronde. Als Ajax-aanvaller werd de spits meteen matchwinner in de eerste groepswedstrijd tegen Noord-Ierland (1-0). Polen werd pas in de kwartfinale uitgeschakeld door toedoen van Zwitserland. Net als teamgenoten Robert Lewandowski en Kamil Glik benutte Milik zijn strafschop, maar de misser van Jakub Blaszczykowski bleek fataal.

Op de WK’s van 2018 en 2022 vertolkte Milik een bescheiden rol. Tussendoor moest hij het EK van 2021 missen door een blessure.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie