‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’

Foto: ‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is kritisch op de beslissing van Ajax om Alex Kroes terug te laten keren in een nieuwe functie. Hij is door de Amsterdammers benoemt tot ‘titulair’ technisch directeur. De bestuurder werd eerder geschorst als algemeen directeur door het vermeend handelen met voorkennis. De VEB gaat deze kwestie op 21 mei aankaarten tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAVA).

De VEB is niet enthousiast over het feit dat Alex Kroes als titulair technisch directeur terugkeerde bij Ajax

VEB spreekt van een ‘ongewenste situatie’ bij Ajax. Kroes is door zijn rol als titulair technisch directeur ‘een gewone werknemer met beperkte bevoegdheden’. “Het is prima dat er nu een nette oplossing is gevonden, maar er is geen enkele reden om hem titulair te laten zijn. Iemand die zo’n belangrijke rol heeft bij een club als Ajax moet gewoon statutair benoemd zijn”, zegt Gerben Everts, directeur van de VEB, tegenover Trouw. “Je kunt niet zeggen dat het bestuur van Ajax niet gaat over technische zaken. Het bestuur draagt een collectieve verantwoordelijkheid.”

De VEB gaat op de BAVA van Ajax op 21 mei deze kwestie aan kaarten. De Nederlandse topclub liet afgelopen week nog weten dat het voorgenomen ontslag van Kroes als algemeen directeur is geschrapt van de agenda. “Omdat Ajax zelf niet aan die eisen heeft voldaan, zijn wij kritisch over de zware bewoordingen die door de rvc over Kroes zijn gesproken”, aldus Everts. “De club moet eerst zelf in de spiegel kijken: is er wel voldoende gedaan om dit ongeluk te voorkomen? Al die vraagstukken leven wat ons betreft nog.”

Bedenkingen bij Mislintat-rapport

Ook zal de VEB tijdens de BAVA kritisch zijn op het KPMG-rapport omtrent de vermeende belangenverstrengeling van voormalig directeur voetbal Sven Mislintat. Men concludeerde dat de Duitser geen verkeerde dingen deed, maar Everts zet vraagtekens bij dit rapport. “Dat onderzoek heeft nul en generlei waarde omdat men mensen als Mislintat en Pier Eringa (toen rvc-voorzitter, red.) niet eens gesproken heeft. Ook bleek er heel weinig vastgelegd te zijn binnen Ajax. Dan kun je niet zomaar concluderen dat er niet is gefraudeerd.”

Snap je het standpunt van de VEB?

  • Ja, het blijft een vreemde situatie zo
  • Nee, gewoon goed opgelost
836+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie