Granada

Granada

Prijzenkast

4x Segunda División

3x Segunda División B

3x Tercera División

Het laatste nieuws over Granada

Granada is een Spaanse voetbalclub uit Granada stad. Thuiswedstrijden van de Nazaríes worden afgewerkt in het Estadio Nuevo Los Cármenes.

  • Granada werd in 1931 opgericht
  • Het Estadio Nuevo Los Cármenes is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Nazaríes’
  • Granada won vier Segunda División-titels

Een club tussen hoop en vrees

Granada Club de Fútbol werd op 6 apil 1931 opgericht als Recreativo de Granada. Pas op 6 december van datzelfde jaar kwam de club voor het eerst in actie tegen Deportivo Jaén (2-1 overwinning). De Andalusische formatie boekte in april 1933 een historische 11-0 overwinning op Xerez FC. In de beginjaren speelde Granada in regionaal clubverband, maar al snel mocht men zich laten gelden op nationaal niveau. Na een aantal promoties bereikte men in 1941 de hoogste divisie: de Primera División, ofwel LaLiga.

César Rodríguez Álvarez produceerde op 28 september 1941 de eerste Granada-treffer op het hoogste niveau (1-1 tegen Celta de Vigo). De Nazaríes toonden zich in het seizoen 1941-1942 bijzonder productief. Zowel Real Oviedo (8-0), Hercúles CF (7-2), FC Barcelona (6-0) als CD Castellón (7-3) kreeg dat seizoen te maken met de manschappen van trainer Victoriano de Santos Troya. Hij leidde de club naar een tiende plaats op de ranlijst. Granada wist zich drie seizoenen te handhaven alvorens in 1945 af te dalen naar de Segunda División.

Bekerfinalist in 1959

Granada, dat in 1945 wel de halve finale van de Spaanse beker bereikte, wist geen snelle comeback af te dwingen in de Primera División. Pas in 1957 keerde de club uit Andalusië terug in de hoogste klasse van Spanje. Ditmaal hield het LaLiga-verblijf vier seizoenen stand. Granada promoveerde opnieuw in 1966 en 1968. Na het laatstgenoemde succes ontstond de langste Primera División-reeks uit de clubgeschiedenis (acht seizoenen). De hoogste plaats ooit werd eveneens in die periode bereikt: zesde in 1972.

In het Spaanse bekertoernooi wist Granada één keer een gooi te doen naar serieus succes. Tijdens het seizoen 1958-1959 rekende men achtereenvolgens af met Elche CF, Cádiz CF, Real Madrid Castilla (B-team) en Valencia. Hierdoor mocht men strijden om de Copa del Generalísimo, maar het team van trainer Jeno Kalmár schoot in de finale tekort tegenover FC Barcelona (1-4). Al binnen tien minuten had de Catalaanse opponent een comfortabele marge te pakken.

Opmars na zware decennia

Na de degradatie van 1976 brak een zware periode aan voor Granada. In 1981 degradeerde de club zelfs naar het derde niveau van Spanje, waar men tot 2010 zelfs hoofdzakelijk te bewonderen bleef. Tijdens de periode 2002-2006 bereikte het team een absoluut dieptepunt door af te dalen naar het vierde niveau. Granada begon de ommekeer in het seizoen 2005-2006 door de titel in de Tercera División te grijpen. Even leek het voortbestaan van de club in gevaar, maar met behulp van Udinese wist men de weg naar boven weer in te slaan.

In de seizoenen 2009-2010 en 2010-2011 maakte Granada grote stappen. In een tijdsbestek van twee seizoenen maakte de club een sprong van de Segunda División B naar de Primera División. De Andalusiërs rekenden in de finaleronde van de play-offs af met Elche CF, waardoor men na 35 jaar eindelijk weer op het hoogste niveau mocht spelen. Granada werd in LaLiga geconfronteerd met degradatievoetbal, met de onvermijdelijke afdaling van 2017 als resultaat.

Europees ticket op zak

Een tweede plaats achter Osasuna bracht Granada in 2019 terug op het hoogste niveau van Spanje. De comeback verliep voortreffelijk door de zevende plaats te bereiken, waardoor het team een voorronde Europa League-ticket verdiende. Ook bereikte de club de halve finale van de Copa del Rey voor het eerst in 51 jaar, maar Athletic Bilbao wist dat sprookje te dwarsbomen. Op Europees clubniveau maakte men een goede indruk door de laatste acht te bereiken.

Granada degradeerde in 2022 uit de Primera División. Een domper na twee sterke seizoenen, maar in 2023 keerde men alweer terug door het Segunda División-seizoen af te sluiten met het kampioenschap.

Rivaliteit

Málaga is van oudsher de rivaal van Granada. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derbi Andaluz of de Derbi Oriental. De website Estadio Deportivo noemde de clash tussen de Andalusische clubs in 2022 zelfs ‘veel meer dan een derby’.


Europees voetbal

Granada debuteerde in het seizoen 2020-2021 op het Europese strijdtoneel. De Nazaríes overleefden zowel de kwalificatiefase als de groepsfase van de Europa League, mede dankzij een 0-1 overwinning op PSV. In de knock-outfase rekenden de de Spanjaarden eveneens af met Napoli en Molde FK. Het eerste Europese avontuur sneuvelde echter in de kwartfinale door toedoen van Manchester United (tweemaal 0-2).

De samenvatting van PSV – Granada uit 2020

Het stadion

Granada is sinds 1995 actief in het Estadio Nuevo Los Cármenes. Het huidige onderkomen, dat de naam van het vorige stadion overnam, biedt plaats aan 22.524 toeschouwers. Op 22 augustus trapte de vaste bespeler het nieuwe hoofdstuk af met een 4-1 overwinning op Real Betis. Enkele maanden eerder speelden Real Madrid en Bayer Leverkusen (1-0) hier al de eerste wedstrijd.

Het Estadio Nuevo Los Cármenes fungeerde meermaals als decor voor interlandwedstrijden. Niet alleen werkte Spanje een aantal wedstrijden af in Granada, maar in 1997 streek ook het nationale team van Albanië hier tijdelijk neer vanwege de oorlog in de eigen regio.


Veelgestelde vragen over Granada

Wanneer is Granada opgericht?

Op 14 april 1931

Wat is het adres van het Estadio Nuevo Los Cármenes?

Estadio Nuevo Los Cármenes
C. Pintor Manuel Maldonado, s/n, Zaidín, 18007 Granada
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio Nuevo Los Cármenes?

22.524 plaatsen

Wat is de website van Granada?

Klik hier om Granada online te bezoeken

Waar kan ik Granada vinden op sociale media?

Granada is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 20 april 2024

Populaire spelers Granada

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie