Elche CF

Elx

Prijzenkast

2x Segunda División

Het laatste nieuws over Elche CF

Elche CF is een Spaanse voetbalclub uit Elx. Thuiswedstrijden van Los Franjiverdes worden afgewerkt in het Estadio Manuel Martínez Valero.

  • Elche CF ontstond in 1923 als fusieclub
  • Het Estadio Manuel Martínez Valero is de thuisbasis
  • De bijnaam van de club luidt ‘Los Franjiveldes’
  • Elche won twee Segunda División-titels

Heen en weer in Spaanse voetbal

Elche Club de Fútbol werd op 10 januari 1923 opgericht als Elche Foot-ball Club. Het voetbalteam ontstond dankzij een fusie tussen alle lokale clubs. In de beginjaren was er nog geen sprake van een landelijke voetbalcompetitie. Pas in het seizoen 1928-1929 gingen de Primera División en de onderligge competities van start. De formatie uit Elx kwam terecht in de Tercera División. Elche eindigde in drie van de eerste vier seizoenen als tweede, maar wist pas in 1934 daadwerkelijk promotie af te dwingen naar de Segunda División.

Door de Spaanse Burgeroorlog kwam Elche CF in de periode 1936-1939 niet in actie. Het voetbal in Spanje werd in 1939 hervat, maar een jaar later besloot de nationale voetbalbond (RFEF) maar liefst zes van de acht clubs uit de groep van Los Franjiverdes uit de Segunda División te halen. Ook de club uit Elx was hiervan de dupe. Elche CF nam revanche door in 1941 de Tercera División-titel te bemachtigen, maar degradeerde twee jaar later op sportieve gronden. Een derde plaats achter UD Levante en CD Córdoba luidde een nieuwe afdaling in.

Eerste LaLiga-jaren

Tussen 1943 en 1958 speelde Elche CF hoofdzakelijk in de Tercera División. Tussendoor wist de club één keer te promoveren naar de Segunda División, maar dat leidde ook meteen weer tot degradatie. De promotie van 1958 was daarentegen wel een voltreffer te noemen. Op het tweede niveau van Spanje wist men achttien van de dertig wedstrijden in winst om te zetten. Dit bleek voldoende om UD Levante voor te blijven op de ranglijst, waardoor Elche voor het eerst in de geschiedenis promoveerde naar de Primera División.

Elche CF zorgde al in de tweede speelronde voor een stunt door FC Barcelona met 2-1 te verslaan. Daarentegen bleek Real Madrid tweemaal veel te sterk, met een 11-2 nederlaag in de hoofdstad als dieptepunt. De tiende positie volstond in het seizoen 1959-1960 om lijfsbehoud af te dwingen. Elche CF groeide in de jaren zestig uit tot een vaste waarde in de Primera División door twaalf opeenvolgende seizoenen handhaving af te dwingen. Hoogtepunten waren de vijfde plaats van 1964 en de Copa del Rey-finale van 1969 (0-1 voor Athletic Bilbao).

Na de degradatie van 1971 keerde Elche CF twee jaar later alweer terug in de hoogste divisie van Spanje. Ditmaal bleef het avontuur beperkt tot een handvol seizoenen, waardoor men in 1978 andermaal afdaalde naar de Segunda División. Los Franjiverdes wisten in de jaren tachtig onvoldoende terug te slaan. Op twee seizoenen na (1984-1985 en 1988-1989) werd de club voor lange tijd teruggeworpen tot het tweede niveau van het Spaanse voetbal.

Zware jaren

De degradatie van 1989 kwam hard aan in Elx. Het bestuur van Elche CF werd niet alleen getroffen door een sportief verval, maar ook door een economische crisis. Dit leidde in 1991 zelfs tot degradatie naar het derde niveau (Segunda División B). Het team wist op dit niveau wel weer mee te draaien in de bovenste regionen, maar had nochtans zes seizoenen nodig om promotie af te dwingen. Een snelle degradatie en dito promotie volgden in de twee daaropvolgende jaren.

Tussen 1999 en 2013 speelde Elche CF onafgebroken in de Segunda División. In 2011 deed de club voor het eerst weer een serieuze gooi naar een LaLiga-status, maar Granada bleek in de finaleronde van de play-offs te sterk. Twee jaar later wist men alsnog te promoveren naar de Primera División. Met vijf punten voorsprong op Villarreal toonde Elche zich de sterkste op het tweede niveau. In 2015 dacht de club zich voor het tweede opeenvolgende seizoen te handhaven, maar omwille van financiële problemen werd men uit LaLiga gegooid.

Supporters van Elche CF
Supporters van Elche CF (Pro Shots)

Snelle wederopstanding

De RFEF verweet Elche CF een te grote schuldenlast en economisch mismanagement. Een hard gelag voor het team, dat in 2017 zelfs degradeerde naar de Segunda División B. In de daaropvolgende seizoenen wist de club een wederopstanding in te luiden. Elche CF promoveerde in 2018 door Villarreal B in de play-offs te verslaan en herhaalde dit kunstje een niveau hoger in 2020 ten koste van Girona. Binnen vijf seizoenen slaagden Los Franjiverdes erin om zich te handhaven.

Elche CF wist zich in 2021 ternauwernood te handhaven als nummer zeventien van de Primera División. In het daaropvolgende seizoen steeg men naar de dertiende plaats op de ranglijst, maar in 2023 kwam het LaLiga-avontuur alsnog ten einde door als hekkensluiter te eindigen.

Rivaliteit

Elche CF is van oudsher een rivaal van zowel Hercúles CF als Real Murcia. Al in de jaren twintig van de vorige eeuw stonden deze clubs voor het eerst tegenover elkaar in officiële wedstrijden. De confrontaties met Hercúles staan bekend als de Derbi de la provincia de Alicante, waar ontmoetingen met Murcia betiteld worden als de Derbi de la frontera. Ook UD Lecante en Granada maken extra sentiment los bij de club uit Elx.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Elche CF gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Garry Mendes Rodrigues2014-2015
Berry Powel2012-2013

Het stadion

Het Estadio Martínez Valero is sinds september 1976 de thuishaven van Elche CF. Dit stadion verving het oude Campo de Altabix, dat in 1923 was geopend. Op dit moment biedt het onderkomen van Los Franjiverdes plaats aan maximaal 31.388 toeschouwers.

In 1976 werd het Estadio Martínez Valero geopend met een oefenwedstrijd tussen Elche CF en de nationale ploeg van Mexico (3-3). Zes jaar later fungeerde dit stadion als decor voor een aantal WK-wedstrijden, waaronder een verpletterende zege van Hongarije op El Salvador (10-1). Het nationale team van Spanje speelde door de jaren heen eveneens een aantal wedstrijden op deze locatie.


Veelgestelde vragen over Elche CF

Wanneer is Elche CF opgericht?

Op 10 januari 1923

Wat is het adres van het Estadio Martínez Valero?

Estadio Martínez Valero
Avenida Manuel Martínez 3, 03290 Elche
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio Martínez Valero?

31.388 plaatsen

Wat is de website van Elche CF?

Klik hier om Elche CF online te bezoeken

Waar kan ik Elche CF vinden op sociale media?

Elche CF is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 22 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie