Molde FK

Molde

Prijzenkast

5x landskampioen

5x bekerwinnaar

Het laatste nieuws over Molde FK

Molde FK is een Noorse voetbalclub uit Molde. Thuiswedstrijden van Blå-hvit (‘Blauw-wit’) worden afgewerkt in het Aker Stadion.

  • Molde FK werd opgericht in juni 1911
  • Het Aker Stadion is de thuishaven van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Blå-hvit’
  • Molde FK won vijf landstitels en vijf bekers
  • Rosenborg BK is de aartsrivaal

Voetbaltrots in fjordengebied

Molde FK werd opgericht op 19 juni 1911. In 1912 besloot het toenmalige bestuur om de naam te veranderen naar International. Omwille van de toenemende belangstelling uit omliggende plaatsen voor de voetbalsport transformeerde de club zich in 1915 tot Molde FK. Die afkorting staat voor Fotballklubb.

In het seizoen 1939-1940 speelde Molde FK voor het eerst op het hoogste niveau van Noorwegen. Door de Duitse inval werd het seizoen niet uitgespeeld. Het eerste naoorlogse seizoen begon in 1947, maar het team degradeerde meteen. In het seizoen 1957-1958 was de club nogmaals actief in de hoogste divisie, maar uitgezonderd het uitschakelen van topclub Fredrikstad FK in het bekertoernooi (3-2) vervulde men lange tijd een bijrol.

Wisselvallige decennia

Molde FK wist in 1973 een terugkeer naar de hoogste divisie af te dwingen. Het team wist meteen door te stoten, maar behaalde één punt te weinig om Viking FK van het kampioenschap af te houden. Drie jaar later moest men genoegen nemen met een derde plaats op de ranglijst. Molde FK toonde daarmee aan over potentieel te beschikken, maar in 1978 kwam het verblijf in de huidige Eliteserien ten einde.

Promoties en degradaties wisselden elkaar in de daaropvolgende seizoenen af. Na het kampioenschap van 1983 op het tweede niveau werd Molde FK eindelijk een vaste waarde in de hoogste divisie van Noorwegen. Op twee seizoenen na (1994 en 2007) was men sindsdien actief in de Eliteserien.

Fans van Molde FK
Fans van Molde FK (Pro Shots)

Sportieve doorbraak

In 2011, honderd jaar na de oprichting, werd Molde FK voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Noorwegen. Dit succes werd gerealiseerd onder aanvoering van hoofdtrainer Ole Gunnar Solskjaer. De voormalig spits van Manchester United kwam in de periode 1994–1996 al als speler uit voor Blå-hvit. Molde FK kreeg de smaak te pakken en bleek in 2012 opnieuw de beste van Noorwegen.

Onder aanvoering van Solskjaer won Molde FK in 2013 ook de Noorse beker. Begin 2014 vertrok hij naar Cardiff City om daar manager te worden, maar ook zonder de succestrainer veroverde het team dat jaar de Noorse beker. Sindsdien won Molde FK nog tweemaal de titel (2019 en 2022) en één keer de beker (2022). Bekende namen uit die jaren zijn middenvelder Magnus Wolff Eikrem en spits Erling Braut Haaland.

Rivaliteit

Molde FK ziet Rosenborg BK als aartsrivaal. De rivaliteit is vooral ontstaan in de tijd dat beide clubs om de Noorse titel streden, meestal in het voordeel van de club uit Trondheim. Ook Aalesunds FK en Kristiansund BK staan bekend als rivalen.


Europees voetbal

Molde FK debuteerde in het seizoen 1975-1976 op het Europese podium. In de eerste ronde van de UEFA Cup won het Noorse team thuis met 1-0 van Östers IF Växjö, maar de returnwedstrijd bleek men volstrekt kansloos: 6-0. Ook in de jaren tachtig en negentig speelde men geen hoofdrol buiten de eigen landsgrenzen. Molde FK wist in 1999 nog wel door te dringen tot de Champions League, maar in een groep met Real Madrid, FC Porto en Olympiakos Piraeus had men weinig kans (één zege, vijf nederlagen).

In Europees verband wist Molde FK vooralsnog geen rol van betekenis te spelen. De meest succesvolle editie dateert van het seizoen 2020-2021. De Noren overleefden de groepsfase van de Europa League door achter Arsenal te eindigen, waarna ook het Duitse TSG 1899 Hoffenheim werd verschalkt. Het Spaanse Granada bleek in de achtste finales echter te sterk (2-1 thuis, 2-0 uit).

Balans tegen Nederlandse clubs

Molde FK verloor nog nooit een officiële wedstrijd tegen een Nederlandse club. In het seizoen 2012-2013 waren de Noren in de kwalificatiefase van de Europa League te sterk voor sc Heerenveen (2-0 en 1-2). Drie jaar later bleven de manschappen uit Molde eveneens overeind tegen Ajax, dat in de groepsfase van de Europa League tweemaal op 1-1 werd gehouden.


Nederlandse invloed

Welgeteld één Nederlander kwam als voetballer uit voor Molde FK: in 1977 speelde Boudewijn de Geer kortstondig voor de Noren. In de periode 1977-1979 stond de Noorse club daarnaast onder leiding van een Nederlandse trainer: Huib Ruigrok.


Het stadion

Molde FK speelt sinds 1998 in het Aker Stadion, dat plaats biedt aan 11.249 plaatsen en grenst aan een fjord. Het stadion verwijst naar het bedrijf Aker, dat de bouw financierde. In het beginstadium droeg het onderkomen van de Noorse club de naam Nye Molde Stadion.


Veelgestelde vragen over Molde FK

Wanneer is Molde FK opgericht?

Op 19 juni 1911

Wat is het adres van het Aker Stadion?

Aker Stadion
Julsundvegen 14, 6412 Molde
Noorwegen

Wat is de capaciteit van het Aker Stadion?

11.249 plaatsen

Wat is de website van Molde FK?

Klik hier om Molde FK online te bezoeken

Waar kan ik Molde FK vinden op sociale media?

Molde FK is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 16 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie