Landstitel PSV is ook die van het kleine timmermansoog

Foto: Landstitel PSV is ook die van het kleine timmermansoog

Wie was de grote man afgelopen seizoen bij nieuwe landskampioen PSV? Luuk de Jong als onbetwiste aanvalsleider en doelpuntenmachine, regisseur Joey Veerman, flankflitser Johan Bakayoko of toch trainer Peter Bosz? Een mengelmoes van deze namen in ieder geval, met in de top één iemand aan de technische knoppen die zeker niet vergeten mag worden: Earnest Stewart.

Inside: Earnest Stewart speelt op de achtergrond heel belangrijke rol bij succes PSV

Aanvallen kon hij. Niet bij de allergrootste clubs in Nederland, onder meer VVV en NAC, maar geboren Amerikaan Stewart was toch een rap handenbindertje voor menig verdediger in het verre verleden. Klein van stuk, maar voor niets en niemand bang. In de frontlinie draafde hij. En scoorde ook.

Stewart schopte het zelfs tot international van de Verenigde Staten. Zeker geen kattenpis, omdat in dat land behoorlijk wat meer mensen wonen dan in pakweg Nederland, Duitsland of België. Niet per se veel meer mannen die verstand én talent hebben van het voetbalspelletje, maar dat deed niks af aan de prestatie van Stewart tijdens zijn actieve carrière als speler.

Ambitieuze Earnest Stewart

Dit zei meer iets over zijn doorzettingsvermogen om zelf iets te willen bereiken. Nadat de vleugelspeler zijn schoenen uiteindelijk aan de wilgen hing, bleef hij actief in het wereldje rondom de bontgekleurde bal. Eerst ging hij aan de slag als technische baas bij AZ, waarna hij – voor even – terugkeerde naar de VS om te gaan werken in Philadelphia.

Binnen de voetbalbond van de States vielen zijn kwaliteiten als (mede)beleidsbepaler klaarblijkelijk op, want station drie als topman in de directiekamer werd een functie bij de nationale bond van het land waar zijn roots liggen. In zijn koppie zat het kennelijk wel goed, want Stewart wist ook buiten het veld goed over het voetbal te kunnen praten en beslissingen te kunnen nemen.

Verrassende intrede Stewart in Eindhoven

Wat misschien niet meteen iedereen verwachtte, gebeurde medio vorig jaar uiteindelijk toch: Earnie verliet Amerika en besloot om het vliegtuig te pakken om de lokroep van een heuse topclub in Nederland niet te kunnen weerstaan. Stewart ging vol energie en kennis aan de slag bij PSV.

Dus bij een club die snakte naar een titel. Eigenlijk de grootste hoofdprijs die er te behalen valt. Vijftiger Stewart nam als technische rechterhand naast algemeen directeur Marcel Brands plaats aan de directietafel bij de Eindhovenaren. Echt zo heel veel zag je hem na zijn aantreden niet op de voorgrond.

Al kon hij niet anders toen clubicoon Ruud van Nistelrooij vlak voor het einde van het vorige seizoen plots zijn biezen pakte. Toen werd er van Stewart logischerwijs verwacht dat hij de buitenwacht hierover enige duidelijkheid verschafte, al deed Brands dat als hoofd personeelszaken op zijn beurt ook wel.

Bezoekje bij Bosz

Beide heren lieten zich toen van hun beste kant zien. Ze schakelden meteen door om een opvolger voor Van Nistelrooij binnen te hengelen. Het duo Brands/Stewart toog op een dag gezamenlijk richting het huis van Peter Bosz om aldaar de gesprekken met hem te openen en met lovende woorden hem te vleien.

Bosz hapte toe en de rest is, voor wat dit betreft in ieder geval nu net na het binnenhalen van de landstitel, geschiedenis. De nieuwbakken PSV-trainer heeft zijn nieuwe werkgever kampioen gemaakt. Met dank dus aan Stewart. Het timmermansoog van sportcomplex De Herdgang.

Stewarts neusje voor Noa

Dat na het aanstellen van Bosz echter zeker niet stil was blijven zitten. Om er nog twee vindingrijke transfers uit te pikken: het vastleggen van Noa Lang en Jerdy Schouten. Twee spelers die het team van de Eindhovense club nóg meer naar een oogstrelend niveau wisten te tillen. Eerstgenoemde aanvaller raakte dan wel op een gegeven moment geblesseerd, maar in de tijd daarvoor was hij echt goed.

En soms wel meer dan dat, met zijn weergaloze acties, dúrf om te voetballen en ook zijn scorend vermogen. Met Schouten wist Stewart een regisseur binnen te hengelen, een rustpunt ook. Een speler die positioneel meestal heel goed weet waar hij staat op het veld en daarna heel knap weer doorschakelt. PSV profiteert hier allemaal van, met vooral dank aan die ene man met overzees bloed: Earnest Stewart.

Moet PSV Earnest Stewart langer vastleggen?

  • Ja
  • Nee
99+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie