Senegal

Dakar

Prijzenkast

1x Afrika Cup

Het laatste nieuws over Senegal

Het nationale elftal van Senegal staat bekend als De Leeuwen van Teranga. In 2021 schreef het land geschiedenis door de Afrika Cup voor het eerst in de geschiedenis te winnen.

  • Het nationale team van Senegal maakt deel uit van de FSV
  • De bijnaam van het team luidt ‘De Leeuwen van Teranga’
  • Het land was driemaal actief op een WK
  • Verder dan de achtste finale kwam Senegal niet
  • In 2021 won het nationale team de Afrika Cup

Eindelijk succes in 2021

Senegal speelde de eerste interland in december 1961. In 1965 mocht het land voor de eerste keer deelnemen aan de Afrika Cup en dat resulteerde meteen in een vierde plaats. Senegal speelde in de groepsfase tweemaal gelijk, waardoor het mocht aantreden in de troostfinale. Door een 0-1 nederlaag tegen Ivoorkust bleef een podiumplaats uit voor de Senegalezen.

Het Senegalese team wist in de daaropvolgende decennia meermaals de halve finale te bereiken van de Afrika Cup. In 1990 en 2006 volgde opnieuw een vierde plaats, waar het in 2002 en 2019 zelfs de finale haalde. Een eindzege bleef in die jaren nog uit, maar in 2021 lukte het dan toch om de nummer één van het Afrikaanse continent te worden. Egypte werd na strafschoppen verslagen en wie anders dan steraanvaller Sadio Mané schoot de beslissende penalty binnen.

(Pro Shots)

WK-geschiedenis

Senegal ontbrak in de twintigste eeuw steevast op WK’s, maar het debuut in 2002 was er meteen eentje om nooit meer te vergeten. Papa Bouba Diop schoot het Afrikaanse land in de eerste groepswedstrijd naar een 1-0 overwinning op regerend wereldkampioen Frankrijk. De Senegalezen slaagden er zelfs in om Frankrijk én Uruguay voor te blijven als nummer twee, waarna ook Zweden (2-1) opzij werd gezet. Pas in de kwartfinale ging de WK-debutant ten onder: 0-1 voor Turkije.

In 2006, 2010 en 2014 ontbrak Senegal op het WK. Pas in 2018 volgde een tweede WK-deelname, maar in een groep met Colombia, Japan en Polen werd het land op basis van de Fair Play-reglementen uitgeschakeld. Een wrange uitschakeling voor Senegal, dat zich ook in 2022 kwalificeerde voor de eindronde. Sané moest dit WK op de valreep missen door een blessure. Zijn teamgenoten werden in de achtste finale uitgeschakeld door Engeland (3-0).

Laatste update: 4 december 2022

Populaire spelers Senegal

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie