Van Gaal getipt: ‘Toen had hij Robben en Van Persie’

Foto: Van Gaal getipt: ‘Toen had hij Robben en Van Persie’

Het Nederlands elftal kon in de eerste twee groepswedstrijden tegen Senegal en Ecuador niet overtuigen. Met name het offensieve gedeelte bleef achter en dat baart ook Foppe de Haan zorgen. Volgens de voormalig trainer van onder meer SC Heerenveen moet Oranje dichter bij zichzelf blijven.

De Haan is van menig dat Nederland te defensief denkt met de huidige speelwijze die door Louis van Gaal wordt gehanteerd. “Ik vind het ook minder kenmerkend, zoals Nederland speelt. Minder offensief, minder aanspeelpunten. Neem de wingbacks: je moet wel heel goede wingbacks hebben, wil je daar echt profijt van hebben. Dat gebeurt nu niet. Dumfries vind ik bijvoorbeeld vaak te diep staan. Als-ie aanspeelbaar is, staat er al snel een vent in zijn nek. Terwijl het zijn kwaliteit is om van achteren op te komen”, stelt De Haan in gesprek met Voetbal International.

Frenkie de Jong

De voormalig oefenmeester is dan ook geen voorstander van het systeem, die stelt dat Frenkie de Jong niet in zijn kracht komt. “Als hij de bal telkens moet ophalen bij de centrale verdedigers, heb je minder aan hem dan wanneer hij dieper in het veld kan staan. In plaats van De Jong, zou Van Dijk meer moeten betekenen bij de opbouw. Meer lef aan de bal. Nu gaat de bal te veel heen en weer, en weer terug.”

Volgens De Haan houdt Van Gaal teveel vast aan 2014 toen het systeem wel goed uitpakte. Maar de Fries ziet daarin een wezenlijk verschil met het huidige WK. “Maar toen had hij Van Persie en Robben. Er was zoveel meer kwaliteit voorin dan nu. Cody Gakpo doet het heel aardig, maar anderen zijn matig en slordig. Er is weinig dreiging. Je ziet nog maar weinig buitenspelers die een actie hebben. Dat maakt het ook minder leuk.”

De Haan is dan ook van mening dat Nederland meer aan zijn eigen principes moet vasthouden. “Ik zie veel realiteitszin en dat is niet alleen slecht, maar soms moet je ook vanuit je idealen voetballen. Andere landen, zoals Engeland en de Amerikanen, zie ik meer vooruit voetballen.”

Moet Van Gaal zijn systeem wijzigen?

  • Ja, het huidige systeem werkt niet
  • Nee, gewoon aan vasthouden
201+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie