Ivoorkust

Yamoussoukro

Prijzenkast

3x Afrika Cup

Het laatste nieuws over Ivoorkust

Het nationale voetbalteam van Ivoorkust staat bekend als Les Éléphants (‘De Olifanten’). Het team maakt deel uit van de Fédération Ivoirienne de Football (FIF).

  • Het nationale team van Ivoorkust maakt deel uit van de FIF
  • De bijnaam van het team luidt ‘Les Éléphants’
  • Het land was driemaal actief op een WK
  • Ivoorkust wist de groepsfase van het WK nooit te overleven
  • De Afrika Cup werd driemaal gewonnen

Drie keer de sterkste van Afrika

De Fédération Ivoirienne de Football werd in 1960 opgericht. In de daaropvolgende jaren werd de voetbalbond van Ivoorkust liet van zowel de wereldvoetbalbond (FIFA) als de Afrikaanse voetbalbond (CAF). Het nationale team kreeg daarmee de mogelijkheid om deel te nemen aan de kwalificatietoernooien voor WK’s en Afrika Cups.

Afrika Cup

In 1965 was Ivoorkust voor de eerste keer actief op een Afrika Cup. Het nationale team won de kwalificatiegroep ten koste van Liberia en Congo-Kinshasa. Het laatstgenoemde land werd in de groepsfase opnieuw verslagen (3-0), maar door een 4-1 nederlaag tegen Ghana mocht men ‘slechts’ de troostfinale afwerken. Ivoorkust pakte brons door Senegal met 1-0 te verslaan.

Ivoorkust won de troostfinale ook in 1968 en 1986, maar pas in 1992 lukte het om door te dringen tot de finale van de Afrika Cup. Het bleek wel meteen raak. Op 26 januari 1992 was er een bloedstollende strafschoppenserie nodig om de winnaar te bepalen. Ivoorkust liet in Dakar maar één van de twaalf pogingen vanaf elf meter onbenut, waar Ghana tweemaal faalde.

Euforie bij Ivoorkust (Pro Shots)

Na 1992 reikte Ivoorkust nog viermaal tot de finale van de Afrika Cup. In 2006 en 2012 ging de eindstrijd verloren door toedoen van Egypte en Zambia (allebei na strafschoppen), maar in 2015 bleef een nieuw penaltytrauma uit ten koste van Ghana. De derde Afrikaanse eindzege werd in februari 2024 behaald door Nigeria met 2-1 te verslaan. Sébastien Haller maakte het winnende doelpunt.

WK-geschiedenis

Het nationale team van Ivoorkust werd in de jaren zeventig voor het eerst toegelaten tot de kwalificatiefase voor het WK. Het land bereikte de eindronde van 1974 niet en ook de daaropvolgende decennia lukte het maar niet om een ticket binnen te slepen. Pas in 2006 mochten Les Éléphants eindelijk debuteren op het wereldkampioenschap. Tegen Argentinië en Nederland (allebei 1-2) ging Ivoorkust onderuit, waardoor de 3-2 overwinning op Servië & Montenegro louter voor de boeken nog interessant was.

In 2010 werd voor het eerst een WK georganiseerd op Afrikaanse grond. De eindronde werd toegewezen aan Zuid-Afrika. Ivoorkust kwalificeerde zich voor de tweede keer op rij, maar een 3-0 overwinning op Noord-Korea en een 0-0 gelijkspel tegen Portugal volstond niet voor het bereiken van de knock-outfase. Ivoorkust verloor tussendoor van Brazilië (1-3) en moest opnieuw al na de groepsfase huiswaarts.

De derde en vooralsnog laatste WK-deelname volgde in 2014. Het toernooi in Brazilië werd afgetrapt met een 2-1 overwinning op Japan, maar nederlagen tegen Colombia en Griekenland (allebei 1-2) bleken fataal. Een strafschop van voormalig sc Heerenveen-aanvaller Georgios Samaras in de 93ste minuut bleek fataal voor de Ivorianen, die zich niet kwalificeerden voor de WK’s van 2018 en 2022.


Bekende spelers

Didier Drogba is ongetwijfeld de meest bekende international uit de geschiedenis van het Ivoriaanse voetbal. De spits groeide vooral bij het Engelse Chelsea uit tot een van de meest gevreesde spitsen ter wereld. Voor het nationale team was hij eveneens van grote waarde met 65 doelpunten in 105 interlands. Alleen Didier Zokora (123) en Kolo Touré (120) speelden meer interlandwedstrijden voor het land.

Verschillende spelers met een Eredivisie-achtergrond hebben het tenue van Ivoorkust gedragen. De broers Bonaventure en Salomon Kalou speelden allebei voor het land, net als Arouna Koné, Ibrahim Sangaré en wijlen Cheik Tioté.

Laatste update: 12 februari 2024

Populaire spelers Ivoorkust

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie