Sébastien Haller beslist finale Afrika Cup

Ivoorkust heeft op zondagavond de finale van de Afrika Cup gewonnen. In het Stade olympique d’Ebimpé werd het 2-1 voor het thuisland, dat wel met 0-1 achter kwam, maar veerkracht toonde. Het winnende doelpunt werd in de slotfase gescoord door niemand minder dan Sébastien Haller, oud-speler van zowel FC Utrecht als Ajax.

Ivoorkust wint Afrika Cup, Sébastien Haller grote held

De finale van de Afrika Cup stond natuurlijk in het teken van de strijd om de beker, maar zeker ook in het teken van de hitte. In Abidjan was het namelijk liefst 30 graden en dat maakte voetballen best lastig. Ivoorkust deed dat het beste en controleerde de wedstrijd, maar tot doelpunten leidde dat niet, al stond Haller steeds wel goed in de startblokken, alleen werd hij dan net niet bereikt.

Opvallend genoeg was het juist Nigeria dat op voorsprong kwam, uit een hoekschop die door William Troost-Ekong binnen werd gekopt. In het stadion begon men al een beetje te vrezen, zouden de Ivorianen misschien gaan verliezen?

Nee dus, want in de tweede helft zetten die de achtervolging in. De 1-1 werd gemaakt door Franck Kessié (ook al met de ‘kop’), oud-FC Barcelona maar inmiddels actief in de Saudische Pro League bij Al-Ahli. Vervolgens leken de beide landen te gaan verlengen, maar tien minuten voor tijd scoorde Haller het beslissende doelpunt. Simon Adingra trok voor en de oud-Ajacied kwam voor zijn man, op de typische ‘Haller-manier’. Kassa!

Scoreverloop: 0-1 (38′) W. Troost-Ekong, 1-1 (62′) F. Kessié, 2-1 (81′) S. Haller