Sébastien Haller

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Sébastien Haller

Sébastien Haller is een Ivoriaanse aanvaller van Franse komaf. Tussen januari 2021 en de zomer van 2022 speelde de spits voor Ajax, dat hij inruilde voor Borussia Dortmund.

  • Haller speelt momenteel voor Borussia Dortmund
  • De spits werd in 2022 getroffen door teelbalkanker
  • Hij kwam eerder uit voor AJ Auxerre, FC Utrecht, Eintracht Frankfurt, West Ham United en Ajax
  • In 2021 en 2022 werd Haller kampioen van Nederland
  • In 2024 won hij de Afrika Cup met Ivoorkust

Clubcarrière

Haller werd op 22 juni 1994 geboren in het Franse Ris-Orangis, onder de rook van Parijs. Hij komt uit een gezin met een Franse vader en een Ivoriaanse moeder. Ook heeft hij een broer en een zus. Op jonge leeftijd werd hij door zijn moeder ingeschreven voor judo, maar tegen de zin van zijn ouders ontwikkelde een passie voor het voetbal. Dat leidde ertoe dat Haller toestemming kreeg om te worden ingeschreven bij FCO Vigneux, een club uit de buitenwijken van Parijs.

Doorbraak bij Auxerre

Bij FCO Vigneux maakte Haller meteen een uitstekende indruk. Dat was voor de aanvaller aanleiding om de overstap te maken naar het grotere Brétigny Foot, waar hij zich in de kijker speelde bij AJ Auxerre. Via de jeugdopleiding van Les Diplomates kreeg Haller dé kans om profvoetballer te worden. Haller ontwikkelde zich goed en mocht op 27 juli 2012 in de openingswedstrijd van het seizoen officieel debuteren in de wedstrijd tegen Olympique Nîmes. Hij speelde 72 minuten en had met een assist een aandeel in de 2-0 overwinning.

Na de openingswedstrijd van het seizoen verdween Haller weer uit beeld. De spits zat afwisselend wel of niet bij de selectie van Auxerre, dat op het tweede niveau van Frankrijk actief was. Uiteindelijk eindigde Haller het seizoen 2012-2013 op achttien officiële wedstrijden (twee goals). Tussen februari en april 2013 maakte de spits met name speelminuten in de hoofdmacht van de club. Het daaropvolgende seizoen kreeg de Ivoriaanse Fransman meer kansen met 28 officiële wedstrijden (zes goals).

Haller en Auxerre ontwikkelden een haatliefdeverhouding. De spits maakte wel zijn minuten voor de Franse club, maar series als basisspeler wisselden zich af met periodes waarin hij überhaupt niet bij de wedstrijdselectie zat. Vooral het seizoen 2014-2015 werd een grote sof voor Haller, die voor de winterstop maar 484 minuten mocht aantreden. Dat was aanleiding om de spits in januari 2015 te verhuren aan Eredivisie-club FC Utrecht.

Voltreffer in Utrecht

Bij FC Utrecht werd Haller meteen basisspeler. In zijn eerste vijf wedstrijden bleef zijn inbreng beperkt tot een assist tegen PSV, maar daarna begon het te draaien. In de met 6-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht produceerde Haller maar liefst vier doelpunten. Voor de Domstedelingen bleef de spits daarna van grote waarde. Na zijn eerste zeventien Eredivisie-wedstrijden stond de teller op maar liefst elf goals en zes assists. Logischerwijs besloot FC Utrecht de afgesproken 750.000 euro af te tikken om hem permanent naar Stadion Galgenwaard te halen.

Haller speelde daarna nog twee volledige seizoenen voor FC Utrecht. De spits werd van enorme waarde voor de Domstedelingen. In het seizoen 2015-2016 tekende Haller voor 24 goals en acht assists in 42 wedstrijden, waar de teller na het seizoen 2016-2017 op 39 wedstrijden, zestien goals en vijf assists stond. Zijn productieve optredens in Utrecht-tenue vielen natuurlijk op en dat leidde in de zomer van 2017 tot een transfer naar het Duitse Eintracht Frankfurt.

Succes in Bundesliga

Ook in de Duitse Bundesliga hield Haller goed staande. De geboren Fransman, die FC Utrecht zo’n twaalf miljoen euro bezorgde, won in zijn eerste seizoen meteen de DFB-Pokal met Eintracht Frankfurt en dat was pas de eerste hoofdprijs in decennia. Haller mocht in de bekerfinale tegen Bayern München (3-1 zege) slechts één minuut invallen, maar verder beleefde hij een prima debuutseizoen qua inbreng. Met dertien goals en zeven assists in 36 wedstrijden kreeg de Duitse club geen spijt van diens komst.

Haller was in zijn tweede seizoen voor Eintracht Frankfurt nóg belangrijker. In 42 officiële wedstrijden liet de aanvaller twintig goals en veertien assists op zijn naam zetten. Eintracht eindigde als zevende in de Bundesliga en reikte verrassend tot in de halve finales van de Europa League (Chelsea won pas na strafschoppen), maar ook waren er sportieve dompers. In het bekertoernooi werd de ploeg van Haller al in de eerste ronde verrast door SSV Ulm en de strijd om de Duitse Supercup ging kansloos verloren door toedoen van Bayern (0-5).

Flop in de Premier League

Na twee seizoenen bij Eintracht Frankfurt maakte Haller een prachtige overstap naar de Premier League. West Ham United betaalde een recordbedrag van naar verluidt vijftig miljoen euro om de spits naar Londen te halen. Als recordaankoop veroverde Haller een basisplaats bij The Hammers, maar met zeven goals en twee assists was zijn inbreng voor de club zeer beperkt. In zijn tweede seizoen noteerde hij dezelfde cijfers in een half seizoen, al was dat vooral te danken aan de League Cup (vier goals en twee assists).

(Pro Shots)

Succesvol met Ajax

Haller werd geen doorslaand succes bij West Ham United. Al na anderhalf jaar besloot de Premier League-club het verlies te nemen door de spits voor 22,5 miljoen euro te verkopen aan Ajax, dat daarmee het transferrecord brak. In zijn eerste wedstrijd voor Ajax had Haller meteen een aandeel in het 2-2 gelijkspel tegen concurrent PSV door als invaller een assist op te eisen.

Met dertien goals en zeven assists in 23 wedstrijden betaalde Haller zich binnen het half jaar al terug. Ajax won met de nieuwkomer meteen de Eredivisie en de TOTO KNVB Beker. In de Europa League sneuvelde de Amsterdamse club door toedoen van AS Roma, maar door een administratieve fout mocht de recordaankoop niet in actie komen in dit toernooi.

In zijn tweede seizoen voor Ajax mocht Haller wel opdraven in Europees verband. De spits liet zich gelden door in de eerste groepswedstrijd tegen Sporting Portugal (1-5 zege) vier goals op te eisen in de Champions League. Uiteindelijk scoorde Haller in alle groepsduels, met een totaal van tien doelpunten. Met dubbele cijfers in de groepsfase van het miljoenenbal evenaarde hij de prestaties van steraanvallers Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Robert Lewandowski.

Haller werd in het seizoen 2021-2022 voor de tweede keer landskampioen met Ajax. Ook kroonde de spits zich tot topscorer van de Eredivisie met 21 doelpunten.

(Pro Shots)

Nare start bij Borussia Dortmund

In de zomer van 2022 besloot Haller alweer te vertrekken bij Ajax. De spits werd door Borussia Dortmund aangetrokken als opvolger van de naar Manchester City getransfereerde Erling Braut Haaland, maar zijn start was bijzonder wrang te noemen. Al tijdens de oefencampagne kreeg Haller te maken met fysieke klachten en daarop werd de diagnose teelbalkanker geconstateerd. Zijn tumor bleek agressief, waardoor Haller chemotherapie moest ondergaan en maandenlang ontbrak in de selectie.

Op 22 januari 2023 maakte Haller zijn officiële debuut voor Borussia Dortmund, dat FC Augsburg met 4-3 wist te verslaan. In de daaropvolgende maanden schoot de spits negen keer raak en fungeerde hij vijfmaal als aangever. Met zijn dubbelslag in de voorlaatste speelronde tegen Augsburg (0-3) bezorgde Haller zijn team zelfs de koppositie, maar het 2-2 gelijkspel tegen FSV Mainz 05 gaf Bayern München toch weer de kans om er met de landstitel vandoor te gaan. In de potentiële kampioenswedstrijd faalde de oud-Ajacied vanaf de penaltystip.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Haller speelde als jeugdinternational voor vertegenwoordigende elftallen van Frankrijk. De spits haalde het Onder 21-elftal van zijn geboorteland, maar een oproep voor Les Bleus zat er niet in. In 2020 besloot Haller daarom in te gaan op het aanbod van Ivoorkust, waarvoor hij dankzij de nationaliteit van zijn moeder ook speelgerechtigd was. Begin 2022 speelde Haller zijn eerste eindtoernooi. Ivoorkust sneuvelde in de achtste finale door toedoen van de latere finalist Egypte, dat na strafschoppen te sterk bleek.

In 2024 was Haller opnieuw actief op de Afrika Cup. Hij maakte het winnende doelpunt in de finale tegen Nigeria (2-1), waardoor zijn land voor de derde keer in de geschiedenis de nummer één van Afrika werd.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie