Voorbeschouwing: Wat worden de finales van de Afrika en Azië Cup?

Foto: Voorbeschouwing: Wat worden de finales van de Afrika en Azië Cup?

De Afrika en Azië Cup lopen beide op hun eind. Alleen de halve finales en de uiteindelijke finales staan nog op het programma. Er zijn nog maar 4 landen over in de toernooien. Welke landen weten zich te plaatsen voor de finale van de continentale voetbaltoernooien? In deze voorbeschouwing staan voorspellingen, tips en odds die helpen bij het wedden op de wedstrijden Jordanië – Zuid-Korea, Iran – Qatar, Nigeria – Zuid-Afrika en Ivoorkust – Congo.

Jordanië – Zuid-Korea

Al Azraq is bezig aan een geweldig toernooi. Jordanië is namelijk voor de eerste keer in de geschiedenis van het land tot de halve finale gekomen in de Azië Cup. In 2004 en 2011 haalde het land de kwartfinales, maar de halve finale is een onbekend terrein voor het land. Bondscoach Hussein Ammouta staat pas sinds juni voor de groep, maar haalt er het beste uit. Op rechtsbuiten Mousa Al-Tarami na heeft Jordanië vooral onbekende voetballers die buiten Europa voetballen. Al-Tarami speelt bij Montpellier.

Jordanië werd derde in Groep E van de Azië Cup. Omdat het land bij de beste nummers drie hoorde mocht het door naar de knock-outfase. Er werd gewonnen van Maleisië (0-4), gelijkgespeeld tegen Zuid-Korea (2-2) en verloren van Bahrein (0-1). Tijdens de achtste finale werd Irak met 2-3 verslagen. Irak leek de overwinning binnen te hebben maar in de blessuretijd scoorde Jordanië nog twee keer, waardoor het uiteindelijk met 2-3 won. In de kwartfinale wist het land daarna met 0-1 te winnen van Tadzjikistan door een eigen doelpunt van de tegenstander.

Tegenstander Zuid-Korea kwam dus ook uit in Groep E en wist hier tweede te worden achter Bahrein. De twee landen hebben dus al een keer tegen elkaar gespeeld tijdens het toernooi. Bondscoach Jürgen Klinsmann doet het tot op heden goed met Zuid-Korea. De halve finale is gehaald en dat is de eerste keer sinds 2015. Korea wist voor het laatst in 1960 het prestigieuze toernooi te winnen. Na 64 jaar wordt het wel weer een keer tijd.

Bij Zuid-Korea zitten er veel goede spelers in de selectie. Het land heeft het echter wel lastig in het toernooi. In de achtste finale moesten er strafschoppen aan te pas komen tegen Saudi-Arabië en tegen Australië ontsnapten de Koreanen. De Australiërs stonden met 1-0 voor toen de negentigste minuut inging. Zuid-Korea kreeg in de blessuretijd een strafschop en dwong zo een verlenging af. In de extra tijd was sterspeler Heung-min Son beslissend door direct uit een vrije trap de bal binnen te schieten. Uiteindelijk werd er dus met 1-2 gewonnen.

Wedtip Jordanië – Zuid-Korea

In de groepsfase eindigde een onderling duel tussen de twee in 2-2. Sinds die wedstrijd speelde beide landen drie andere duels. Zuid-Korea is zeker de favoriet voor dit duel, maar hield nog in geen enkele wedstrijd op dit toernooi de nul. Jordanië verrast en beide landen scoren eigenlijk best simpel. Daarom de tip: wedden op ‘Meer dan 2.5 doelpunten.’ Deze weddenschap heeft een odd van 2.20 bij Unibet.

Meer dan 2.5 doelpunten

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Iran – Qatar

Het Iraanse elftal van Amir Ghalenoei doet het naar verwachting tijdens deze editie van de Azië Cup. In 1968 deed het land voor de eerste keer mee. Sindsdien kwam Iran bijna altijd tot de kwartfinale of verder. Alleen in 1992 werd het land uitgeschakeld in de groepsfase, maar verder kwam Iran altijd ver in het toernooi. De finale heeft Iran echter al een tijdje niet meer gehaald. Daar kan tegen Qatar verandering in komen.

De groepsfase werd met gemak overleefd door de Iraanse voetballers. Palestina (4-1), Hong Kong (0-1) en de Verenigde Arabische Emiraten (2-1) werden allemaal verslagen. Daarna werd er via strafschoppen gewonnen van Syrië in de achtste finale. In de kwartfinale trof Iran het sterke Japan. Na negentig minuten stond het nog gelijk (1-1) en leek er een verlenging aan pas te moeten komen. Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh wist in de blessuretijd echter nog te scoren. Daardoor wist Iran met 2-1 te winnen en zich te plaatsen voor de halve finale.

Richting het wereldkampioenschap in eigen land heeft Qatar veel geld gestopt in de ontwikkeling van de nationale voetbalploeg. Dit is duidelijk te zien. In 2019 wist het land namelijk de Azië Cup te winnen terwijl het land in zeven van de negen voorgaande edities werd uitgeschakeld in de groepsfase. De huidige winnaar van de Azië Cup maakt nog altijd kans om de titel te prolongeren.

Onder de Spaanse bondscoach Tintín Márquez heeft het land nog niet verloren tijdens het toernooi. De groepsfase werd gemakkelijk gewonnen door Libanon (3-0), Tadzjikistan (0-1) en China (1-0) te verslaan. Palestina werd in de achtste finale verslagen met 2-1. In de kwartfinale tegen Oezbekistan moesten er penalty’s worden genomen door beide landen aangezien het in de reguliere speeltijd 1-1 was geworden. Qatar nam de strafschoppen beter en ging door.

Onze voorspelling

De bookmaker ziet Iran als favoriet voor dit duel. Kijkende naar het spel van beide landen op dit toernooi én de selectiesterkte is dit niet gek. Bij het Iraanse elftal lopen nu eenmaal de betere voetballers. We gaan voor de weddenschap op het eindresultaat ‘Iran wint’. Deze voorspelling heeft een odd van 1.77 bij Unibet.

Iran wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Nigeria – Zuid-Afrika

Onder bondscoach José Peseiro heeft Nigeria de halve finale van de Afrika Cup weten te bereiken. In 2013 wist het land voor het laatst de finale van het kampioenschap te halen. Toen werd er ook voor de derde keer de Afrika Cup gewonnen. Sindsdien zijn er vier andere edities gehouden, waarvoor Nigeria zich slechts twee keer wist te plaatsen. In 2019 eindigde het land derde en in 2021 strandden de Nigerianen in de achtste finale.

Het toernooi begon met een gelijkspel tegen Equatoriaal-Guinea (1-1), maar sindsdien werd alles gewonnen. Ivoorkust (0-1), Guinee-Bissau (0-1) en Kameroen (2-0) werden allemaal verslagen. In de kwartfinale was Angola de tegenstander. Dankzij een treffer van Ademola Lookman werd er uiteindelijk met 1-0 gewonnen door de Nigeriaanse selectie. Coach Peseiro kan beschikken over uitstekende aanvallers maar zijn team scoort niet aan de lopende band. Nigeria heeft pas één doelpunt hoeven te incasseren en kan daarna vertrouwen op de individuele klasse van de spelers.

Bafana Bafana wist in 1996 de Afrika Cup te winnen en sinds 2000 wist het land niet meer zover te komen als nu. Zuid-Afrika kwam in de laatste 24 jaar niet verder dan de groepsfase of de kwartfinale. In de laatste editie in 2021 was het land er helemaal niet bij. Onder leiding van de Belgische bondscoach Hugo Broos weet het land nu te verrassen. Praktisch elke speler van de selectie speelt in de Zuid-Afrikaanse competitie, maar dat is niet terug te zien in de prestaties.

Zuid-Afrika kwam maar net door de groepsfase en moest het in de achtste finale opnemen tegen Marokko. De Marokkanen leken zeker van een overwinning, maar niets was minder waar. Zuid-Afrika won met 0-2. In de kwartfinale was Kaapverdië de tegenstander. Met de stand van 0-0 moesten er uiteindelijk strafschoppen worden genomen. Keeper Ronwen Williams was de grote held door vier strafschoppen van Kaapverdië te pakken.

Voorspelling Nigeria – Zuid-Afrika

Beide landen zijn bezig aan een uitstekend toernooi. Nigeria is natuurlijk de favoriet voor dit duel, maar dat wil in deze editie van de Afrika Cup weinig zeggen. De Nigerianen hebben slechts één tegendoelpunt tegengekregen en scoren zelf ook niet veel. Voor Zuid-Afrika geldt eigenlijk hetzelfde. Tip: wedden op ‘Minder dan 1.5 doelpunten’. Ga je voor deze weddenschap bij Unibet? Bekijk dan of je kan profiteren van een Unibet Bonus.

Minder dan 1.5 doelpunten

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Ivoorkust – Congo

De laatste halve finale gaat tussen Ivoorkust en Congo. Ivoorkust wist in 2015 voor het laatst het toernooi te winnen. Tijdens de vorige editie werd het land uitgeschakeld in de kwartfinale. Het team van coach Emerse Faé heeft deze prestatie nu al overtroffen. Het toernooi wordt gehouden in Ivoorkust, maar het is best knap dat het land nu nog in het toernooi zit. In de groepsfase werd er namelijk twee keer verloren. Alleen Guinee-Bissau werd verslagen. Ondanks deze drie punten behoorde het land wonder boven wonder nog bij de beste nummers drie van de Afrika Cup.

In de achtste finale werd Senegal na strafschoppen verslagen. Daarna was Mali de tegenstander in de kwartfinale. Wederom werd er met het nodig geluk gewonnen. In de 90e minuut schoot Simon Adingra zijn land langs, Mali waardoor er met een stand van 1-1 moest worden verlengd. Oumar Diakité scoorde daarna in de blessuretijd van de tweede helft van de verlenging. Ivoorkust moet het tegen Congo doen zonder Odilon Kossounou, die twee gele kaarten pakte tegen Mali. Diakité, die de winnende maakte tegen Mali, is er ook niet bij aangezien hij na het doelpunt zijn shirt uittrok met al geel op zak.

Les Léopards doen het uitstekend tijdens het toernooi. De laatste keer dat Congo de Afrika Cup won was vijftig jaar geleden, maar ze zijn nu weer dichtbij. Tijdens de vorige editie was het land er helemaal niet bij, maar opeens staan ze weer in de halve finale. Onder leiding van de Fransman Sébastien Desabre heeft Congo het zo ver geschopt.

Net als tegenstander Ivoorkust pakte het land maar drie punten in de groepsfase, maar het was genoeg. In de achtste finale werd Egypte vrij verrassend verslagen na strafschoppen. Guinee werd daarna overklast. Congo wist met 3-1 te winnen.

Voorspelling Ivoorkust – Congo

Beide landen zijn eigenlijk slecht aan het toernooi begonnen. Zo pakte zowel Congo als Ivoorkust slechts drie punten in de groepsfase. De landen lijken te groeien in het toernooi en kunnen zich nu plaatsen voor de finale. Ondanks de knappe prestatie van Congo moet Ivoorkust deze klus kunnen klaren. Tip: wedden op ‘Ivoorkust wint’. Deze weddenschap heeft een odd van 2.15 bij Unibet.

Ivoorkust wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie