Qatar

Doha

Prijzenkast

3x Arabian Gulf Cup

2x Azië Cup

Het laatste nieuws over Qatar

Qatar had in 2022 de veelbesproken eer om het wereldkampioenschap te organiseren. Het nationale team sneuvelde al in de groepsfase door als eerste gastland ooit de eerste twee WK-duels te verliezen.

  • Het nationale team van Qatar maakt deel uit van de QFA
  • De bijnaam van het team luidt ‘Al-Annabi’
  • Qatar organiseerde het WK van 2022
  • Het team werd puntloos uitgeschakeld
  • Op het eigen continent won het land meerdere prijzen

Beste van Azië in 2019 en 2024

Qatar heeft geen rijke voetbalgeschiedenis. In 1940 werd het voetbal geïntroduceerd in het oliestaatje, waar acht jaar later de eerste officiële wedstrijd werd afgewerkt door oliearbeiders uit het buitenland. Pas in 1960 werd er in Qatar een eigen voetbalbond gesticht. Bijna gelijktijdig besloot de voetbalfederatie van Bahrein plannen te smeden voor een landenteam in de regio, waardoor in 1970 voor het eerst werd gestreden om de Gulf Cup. Qatar heeft dit toernooi driemaal gewonnen (1992, 2004 en 2019).

Het nationale team van Qatar mocht ook zeer regelmatig deelnemen aan het Aziatische Kampioenschap. Grote successen boekte men aanvankelijk niet, maar in 2019 werd in de Verenigde Arabische Emiraten geschiedenis geschreven door dit toernooi winnend af te sluiten. In de finale werd Japan met 3-1 verslagen. Qatar prolongeerde de Aziatische titel in 2024 na een 3-1 overwinning op Jordanië.

(Pro Shots)

Controversieel WK

Qatar slaagde er vooralsnog nooit in om op eigen kracht het WK te bereiken. In 2022 debuteerde het nationale team op het wereldkampioenschap, maar dat was louter te danken aan de toewijzing van de eindronde aan het oliestaatje. Veel succes boekten de Qatarese spelers overigens niet. Tegen Ecuador (0-2) en Senegal (1-3) verloor Qatar, waardoor het al na twee groepswedstrijden geen uitzicht meer had op de achtste finale. Niet eerder werd een gastheer binnen twee wedstrijden uitgeschakeld. Ook de derde groepswedstrijd ging verloren: 2-0 voor Nederland.

Het WK in Qatar zorgde vanaf de toewijzing voor ophef in de voetbalwereld. Het oliestaatje stond immers niet bekend als een echt voetballand, maar in de daaropvolgende jaren ging de beerput steeds verder open: er zou sprake zijn van corruptie, de stadionbouwers zouden onder erbarmelijke omstandigheden werken (naar verluidt met vele doden tot gevolg) en daarnaast werden bezoekers geconfronteerd met talloze vrijheidsbeperkingen. Het hielp evenmin mee dat het WK van de zomer naar de winter werd verplaatst.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie